Compa-projektin pilottikokemusten hyödyntäminen opettajankoulutuksessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Advertisements

ARVO Kehittyvä ammattikorkeakoulu ja moniammatillinen opettajuus sekä työelämäosaaminen vanhustyön alueella Projektin ajoitus 2003–2005.
Oppimisnäkemyksiä Behaviorismi Sosiaalisen oppimisen teoria
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
OHJAAMINEN.
Oppiminen ja opettaminen harjoitustilanteessa
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
PIRAMKin opetussuunnitelmien muutosprosessi
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
 Johdanto  YouTube  YouTuben hyödyntäminen  Yhteenveto.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
OPPIMISYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Ajatuksia oppimisesta
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
Konstruktivismi Konstruktivismin keskeisiä periaatteita
Restonomi Opetussuunnitelma 2005
Opetussuunnitelma, koulun kehittäminen ja arviointi 5op
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
SMART Alanko, Jacoby, Silander, Kainulainen Miksi?
ComPa- projektin lopetusseminaari Muurmansk HANKKEEN TEORIAA - TOIMINTATUTKIMUS JA PRAGMATISTINEN FILOSOFIA KOULUTUKSEN KEHITTÄMISESSÄ KYÖSTI.
OPPIMISEN TILAT Uusi pedagoginen paradigma
Kielikoulutuskeskus / HAMK Mari Kokkonen
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
AMMATILLISEN OPETTAJANKOULUTUKSEN LÄHTÖKOHTIA
Ammatillinen opettaja ja kasvatus
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Ilpo Mäki, rehtori Oulun Aikuiskoulutuskeskus
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
Kokkolan ammattiopisto
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2008 – 2011 Laajennettu työssäoppiminen –hankkeen tavoitteet osana valtakunnallista työssäoppimisen kehittämishanketta Vertaisarviointi.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Timo Järvensivu, KTT, tutkija, verkostoasiantuntija
OPETUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ Mervi Palva.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Hyvän oppimisen malli LAMKissa
Oppimisorientaatioita
”Mutta kuka tekisi minulle ne kysy- mykset…” - miten onnistuu tiedonhankinnan opetus? ITK
Tutkimuspohjainen opetus ja opetuksen kehittäminen
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Jari Rantamäki MIKÄ TEKEE työnäytteiden kokoelmasta suoritettujen työtehtävien luettelosta opintojen dokumentaatiosta opetuksen dokumentaatiostaPORTFOLION?
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Ops seminaari Askola.
Verkkokurssit tuunattuina mobiileiksi Lauri Pirkkalainen Konneveden lukio
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
Verkkokurssit tuunattuina mobiileiksi Lauri Pirkkalainen Konneveden lukio
Sosiaalityön käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen strategista kumppanuutta Itä-Suomen yliopistossa Katri Savolainen Projektipäällikkö Itä-Suomen yliopisto.
RAHOITUSJÄRJESTELMÄN UUDISTAMINEN! OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS! SÄHKÖISET YO-KIRJOITUKSET! LUKIOVERKON HARVENTUMINEN! PEDAGOGINEN UUDISTAMINEN! TOIMINTAKULTTUURIN.
Yhteisöllinen oppiminen Heini, Kati, Emilia, Tommi, Essi, Petra ja Noona.
Sosiaalinen oppiminen ● Hyödyntää sekä behavioristisia että kognitiiviisia näkemyksiä ● Ihminen oppii tarkkailemalla toisia – tarkkailu tapahtuu sosiaalisessa.
Suomalaisen koulutuksen tulevaisuus
Katrina Vartiainen, Turun normaalikoulu
Oppimisympäristöt ja oppimisen toiminnallistaminen
TOIMINTA-REFLEKTIO-OPPIMINEN.
Opettajasta/kouluttajasta (oppimisen) ohjaajaksi
IPPO-MALLI Toimintamalli opetuksen
Tulevaisuuden osaamistarpeet ja työelämän muutos
Laaja-alainen arviointi
Koulu palveluna –kokeilu Aalto-yliopiston kampuksella
Tervetuloa opintojaksolle MENESTYVÄ TYÖYHTEISÖ (LEA1LH002)
Liikunnan Perusopinnot
Esityksen transkriptio:

