Terveellinen työ – stressi hallinnassa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi sinulle. Hyväksi tuottavuudelle. Paneurooppalainen työterveyttä ja -hyvinvointia koskeva mielipidekysely.
Advertisements

Työstressistä johtuvien riskien hallinta Bulk Carriers Management Ltd:ssä Masters and Mates Union of Greek Merchant Marine
Suomen ja koko Euroopan tulokset - Toukokuu 2013
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Työsuojelujohtajuus Terveellinen työ -kampanja 2012–2013 Puhujan nimi ja titteli Pvm. | Tapahtuma Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi.
Työhönvalmennuksella työelämään
HEKMI OY/ PALVELUKESKUS KASKI
Työperäistä stressiä koskeva keskusjärjestösuositus Työympäristöseminaari Kiljava Raili Perimäki työympäristöasiantuntija SAK.
Työntekijöiden osallistuminen Terveellinen työ -kampanja 2012–2013 Työsuojeluun osallistuminen Pvm. | Tapahtuma Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen.
Keskeisiä teemoja asiakaskohtaisissa esimiesvalmennuksissa
Case: UNIC-Services Oy. UNIC-Services Oy  Perustettu 1993, perustaja Saara Remes- Ulkunniemi  Yritys tarjoaa koulutuspaveluita eri puolilla Suomea 
SAK:n 19. työympäristöseminaari
Työstressistä johtuvien riskien hallinta EDUCACONSULTissa M&J Consulting Pardubice, Czech Republic
Kyselytyökalu henkilöstön työhyvinvoinnin ja tasa- arvokokemusten selvittämiseksi  Toteutus Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuskeskus ja Mindcom Oy.
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Teollisuustyöläisten elämää
Yliopistojen 26. työsuojelupäivät 9. –
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
Työperäisestä stressitä johtuvien riskien hallinta KEK INA:ssa IDEC SA Piraeus, Greece gr.
Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi sinulle. Hyväksi tuottavuudelle. Yhteistyöllä riskit hallintaan Terveellinen työ -kampanja 2012–2013.
X:t ja Y:t toimituksissa
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
Yritysvastuu sosiaalialalla Perustietoa yritysvastuusta | Aino Närkki 1.
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
TYÖHYVINVOINTI- MITÄ SE ON VAI ONKO SITÄ?
YHDISTYSTYÖNANTAJAN JÄRJESTÄMÄ TYÖTERVEYSHUOLTO KÄYTÄNNÖSSÄ
TEAM työsuojeluviikko
BPW Finland BPW ja samapalkkaisuus Samapalkkaseminaari, Leena Roivas BPW Finland Puheenjohtaja
Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi sinulle. Hyväksi tuottavuudelle. Yhteistyöllä riskit hallintaan Terveellinen työ -kampanja 2012–2013.
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
IKÄOHJELMAT SAK:LAISILLA TYÖPAIKOILLA SAK:N LUOTTAMUSHENKILÖPANEELI SYYSKUU 2013 N= 1114.
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
SAK:n luottamusmieskonferenssi Kiljava YT-paja.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Opossum-projektin Ohjausryhmä Ari Markkula Projektitutkija.
Työpaikat kuntoon - pilotti Luottamusmieskonferenssi Aki Rouhiainen
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
” Expanding the Psychosocial Work Environment: Workplace Norms and Work-Family Conflict as Correlates of Stress and Health” Journal of Occupational Health.
Väkivaltatilanteissa toimiminen ja tilanteiden käsittely
Kulttuuri ja hyvinvointi Vuoden 2015 KIT-toiminnan suuntaviivat.
Viestintäsuunnitelma
1 SOSIAALINEN YRITYS. 2 Palkkatuki Palkkatukea voidaan maksaa sosiaaliselle yritykselle pitkäaikaistyöttömän tai vaikeasti työllistyvän palkkauskustannuksiin.
Kommenttipuheenvuoro EMN:n työvoiman maahanmuuttoraportista EMN:n kansallinen seminaari Pia Björkbacka.
Akavan tavoitteita työsuojelun piirihallinnolle ja työsuojelulautakuntien toiminnalle Valtakunnallinen työsuojelupiirien työsuojelulautakuntien.
Järjestöpäivät. Romanifoorumin löydät netistä:
Standardisointi Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Eurooppalainen työnvälityspalvelu EURES OHJAUS 2004-seminaari Jyväskylä, Rantasipi Laajavuori Miten liikkua eurooppalaisilla työmarkkinoilla?
Työhyvinvointi työnantajan näkökulmasta A-klinikkasäätiön työsuojelun työkokous Hämeenlinna Kirsti Aalto.
Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi sinulle. Hyväksi tuottavuudelle. Terveellinen työ – Elämän eri vaiheissa Kestävän työuran edistäminen.
TYÖKYKY TYÖNTEKIJÄN VOIMAVARAT s * Terveys, elintavat, lepo * Osaaminen, kehittyminen * Arvot, asenteet, motivaatio * Elämäntilanne TYÖN VAATIMUKSET.
YK on julistanut Kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 OSUUSTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA.
UUDENMAAN TE-TOIMISTO TE-toimiston rekrytointipalvelut yrityksille ja työnantajille
Ruokahävikin vähentäminen ravintoloissa Veli-Matti Aittoniemi
Työkykymalleja Lääketieteellinen työkykykäsitys
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
Kulttuurienvälinen viestintä
Hankeviestintää - miksi ja miten?
Sari Aalto-Matturi Suomen Mielenterveysseura Work Goes Happy
MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KUNTOUTUS -TYÖPAJAN KOOSTE
Työhyvinvointi …turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset työntekijät ja työyhteisöt tekevät hyvin johdetussa organisaatiossa.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Terveellinen työ -kampanja 2018–2019
Suomen Ensiapukoulutus
HENKILÖSTÖTUOTTAVUUDEN PERUSTEET
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Työhyvinvointia varhaiskasvatuksessa
Terveyttä työpaikoille – suositukset
Esityksen transkriptio:

