Vieraskielisen opetuksen politiikkatasot: vieraskielinen opetus yleissivistävässä koulutuksessa Anna-Kaisa Mustaparta Opetushallitus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suomalainen koulu ulkomailla syntyneen opettajan silmin
Advertisements

Heini-Marja Järvinen Turun yliopisto
Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetusneuvos Anna-Kaisa Mustaparta
Ajankohtaista näyttötutkinnoista Miksi tutkinnon perustetta uudistetaan? Minna Bálint
S2-tiimin muistiinpanot
1 Maantiede tieteenalana ja oppiaineena
Tuija Rasinen, Jyväskylän kaupunki
Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden tukeminen Variassa Kamut-projektin yhteenvetoa Varian opettajien kokemuksia.
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Yksilölliset opetussuunnitelmat
Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
KUVATAIDEPAINOTTEINEN ERITYISKOULU
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Kuurojen Liitto ry ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskus
Oulun aikuislukio 2014.
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Kieli- ja kulttuuriryhmien opetus, oppilasmäärät ja resurssi
HOLLIHAAN KOULUN JOUSTO-OPETUS
Kaikki erilaisia –kaikki samanarvoisia
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Anna-Kaisa Mustaparta Opetusneuvos Opetushallitus
Oman äidinkielen opetus: tosiasioita ja visioita
TH Osaamisen ja sivistyksen asialla TAITEEN PERUSOPETUS Jorma Kauppinen.
TASKU Mitä on kielitietoinen opetus? Mikä on kielitaidon taitotaso?
Luku- ja tenttivihjeet 1 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
AJANKOHTAISTA LUKIOKOULUTUKSESTA Johtaja Jorma Kauppinen Vantaa
Yleissivistävän ja lukiokoulutuksen haasteet lähivuosina
Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot
ETwinning Mikä eTwinning on? Komission hanke, jolla halutaan antaa mahdollisimman monille oppilaille mahdollisuus tutustua ja työskennellä.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi LÖYTÖRETKI TOISEEN MAAILMAAN V Konnevesi Opetushallituksen tervehdys.
Mäntykankaan koulu Kelpo-pilotointi Mitä on kehitetty / millä tavoin on kehitetty? Jousto-opetusta vuosiluokilla 1-6 (Ma & Ai) E-luokat osallistuvat.
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
O PPIMISYMPÄRISTÖLÄHTÖINEN SUUNNITTELU KIRKOU - Kirjasto, koulu ja koulukirjasto –hanke Tutkivaa ja oivaltavaa oppijaa yhteistyössä tukien!
Historia Yhteiskuntaoppi Perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistustyöryhmän kokous Kristina Kaihari-Salminen Opetushallitus.
Perusopetuksen uudistus
TIEDON SIIRTO SIIRTYMÄVAIHEESSA
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Yhteistutkinnoista myönnettävät todistukset Opetushallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö päivittivät marraskuussa.
Miten verkko-opetuksen laatua mitataan? VOPLA-työpaja VVYOP´
Yksityisen järjestelmän hallinto. Yleistä N. 75 yksityistä yleissivistävää koulua Noudattavat samoja tuntijakoja sekä opetussuunnitelmia kuin kuntien,
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Vieraskielisen opetuksen politiikkatasot -seminaari Kielikoulutuspolitiikan verkosto Soveltavan kielentutkimuksen keskus.
IB ja muut Suomessa hyväksytyt yo-tutkintoon rinnastuvat tutkinnot
Myllypuron yläaste Tervetuloa!
Uudistuuko kemian opetus? Marja Montonen MMO Kemian opiskelijat yleissivistävässä koulutuksessa Ympäristö ja luonnontieto (1- 4) opp.
Luku- ja tenttivihjeet 1 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Samran Khezri Kieliparlamentti, Helsinki
Erityisopetuksen rehtori Lari Marjamäki
Ylöjärven opetussuunnitelmaprosessi Opetuspäällikkö Leena Pöntynen
ET:n tuntijako 2001 ja 2012 ja palkkiongelman poistuminen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Projektin toiminta 1. Koordinaatiohankkeen laajentuminen - Vierailu uusiin hankkeisiin kevään 2012 aikana -”Vanhojen hankkeiden” tilanteiden koordinointi.
Ops seminaari Askola.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
Luku- ja tenttivihjeet 1 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS ESIKOULUSSA
Oulun kaupungin kieliohjelman esittely Sivistys- ja kulttuurilautakunta
Liedon kunta : A2-kielen valinta A2-kielen valinnan vaikutukset perusopetuksen luokilla 4-9 Uuden 2016 voimaan tulevan opetussuunnitelman tuntijako on.
Mankalan koulun vanhempainilta ti Opetussuunnitelmauudistus valinnaiset Sari Juuti.
OPS 2016 Pedagoginen kahvila Porin kaupungin perusopetuksen tuntijako Sivistyslautakunta
LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016
Tutoropettajien koulutus ja toiminta
Mansin kieli Johanna Koo Alavuden yläkoulu 8C
Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus EDUCA-messut
Kansainvälisyys uudistetuissa opetussuunnitelmissa – Lupa sanoa!
Yleisivistävän koulun hallinto
KOLMIPORTAINEN TUKI Yleinen tuki: Siirtyminen tuen portailla
Opetussuunnitelma ops
Oman äidinkielen opetus Porvoossa
Welcome to Könönpelto School
LÄHTEEN ÄÄRELLÄ II Taide- ja taitokasvatuksen ideariihi 5. 9
Tulevaisuuden koulu 2016 Mikkeli
Esityksen transkriptio:

Vieraskielisen opetuksen politiikkatasot: vieraskielinen opetus yleissivistävässä koulutuksessa Anna-Kaisa Mustaparta Opetushallitus

Vieraskielisen opetuksen historia lyhyesti •Ennen 1990-lukua luvanvaraista, tavoite oli turvata jonkinlainen määrä eri kielten ja kulttuurien hyviä taitajia ja tuntijoita. Eri kielten tarvetta arvioitiin lupamenettelyn kautta. Luvan antoi opetusministeriö. •V alkaen ei vaadi lupaa: tavoitteena lisätä kielikasvatuksen volyymia, koska kielten oppituntien määrää ei katsottu voitavan lisätä. Ei kohdistunut mihinkään erityiseen kieleen.

Vieraskielinen opetus perusopetuksen säätelyjärjestelmässä •Säädöspohjan muuttuessa vieraskielinen opetus muuttui tuntijako- ja opetussuunnitelmakysymyk- seksi (ellei haettu erityistä koulutustehtävää). •Vuoden 2001 perusopetuksen tuntijaossa määriteltiin vieraskieliselle opetukselle ja kielikylvylle mahdollisuus poikkeavaan tuntijakoon äidinkielessä ja kirjallisuudessa (8 § Kieltenopetusta koskevat erityissäännökset 1 mom.). Lukion tuntijaossa ei ole vastaavaa pykälää. •Tuntijaosta päättää Valtioneuvosto ja opetussuunnitelman perusteista Opetushallitus.

Vieraskielinen opetus nykyisissä opetussuunnitelman perusteissa •Vuoden 2004 perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa on ensimmäisen kerran luku vieraskielisestä opetuksesta (luku 9.1 Vieraskielinen opetus ja kotimaisten kielten kielikylpy). •Luku on laadittu siksi, että äidinkielen ja kirjallisuuden tuntimäärästä saa poiketa alaspäin. Mistään muusta ei saa poiketa, joten ei ollut mahdollista laatia poikkeavia perusteita muihin oppiaineisiin.

Vieraskielisen opetuksen tulevaisuus •Seuraavaan perusopetuksen tuntijakoon tulee hyvin todennäköisesti vastaava poikkeamamahdollisuus. •Tietoa vieraskielisen opetuksen nykyisistä toteutus- tavoista ja tuntijaosta eri kouluissa on vähän. •Riippuu pitkälti kielten yleisestä asemasta seuraavassa tuntijakoasetuksessa ja sen pohjalta laadittavissa perusteissa, miten hyvän tuen vieraskielinen opetus voi saada perusteiden kautta. •Nähdäänkö kielitaito laajempana kysymyksenä kuin äidinkielen ja muiden kielten aineenopetuksena?

Millaista vieraskielistä opetusta? •Jotta voitaisiin määritellä vieraskielisen opetuksen asema tuntijaossa ja opetussuunnitelman perusteissa, pitäisi tarkastella uudestaan, mitä vieraskielisellä opetuksella tavoitellaan ja millaisia vieraskielisen opetuksen toteuttamismuotoja on mielekästä viedä eteenpäin. •Hyvien käytänteiden kokoaminen? •Suomalaista koulujärjestelmää pidetään maailman parhaana, ja suomalaiset opetussuunnitelman perusteet ovat vientituotteen kaltainen menestys, mutta vieraskielinen opetus ympätään usein ulkomailta tuotuihin opetussuunnitelmamalleihin (PYP, MYP, IB).

Vieraskielinen opetus kielikasvatuksen kentässä •EN: ’Language and school subjects – Linguistic dimensions of knowledge building in school curricula •Vieraskielisen opetuksen kielellisten elementtien määrittely? •Yhtymäkohtia maahanmuuttajataustaisten oppilaiden opetukseen •Mitä tästä seuraisi opetussuunitelmatasolla? Pedagogiikan ja didaktiikan tasolla? Eri oppiaineissa?