Compa-projektin pilottikokemusten hyödyntäminen opettajankoulutuksessa Professori Kyösti Kurtakko Lapin yliopisto Muurmansk 1.-2-12.2010

ERILAISIA OPETTAJANKOULUTUKSEN SUUNTAUKSIA 1970-LUVULTA LÄHTIEN 1. POSITIVISTINEN KOULUTUS TUOTTAA VARASTON, JOSTA VOI AMMENTAA (TEORIOITA, TIETOJA VALMIUKSIA) 2. PROGRESSIIVINEN KOROSTAA OPISKELIJAN ITSENÄISTÄ TIEDONHANKINTAA OPISKELIJAN TARPEET, ODOTUKSET JA TAVOITTEET HUOMIOIDAAN MODUULIPERUSTAINEN OPS-STRUKTUURI YKSILÖKONSTRUKTIONISTINEN 3. MONIKULTTUURISUUS JA GENDER GLOBALISAATIO, PAIKALLISUUS JA DIVERSITEETTI ELÄMÄÄN JA KULTTUURIIN ARVOJEN UUDELLEEN ARVIOINTI 4. SOSIOKULTTUURINEN OPPIMISEN ALKUPERÄ SOSIAALISESSA TOIMINNASSA TIETO JA TAITO OVAT ENSIN IHMISEN ULKOPUOLELLA 5. TUTKIVA OPPIMINEN JA OPETTAMINEN TAITAVAKSI OPETTAJAKSI KEHITTYMINEN EDELLYTTÄÄ TARKOITUKSENMUKAISTEN TEOREETTISTEN NÄKÖKULMIEN JA NIIHIN LIITTYVIEN JA YHDISTETTÄVISSÄ OLEVIEN KOKEMUSTEN VUOROVAIKUTUSTA 6. POSTMODERNISTINEN OPETTAJIEN KYETTÄVÄ KOHTAAMAAN MUUTTUVIA JA MONIMUTKAISIA ONGELMATILANTEITA JA OPPIMAAN SEKÄ SELVIYTYMÄÖÄN NIISTÄ

Monikulttuurisuutta sekä sukupuoleen liittyviä kysymyksiä korostavan suuntaus Nostaa esille opettajankoulutuksen uusina haasteina mm.: - monikulttuurisuus - sukupuoleen liittyvät kysymykset - globaali perspektiivi diversiteetti-näkökulman elämään ja kulttuuriin arvostusten muuttamisen välttämättömyyden

TUTKIVAN OPPIMISEN JA OPETTAMISEN SUUNTAUS LÄHTÖKOHTANA D. SCHÖNIN NATURALISTINEN TULKINTA TAITAVASTA, AMMATTILAISELLE OMINAISESTA TOIMINNASTA SEKÄ SEN KEHITTYMISEN EHDOISTA. KESKEISINÄ TAITAVAA TOIMINTAA MÄÄRITTÄVINÄ TEKIJÖINÄ OVAT TOIMINNAN AIKAINEN SEKÄ MYÖS SEN JÄLKEINEN REFLEKTIO. REFLEKTOINNIN SUUNTA ON KÄYTÄNNÖSTÄ TEORIAAN. ENSIN MAINITTU MUODOSTAA KRITIIKIN KOHTEEN OLETTAMUKSENA ON, ETTÄ PEDAGOGINEN OSAAMINEN KEHITTYY JA SITÄ VOIDAAN KEHITTÄÄ KOKEMUSTEN JA NIIHIN KOHDISTETTAVIEN REFLEKTOINTIEN KAUTTA. SUUNTAUKSEN MUKAAN OPETTAMISEN KÄYTÄNTÖ RAKENTUU REFLEKTOINNIN VAIKUTUKSESTA KEHITTYVÄN TIETÄMYKSEN ULKOISTAMISEN JA UUDELLEEN ORGANISOITUMISEN SEURAUKSENA HUOMIO KOHDISTUU OPISKELIJAN OMAN TOIMINNAN SYSTEMAATTISEN JA KRIITTISEEN ANALYYSIIN TOIMINTATUTKIMUS USEIMMITEN KÄYTETTY METODI.

