Työ- ja virkasuhteen keskeiset erot

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Valtion uusi vuosilomasopimus
Advertisements

Yliopistojen yleinen työehtosopimus 2014–2017
Työaikalain soveltaminen, ylityö ja sen korvaaminen
Työnantajan velvollisuudet käytännössä
TUTKIJA TYÖMARKKINOILLA
UUDENMAAN TYÖSUOJELUPIIRI VUOKRATYÖSEMINAARI Uudenmaan työsuojelupiiri Lea Piho.
YHDISTYS TYÖNANTAJANA
Henkilökohtainen apu miniseminaari
Vuosilomapalkan/-korvauksen määräytyminen kirjanpitotoimistot 2008
Valtion uudet vuosilomamääräykset lukien
Vuosilomalain Muutokset 2013
Työurien repaleisuus ja pätkätyöt
Häiritsevä elämä Asunnossa vietetty häiritsevä elämä on paljon puhuttava ja erimielisyyttä aiheuttava aihe Liikkeellä on myös paljon väärää tietoa sovellettavasta.
Perhepäivähoitajia koskeva neuvottelutulos
TYÖHÖNOTTAMINEN JA TYÖSOPIMUS/M/S MARIELLA
Vesa Lehtelä Jäsenjärjestöpäivät
Uuden työehtosopimuksen keskeinen sisältö Otaniemi
PÄTKÄTYÖT AMMATTIYHDISTYKSEN NÄKÖKULMASTA
Työelämän lainsäädäntö ja ristiriitojen ratkaisu
Hyvä tietää palvelussuhteeseen liittyvistä asioista
Työturvallisuus ja sairastuminen
TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKA
ERILAISIA TYÖSUHTEITA JA TYÖNTEON MUOTOJA
Kirsi Parnila lakimies Helsingin seudun kauppakamari
KVTES luku IV vuosilomalaista johtuvat muutokset 2013
Opetusalan resurssileikkaukset
Työsuhteen ehtojen muuttaminen Itellan ylemmät toimihenkilöt
Itellan ylemmät toimihenkilöt ry VIESTINVÄLITYS- JA LOGISTIIKKA-ALAN YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS Ja INFORMAATIOLOGISTIIKKA-ALAN YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN.
TYÖSOPIMUS.
TEK Mikä muuttuu? Virkasuhteesta työsuhteeseen Tampereen teknillinen yliopisto Pia Hiltunen Asiamies, TEK.
Työsuhteen solmiminen ja päättäminen
Yliopistojen työehtosopimus
TYÖSUHTEEN ALUSSA: Työelämän pelisääntöjä
Virkamiehestä työsopimussuhteiseksi – Mikä muuttuu?
Työsopimus palvelussuhteena Yliopistolain aiheuttamat muutokset Henkilöstö- ja lakiasiain osasto,
KUNTAMARKKINAT ” MITEN EDISTÄÄ KUNTIEN POLIITTISEN JA AMMATILLISEN JOHDON VUOROVAIKUTUSTA JA YHTEISTYÖTÄ” JOHTAJASOPIMUS Suomen kuntajohtajat.
1 Työvoiman työssäolo 2009 Kokoaikatyössä olevat palkansaajat Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimuksen 2009 aineisto
Oikeustapauksia ”Pacta sunt servanda”?.
Sairausajan palkka Työsopimuslaki
Lakitieto TYÖTYÖSUOJELU. VÄHIMMÄISVAATIMUKSET Työsopimuslait kertovat minimivaateet, joita missään ei saa alittaa. Työsopimuslait kertovat minimivaateet,
YKSITYISEN OPETUSALAN LIITTO Työsopimussuhde – mistä kysymys henkilöstön näkökulmasta Jyväskylän yliopisto Toimitusjohtaja Nina Pärssinen.
VALTION VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS 2014 – 2017; KESKEISIÄ MUUTOKSIA Vero- ja tullivirkamiesliiton luottamusmiespäivät Jarmo Huotari VTML.
Irtisanotun virkamiehen takaisinottaminen Valtion henkilöstöpalvelut VirkamL 32 §
Nuoret Tutkijat Määräaikaiset työsuhteet ja muuta nuoren tutkijan työsuhteeseen liittyvää Mia Weckman
Lakitieto ASUNNON VUOKRA. VUOKRALAIT Pakottavaa oikeutta vuokralaisen hyväksi Pakottavaa oikeutta vuokralaisen hyväksi Vuokrasopimus tehtävä kirjallisesti.
 Yksi arkipäiväisistä oikeussuhteistamme  Suullinen/kirjallinen/sähköinen  K-15  Kaksi osapuolta, kaksi velvoitetta!  Työsopimuslaki säätelee  pakottavaa.
”TOP 5 työsuhdeongelmat” YTN Summit Anna Lavikkala Lakiryhmän puheenjohtaja, YTN ry Lakiyksikön johtaja, SEFE ry.
Työsuhteen päättyminen Onko siihen laillinen peruste?
Työntekijän palkkaaminen
TILITOIMISTO Vantaa alkaen.
Määräaikaisten työsopimusten päättyminen
Työelämässä eivät vallitse viidakon lait
Työsuhde pähkinänkuoressa
Poissaolot.
Nuoret ja työlainsäädäntö
WorkSmart –kesäopinnot
Ajankohtaista sopimus- ja lainsäädäntörintamalta
Markku Kälviä ja Sari Karjalainen
TYÖNANTAJAN JA TYÖNTEKIJÄN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
Työsuhteen käsite Työoikeudellisen sääntelyn perusperiaatteet
TYÖSOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN
Lakon vaikutukset työsuhteen ehtoihin
Luottamusmiesten ajankohtaispäivät
TYÖNANTAJAN JA TYÖNTEKIJÄN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
Sairausajan palkka Työsopimuslaki
Työsuhteen käsite Työoikeudellisen sääntelyn perusperiaatteet
Valtion virka- ja työehtosopimus neuvottelutulos
TYÖTURVALLISUUS.
VUOSILOMA.
Turun HO Työsopimus - Määräaikainen työsopimus - Vuokratyö - Työsopimuksen päättäminen - Henkilöstön vuokrausta harjoittava yhtiö (vuokrayritys)
Esityksen transkriptio:

