Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Markku Kälviä ja Sari Karjalainen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Markku Kälviä ja Sari Karjalainen"— Esityksen transkriptio:

1 Markku Kälviä ja Sari Karjalainen
Palvelussuhdeasiat Markku Kälviä ja Sari Karjalainen

2 Työnkuva ja tehtävien määrääminen
Työnkuva perustuu tehtäväkuvaukseen. Toiminnan järjestäjä päättää työn organisoinnista, opettajan työnkuvasta ja tehtävistä. "Piileviä" virkatehtäviä ovat esim. tukiopetuksen antaminen ja luokanvalvojan tehtävät, ne toteutuvat joidenkin kohdalla. Kaikille kuuluvia ovat mm. VESO-koulutus (työajassa), kodin ja koulun yhteistyö, yhteissuunnittelu ja koulun kehittäminen (yt-tunnit). Tämä ei koske max. viiden päivän sijaisia eikä sivutoimisia tuntiopettajia.

3 Virkahaku ja virantäyttö
Jos tehtävässä käytetään julkista valtaa, perustetaan virka (opettajalla: kurinpito, oppilasarvostelu, tutkintojen hyväksyminen). Vaatimus kelpoisuusehtojen täyttymisestä määräytyy asetuksen mukaisesti. Perustuslain mukaiset nimitysedellytykset: taito, kyky, koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi rikostaustan selvittäminen. Espoossa on julkinen haku kahdesti vuodessa, lisäksi määräaikaiset virat tarvittaessa.

4 Valitusmenettely Oikaisuvaatimus lautakunnalle, kunnallisvalitus hallinto- oikeuteen ja jos tarpeen/mahdollista, valitetaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

5 Viranhoitomääräys Viranhoitomääräyksestä käy selville tehtävänimike ja sen kesto (virkanumero) ja sijoituskoulu ja mahdollinen koeaika. Virat ovat Espoossa kaupunkitasoisia, voidaan tarvittaessa siirtää toiseen kouluun, neuvotellaan työntekijän kanssa. Määräaikaisuutta koskien on oltava peruste.

6 Koeaika Vähintään kuukausi, maksimissaan puolet (vuoden virkatehtävässä) virkasuhteen kestosta. Koeaikana virkasuhde voidaan purkaa. Espoossa tähän on sovittu yt-menettely, jossa perustellaan syyt ja tehdään vastine. Mahdollisuus pyytää avustaja (esim. luottamusmies) paikalle. Viranhoitovelvollisuus katsotaan päättyväksi heti, kun päätös virkasuhteen purkamisesta on tehty.

7 Määräaikainen tehtävä
Viranhoitomääräyksessä on oltava aina maininta määräaikaisuuden perusteista. Tyypillinen laillinen peruste on sijaisuus, projektiluonteisuus tai kelpoisuuden puuttuminen. Tuntiopettajuus ei sinällään ole määräaikaisuuden peruste, jos työtä katsotaan olevan jatkuvasti tarjolla. Espoossa tarkastellaan tilannetta aina kaupunki-, ei koulutasoisesti. Peräkkäisiin määräaikaisuuksiin on oltava aina kuhunkin peruste erikseen. Mikäli toistuvat määräaikaisuudet ovat vailla hyväksyttäviä perusteita, viranhaltija voi valittaa perusteettomasta määräaikaisuudesta hallinto-oikeuteen

8 Tuntiopettaja Päätoiminen (opv täyttyy, tai vähintään 16 vvh)/sivutoiminen, jolla opetusta tätä vähemmän Päätoimiselle maksetaan kuukausipalkka, sivutoimiselle tuntipalkkioperusteisesti VESO-päivät ja yt-aika kuuluvat pt:lle, ei st:lle Samoin lomarahat Päätoimisuus kerryttää hk-lisiin vaikuttavaa palveluaikaa, sivutoimisuus ei Oikeus sairausajan palkkaa pt:lla pidempi, pt:lle kuuluu myös äitiysvapaa  Tuntiopettaja ei saa esimerkiksi yhdysluokkahuojennusta eikä huojennusta toimipisteiden vaihdoista

9 Palvelussuhteen aloittaminen
Virkasuhde syntyy, kun tehdään palkkauspäätös. Virantoimitus ja palkanmaksu alkavat siitä hetkestä, kun varsinainen työn tekeminen alkaa (esim. veso-päivä ennen koulun alkua). Espoossa uudet opettajat määrätään virkaan ensimmäisestä VESO-päivästä tai kevätlukukauden alkamispäivästä lukien. Huomioitava esim. salassapitovelvollisuuden piiriin kuuluvat asiat, vakuutusten voimassaolo, avaintenluovutus, perehdytys jne.

10 Virkasuhteen irtisanominen
Viranhaltija voi irtisanoa virkansa. Irtisanomisaika määräaikaisissa virkasuhteissa on 14 vrk, samoin, jos virkasuhde on jatkunut enintään viisi vuotta. Tätä pidemmissä virkasuhteissa irtisanomisaika on yksi kuukausi. Työnantaja voi irtisanoa viran viranhaltijasta johtuen ainoastaan asiallisista ja painavista syistä. Tällaisiksi katsotaan virkavelvollisuuksien vakava rikkominen tai laiminlyönti sekä viranhaltijan työntekoedellytyksiin tullut olennainen muutos, jonka vuoksi tämä ei kykene selviytymään työtehtävistään (jatkuva työkyvyttömyys esim.) Tätä ennen on selvitettävä, voiko viranhaltijan sijoittaa muuhun saman työnantajan virkasuhteeseen. Taloudelliset ja tuotannolliset perusteet

11 Virkavapaudet Lakisääteiset: perhevapaat, sairausloma (tietyt ehdot), äkillisesti sairastuneen lapsen hoitaminen, opintovapaa (tietyt ehdot) Muut: määräykset (koulutus, virkamatka), harkinnanvaraiset palkattomat virkavapaat, joista esimies päättää (tasapuolisuuden periaatteen mukaisesti) Lomien yhteyteen sijoittuessa erilliset aikarajoitukset ja määräykset Kokonaisen lukuvuoden harkinnanvaraisia virkavapaita myönnettäessä kaupungin ohjeet

12 Virkavapaat Jokaisen on huolehdittava itse virkavapaushakemuksen toimittaminen esimiehelle viivyttelemättä. Tarvittaessa ja pyydettäessä sairauslomaa varten hankitaan asiantuntijalausunto. Erityistilanteita YT-tunnin korvaaminen (ei voida hakea virkavapaata) Äkillinen hoitoa vaativa sairaus Määrätyt tutkimukset erityissairaanhoitoon Raskaudenaikaiset vapaaehtoiset tutkimukset eivät ole palkallista aikaa Hammaslääkärikäynti (äkillinen kipu)

13 Ojentamistoimet Suullinen huomautus Kirjallinen varoitus
Virkasuhteen purkaminen


Lataa ppt "Markku Kälviä ja Sari Karjalainen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google