Terveellinen työ – stressi hallinnassa Terveellinen työ – stressi hallinnassa! Stressin ja psykososiaalisten riskien hallinta työssä

Johdanto kampanjaan Kampanjaa koordinoi Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto (Bilbao-virasto) Kampanja järjestetään yli 30 maassa Kampanjaa tukee yhteistyökumppanien verkosto: kansalliset koordinaatiokeskukset työmarkkinaosapuolet viralliset kampanjakumppanit mediakumppanit Yritys-Eurooppa-verkosto EU:n toimielimet.

Keskeiset tavoitteet Lisätään tietämystä työperäisestä stressistä ja psykososiaalisista riskeistä Edistetään näiden riskien hallintaa Ehkäistään niiden merkittäviä kielteisiä vaikutuksia Tuetaan työyhteisöjä hallitsemaan stressitekijöitä ja psykososiaalisia riskejä, jotta niitä voidaan ennaltaehkäistä Kannustetaan yhteistyöhön sekä käytännöllisten ja helppokäyttöisten stressin arviointivälineiden käyttöön.

Ongelman laajuus Yli puolet eurooppalaisista työntekijöistä ilmoittaa stressin olevan työpaikallaan yleistä. Stressin arvellaan muiden psykososiaalisten riskien ohella aiheuttavan noin puolet kaikista menetetyistä työpäivistä. Noin neljä työntekijää kymmenestä on sitä mieltä, ettei stressiä hallita hyvin heidän työpaikallaan.

Määritelmät Psykososiaaliset riskit johtuvat puutteellisesta työn suunnittelusta, organisoinnista ja johtamisesta sekä työpaikan huonosta sosiaalisesta ilmapiiristä, ja niistä voi aiheutua kielteisiä psyykkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia seurauksia, kuten työperäistä stressiä. Työperäinen stressi on organisaatioon liittyvä kysymys eikä yksilöllinen heikkous voi ilmetä työntekijällä, jos työn vaatimukset ylittävät hänen kykynsä selviytyä niistä.

Psykososiaalinen työympäristö Huonon psykososiaalisen työympäristön syitä voivat olla liian vaativa työ tai työn ristiriitaiset vaatimukset heikot mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa oman työnsä suunnitteluun toimimaton viestintä ja tuen puute kiusaaminen, epäasiallinen käyttäytyminen tai seksuaalinen häirintä ja kolmannen osapuolen käyttämä väkivalta huonosti hoidettu organisaatiomuutos ja työn epävarmuus.

Kielteiset vaikutukset Yksilölle keskittymisvaikeudet ja virheet työuupumus ja masennus yksityiselämän ongelmat huumeiden ja alkoholin käyttö huono fyysinen kunto Organisaatiolle heikko kokonaistuottavuus poissaolojen ja presenteismin (vajaakuntoisena töihin tulemisen) lisääntyminen tapaturmien ja vammojen lisääntyminen.

Psykososiaalisten riskien hallinta Vain 30 prosentilla Euroopan työpaikoista on käytössä psykososiaalisten riskien hallintajärjestelmiä*. Näiden riskien hallintaa pidetään usein vaikeampana kuin "perinteisten" työterveys- ja työturvallisuusriskien hallintaa, mutta psykososiaalisia riskejä voidaan arvioida ja hallita samalla järjestelmällisellä tavalla kuin muitakin työterveys- ja työturvallisuusriskejä. Psykososiaalisten riskien ja työperäisen stressin hallinnasta saatava hyöty ylittää selvästi näiden toimenpiteiden toteutuksen kustannukset kaiken kokoisissa työpaikoissa. * Kyselytutkimus Euroopan yrityksille uusista ja kehittyvistä riskeistä (European Survey of Enterprises on New and Emerging Risks, ESENER), EU-OSHA, 2010. Saatavana osoitteessa https://osha.europa.eu/en/publications/reports/esener1_osh_management

Psykososiaalisten riskien hallinnan edut Työntekijöiden hyvinvoinnin ja työtyytyväisyyden parantuminen Terveet, motivoituneet ja tuottavat työntekijät Yleisen suorituskyvyn ja kokonaistuottavuuden parantuminen Poissaolojen ja henkilöstön vaihtuvuuden väheneminen Koko yhteiskunnalle aiheutuvien kustannusten ja hallinnollisen taakan väheneminen Lainsäädännön vaatimusten noudattaminen