Työ- ja virkasuhteen keskeiset erot Jyväskylä 29.1.2009

Yleistä Viime vuosina virka- ja työsuhdetta ja niitä koskevia palvelussuhteen ehtoja on yhtenäistetty mistä johtuen erot virka- ja työsuhteen välillä ovat jatkuvasti pienentyneet. Yleisenä lähtökohtana on nykyään se, että valtion sopimusmääräykset koskevat yhtälailla niin virkamiehiä kuin työsopimussuhteisia.  Merkittävimmät erot palvelussuhteen ehdoissa virkamiesten ja työntekijöiden kesken koskevat sairausajan palkkaa, fysikaalisen hoidon korvaamista sekä tiettyjä vuosilomamääräyksiä. On myös joitain muita pieniä eroja. Oikeusaseman kannalta merkittävimmät erot ovat virkasuhteen synnyssä, velvollisuuksissa ja palvelussuhdeturvassa (virkamiehillä turva hiukan parempi, jatkuvuusperiaate, menettelytapamääräykset velvoittavampia).

Virka- ja työsuhteen syntyminen Virkasuhde on julkisoikeudellinen palvelussuhde, jossa virkasuhde syntyy suostumukseen perustuvan virkaan nimittämisen kautta. Virkamieslaissa määritelty kaikkia virkamiehiä koskevat kelpoisuusvaatimukset, joita täydentävät hallinnonalakohtaiset määräykset. Työsopimussuhde on yksityisoikeudellinen palvelussuhde, jossa työsopimus syntyy sopimisen kautta. Työsopimuslaissa ei ole määritelty kelpoisuusvaatimuksia, vaan ne määräytyvät hallinnonalakohtaisten määräysten kautta. Koeaika käytössä niin virka- kuin työsuhdepuolella. Koeaika virkasuhteisilla enintään 6 kuukautta ja työsopimussuhteisilla 4 kuukautta. Koeaikapurku mahdollinen molemmissa palvelussuhteissa.

Määräaikaiset palvelussuhteet Toistaiseksi voimassa oleva palvelussuhde on ensijainen palvelussuhteen muoto molemmissa palvelussuhteissa. Määräaikaisuuden käytön perusteet käytännössä samansisältöiset. Virkamieslaissa myös ketjuttaminen kielletty. Määräaikaisen työsopimuksen voi saattaa oikeuden arvioitavaksi myös työsuhteen kestäessä, virkasuhteen vasta määräaikaisen virkasuhteen päätyttyä. Määräaikaisen työsopimuksen laillisuuden arvio käräjäoikeus, virkasuhteisten osalta asian ratkaisee virkamieslautakunta. Työsopimussuhteisen korvaus muodostuu irtisanomisajan palkasta sekä vahingonkorvauksesta, 3-24 kuukauden palkka, virkasuhteisten osalta korvaus on 6-24 kuukauden palkka. Määräaikaisen virkasuhteen voi irtisanoa, määräaikaista työsuhdetta taasen ei.