TUTKIVAAN OPPIMISEEN JA OPETTAMISEEN KOHDISTETTUA KRITIIKKIÄ Tutkiva oppiminen ei tavoita välttämättä syvempää tietoa tai korkean tason ajattelua kohtuuajassa, jos ylipäätään lainkaan Sama ongelma sisältyy myös reflektointiin oppimisstrategiana. Vaarana on nimittäin, että reflektointikin jää pelkän teknisen suorituksen tasolle saamatta aikaan muutosta opiskelijan ajattelu- ja toimintamalleissa.

SOSIOKULTTUURINEN SUUNTAUS Oppiminen on ensi sijassa luonteeltaan sosiaalista, osallistuvaa ja mestari-oppipoikakoulutuksen kaltaista toimintaa (merkitysneuvottelut tärkeässä osassa) Oppimisen tavoitteeksi nousee luontevasti taitava suoritus. Hyvä oppimistehtävä on semanttisesti rikas. Taitavaa ongelman ratkaisua opitaan parhaiten opiskelemalla ratkaisua yhdessä asiantuntijan kanssa Opettajan työ ja siinä kehittyminen merkitsevät jatkuvaa työnteon yhteydessä tapahtuvaa ongelmien, myös vaikeiden ja toistuvien ongelmien ratkaisua ja siitä oppimista. Tämä onnistuu vain, jos opettaja osaa tehdä, sen sijaan että hän vain tietää, miten

OPETTAJAN TYÖN KESKEINEN HAASTE Opettajakoulutuksen suuntauksesta riippumatta pidetään opettajan työn varsinaisena ja aina ajankohtaisena haasteena – opetuksen ja oppimisen laatua.

HYVÄT KÄYTÄNTEET – TEOREETTINEN MALLI ULOTTUVUUDET HYVÄKSYTTÄVYYS VAIKUTTAVUUS ARKI/RAKENNE (PINTA/SYVÄ) ESIMERKKEJÄ ARJEN HYÖTYIHIN LIITTYVÄ RAKENTEITA MUUTTAVA

COMPAN TARJOAMIA JA TUKEMIA EHDOTUKSIA OPETTAJANKOULUTUKSELLE 1. tutkimuksellisesti perusteltujen teoreettisten periaatteiden pohjalta suunnitellaan kokeiluja, toteutetaan ne ja arvioidaan tulokset. Koulun ulkopuolelle suuntautuva kokeilu tuottaa monesti sinällään riittävän arviointipalautteen. Näin toimien rakentuu silta ulkoisen ympäristön ja koulun sekä teorian ja käytännön välille – pedagogiikka 2. taitavaksi opettajaksi kehittyminen edellyttää, että reflektoiva toiminta yhdistetään taitavaa käyttäytymistä haastaviin ja välittäviin tilanteisiin – kontekstuaalisuus 3. opettajan työ ja siinä kehittyminen merkitsevät jatkuvaa työnteon yhteydessä tapahtuvaa ongelmien ratkaisua ja siitä oppimista ongelmista selviytymistä – ammatillinen kasvu 4. oppiminen on yhteistyön ja eri osapuolien panostuksen tulosta. Kaiken takana on pyrkimys parantaa oppimistuloksia lisäämällä yhteistyön edellytyksiä ja yhteistä ymmärrystä - laatu