Johdon rooli Työnantaja vastaa psykososiaalisten riskien ehkäisemiseen tai vähentämiseen tähtäävän suunnitelman toteutuksesta. Johdon tulisi edistää kannustavaa työilmapiiriä ja kannustaa työntekijöitä ottamaan huolenaiheita esille ja tekemään ehdotuksia. Keskitason johdolla on keskeinen asema, sillä se on tekemisissä työntekijöiden kanssa päivittäin. Hyvä johtamistapa ja henkilöstöjohtamistaidot auttavat luomaan hyvän psykososiaalisen työympäristön. Näitä taitoja voi oppia ja kehittää. Vapaaehtoisten toimenpiteiden toteuttaminen henkisen hyvinvoinnin edistämiseksi voi myös edistää merkittävästi työpaikan terveellisyyttä.

Työntekijöiden osallistumisen tärkeys Vaikka hyvällä johtamistavalla voidaankin vähentää työperäistä stressiä ja psykososiaalisia riskejä, myös työntekijöiden osallistuminen on tärkeää. Työnantajan ja työntekijöiden välillä on käytävä kaksisuuntaista vuoropuhelua. Työntekijät ja heidän edustajansa ymmärtävät parhaiten työpaikan ongelmat, ja he voivat auttaa suunnittelussa ja ratkaisujen toteutuksessa. Työntekijöiden kuuleminen auttaa parantamaan yleistä ilmapiiriä ja varmistamaan, että toteutetut toimenpiteet ovat sekä asianmukaisia että tehokkaita.

Miten stressiä ja psykososiaalisia riskejä hallitaan Psykososiaalisia riskejä voidaan arvioida ja hallita tehokkaasti pienemmilläkin resursseilla. Ennakointi ja suunnitelmallisuus ongelmien ehkäisemiseksi ovat tehokkaimmat keinot hallita työpaikan psykososiaalisia riskejä. Riskinarviointi on tärkeää riskien tunnistamiseksi ja sopivien ratkaisujen löytämiseksi. Saatavilla on käytännön välineitä ja opastusta psykososiaalisten riskien tehokkaaseen hallintaan.

Tule mukaan kampanjaan Kaikki organisaatiot, työpaikat ja henkilöt voivat osallistua kampanjaan. Osallistu kampanjaan jakamalla kampanja-aineistoa ja tekemällä kampanjan sanomaa tunnetuksi käyttämällä ja markkinoimalla kampanjan käytännön välineitä osallistumalla kampanjan tapahtumiin tai järjestämällä omia kampanjatapahtumiasi.

Tärkeät päivämäärät Kampanjan aloitus: huhtikuu 2014 Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviikko: viikko 43 lokakuu 2014 ja 2015 Hyvien käytäntöjen kilpailun ehdokkaat 1.10.2014 mennessä Suomen koordinaatiokeskukselle (Focal Point) Hyvien käytäntöjen palkitsemistilaisuus: huhtikuu 2015 Terveellinen työ – stressi hallinnassa! -kampanjan huippukokous: marraskuu 2015

Kampanjakumppanuus Eurooppalaisille ja kansainvälisille organisaatioille Kumppanit mainostavat kampanjaa ja lisäävät sen näkyvyyttä Etuja: tervetuliaispaketti kumppanuustodistus kampanjakumppanien oma sarja hyvän käytännön palkinnoissa näkyvyys EU:ssa ja tiedotusvälineissä verkostoitumismahdollisuudet ja hyvien käytäntöjen vaihto muiden kampanjakumppanien kanssa kutsu Bilbao-viraston tapahtumiin.

Euroopan hyvän käytännön palkinnot Tunnustus merkittävästä ja innovatiivisesta hyvästä käytännöstä Ratkaisut stressin ja psykososiaalisten riskien hallintaan työssä Jaetaan seuraavilla alueilla toimiville organisaatioille ja yrityksille: EU:n jäsenvaltiot Euroopan talousalue Länsi-Balkanin maat ja Turkki Ehdokkaiden valinnasta huolehtivat koordinaatiokeskukset ja Bilbao-virasto kahdessa vaiheessa: Kansallisen tason valintamenettely Arviointi Euroopan unionin tasolla Hyvien käytäntöjen palkitsemistilaisuus

Kampanja-aineisto Kampanjaopas Kampanjaesite Hyvän käytännön palkintoja koskeva esite Online-kampanjavälineet Mainontamateriaali ja ilmaisnäytteet Raportit Käytännön oppaat ja välineet Napo-elokuva www.healthy-workplaces.eu www.riskithaltuun.fi

Lisätietoa Lisätietoa on kampanjan verkkosivustolla www.healthy-workplaces.eu Kampanja-aineisto: https://osha.europa.eu/en/campaign-toolkit Lisätietoa kotimaasi tapahtumista antaa maasi kansallinen koordinaatiokeskus: www.healthy-workplaces.eu/fops Kampanjamateriaalia ja ajankohtaista tietoa kansallisilta kampanjasivuilta: www.riskithaltuun.fi