Velvollisuudet Virkasuhteessa velvoitteet hiukan laajemmat kuin työsuhteessa. Keskeiset velvoitteet kuten työntekovelvoite ja työnjohtomääräysten noudattaminen käytännössä samansisältöiset. Työnantajalla direktio-oikeus. Lahjoman vastaanottokielto ja liike- ja ammattisalaisuuksien ilmaisemiskielto molemmissa palvelussuhdelajeissa. Sivutoimilupa ja –ilmoitus virkasuhdepuolella, työsuhdepuolella velvollisuus pidättäytyä kilpailevasta toiminnasta. Varoitus mahdollinen niin virka- kuin myös työsuhteessa. Virkamiehelle varoitus on annettava kirjallisesti ja varoituksesta voi valittaa virkamieslautakuntaan. Työsopimussuhteiselle varoitus voidaan antaa suullisesti, varoituksesta ei voi valittaa. Varoituksen merkitys punnitaan mahdollisessa irtisanomistilanteessa.

Palvelussuhdeturva Virka- ja työsuhteen päättämismuodot samat eli irtisanominen (henkilöstä johtuvat syyt ja työn vähentyminen) ja purkaminen. Molemmissa palvelussuhteissa mahdollista myös lomauttaminen, virkasuhteessa mahdollista pidättää virantoimituksesta, mitä ei työsopimuslaki tunne. Henkilöstä johtuvissa irtisanomistapauksissa virkasuhteessa parempi turva työkyvyttömyystapauksissa sekä osittain perhevapaissa. Työn vähentymisen johdosta tehtävässä irtisanomisessa takaisinottovelvoiteaika on virkasuhteisilla 24 kk ja työsuhteisilla 9 kk. Työsuhteen purkamisen osalta suoja hiukan huonompi kuin virkasuhteisilla. Menettelytapamääräykset virkasuhteessa tiukemmat kuin työsuhteessa. Virkasuhteessa jatkuvuusperiaate, työsuhdepuolella korvausvelvollisuus 3-24 kk palkka.

Palvelussuhteen ehdot Palkkausjärjestelmä koskee niin virka- kuin työsopimussuhteisia. Palkanmaksupäivä virkamiehillä 15. päivä, työsopimussuhteisilla kuun viimeinen päivä. Palkkasaatava vanhenee työsopimussuhteisilla 5 vuodessa, virkasuhteisilla 3 vuodessa. Virkasuhteisilla ei viivästyskorkoa. Perhevapaamääräykset samat kuin muut palkalliset poissaolot. Fysikaalinen hoito työsopimussuhteisilla, ei virkasuhteisilla. Työaikamääräyksissä ratkaisevaa työaikamuoto, ei se, onko virka- vai työsuhteessa. Eroja löytyy ilta- ja yötyökorvauksen maksamisessa sekä hätätyökorvauksessa. Päivärahat ja matkakustannusten korvaukset samoin perustein virka- ja työsopimussuhteisille. Virkamiehillä matkapäiväkorvaus, työntekijöillä matka-ajan lukeminen työajaksi viikonloppumatkustamisen osalta.

Palvelussuhteen ehdot Vuosilomaa kertyy virkamiehellä, kun kalenterikuukauden aika virassaolopäiviä 18 ja työntekijällä työpäiviä 14. Virkamiehellä oikeus pitkään lomaan, jos 15 vuotta tulee täyteen ennen lomakauden alkua, työsopimussuhteisilla ratkaisevaa se, että tuleeko 15 vuotta täyteen ennen loman alkua. Vuosilomaan oikeuttavan palvelusajan osalta sopimuksessa eroja virka- ja työsuhteisen osalta. Virkamiehillä sairausloman ajalta lomaa kertyy ainakin teoriassa rajattomasti.

Palvelussuhteen ehdot Sairausloma-ajan palkkamääräykset ovat erilaiset virka- ja työsuhteisilla. Työsopimussuhteisilla palkkauksen taso määräytyy yhdenjaksoisen sairausloman keston ja työsuhteen kestoajan perusteella. Jos työsuhde kestänyt yli 5 vuotta, saa täyden palkan 28+7 päivältä, tämän jälkeiseltä ajalta palkka on 2/3 enintään vuoden ajalta. Palkan maksaminen on sairauslomakohtaista. Työtapaturman ja ammattitaudin osalta täysi palkka enintään 90 päivältä ja sen jälkeen 2/3 enintään vuodelta. Virkasuhteisilla täysi palkka 60 päivältä, tämän jälkeen 75 % 180 päivään ja tämän yli menevältä ajalta 60 %. Työtapaturma ja ammattitauti täysi palkka 90 päivältä, 75 % 90 päivää ylittävältä ajalta ja 60 % 180 päivää ylittävältä ajalta.