Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TABLETTIPROFIILITUTKIMUS 2013 Etelä-Saimaa Kymen Sanomat Kouvolan Sanomat.
Advertisements

Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen
 Valtaosa tutkimuksista viittaa siihen, että kahvilla on enemmän hyviä kuin huonoja terveysvaikutuksia  Tutkimusten perusteella kahvi muun muassa vähentää.
Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Tupakoinnin lopettaminen
1 Ostopaikkakysely Heli Rauman Anu Simonen. 2 Kyselyn toteutus •Riihimäen kotitalouksiin lähetettiin yhteensä 2780 kyselyä •Kotitaloudet valitsimme postinumeroiden.
By: LadyLine Ritz, Vaasa. Alkaen To 22//13 Lisää infoa & ilmoittautuminen: TAI 55+ KUNTOKURSSI Sinulle, joka haluat:
Jumalan kanssa.
Univaje.
”Määrittää ihmisen yksilönä”
NYKYTILAKARTOITUS HANGOSSA - KOTIHOIDON ASIAKKAAN KÄYTÖSSÄ OLEVAT APUVÄLINEET JA TULEVAISUUDEN APUVÄLINETARPEET HENKILÖKUNNAN ARVIOIMANA (TOTEUTUS VIIKOT.
UNI ja PARKINSONIN TAUTI
Työurien repaleisuus ja pätkätyöt
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Joulututkimus Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten jouluun liittämiä ajatuksia Stressiä aiheuttavat tekijät Lahja toiveet ja ajatellut joululahjat.
Vireystilan säätely Ulkoiset tekijät Biologiset tekijät
Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa •Kyselytutkimus kaikille Hammaslääkäriliiton Manner-Suomessa toimiville yksityishammas- lääkärijäsenille.
Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa Kyselytutkimus kaikille Hammaslääkäriliiton yksityishammaslääkärijäsenille (2282 kpl, 15 enemmän kuin 2007)
S. 152 – I7e8NrYHE Uni s. 152 – I7e8NrYHE.
X:t ja Y:t toimituksissa
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
WELLNESS DIARY HYVINVOINTIPÄIVÄKIRJA
Univaikeudet.
Tiedon esittäminen.
Lohjan kaupungin työhyvinvointikysely 2008 Lehdistötilaisuus
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Janne Junes Systeemitieteiden kandidaattiseminaari – Syksy 2009 Tutkimus varasto-virtaussysteemin.
Ikääntyneiden palvelut 2010 – Kuntakyselyn osaraportti Riikka Väyrynen.
KOTITALO-LEHDEN LUKIJATUTKIMUS 2014 N971. Lehteä luetaan useampana päivänä Keskimäärin lehteä luetaan 2,2 päivänä.
VIREYS JA UNI.
Mielipidekysely terveyspalvelujen tuottamisesta 1 (kansanedustajat)
Punaisen Ristin nuorisotoiminta Havaintoja jäsenkysely 2012:n pohjalta
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Kyselyn taustatiedot Kesätyöpaikkakysely lähetettiin 430:lle jäsenyritykselle sekä lähikunnille Kyselyaika oli Yhteensä kyselyyn vastanneita.
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
1 Ansioturva torjuu köyhyyttä 5 väitettä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta (Lähde: Palkkatyöläinen 1/2015)
Sosiaalinen luototus2010 – Kuntakyselyn osaraportti Esa Arajärvi.
Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään.
Kuntouttava työtoiminta 2010 – Kuntakyselyn osaraportti Esa Arajärvi.
1 Työvoiman työssäolo 2009 Kokoaikatyössä olevat palkansaajat Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimuksen 2009 aineisto
Alkoholi.
Kotihoidon laskenta Riikka Väyrynen Raija Kuronen.
©TNS 2013 Finder Sivustolla kävijöiden profiilikuvaus Elokuu 2013.
Tutkimus nuorten suhtautumisesta parisuhteeseen ja rakkauteen.
UNIHÄIRIÖISTÄ Veikko Karskela Riittääkö uni? Kolmannes suomalaisista kokee nukkuvansa riittämättömästi. Yöuni on lyhentynyt puolitoista tuntia.
Täytä harjoituspäiväkirjaa päivittäin (lepo/ravinto/liikunta) valmentajiesi ja alla olevien ohjeiden mukaan. Kirjan alussa on ravintoon ja lepoon liittyviä.
UNI Unen rakenne 1. Vaihe >kevyt, lähes hereillä, 2. vaihe uni syvenee, 3-4. hidasaaltouni, syvä uni, josta siirtymä 2. vaiheen kautta REM-uneen, jossa.
Hurtig TE1 Uni ja lepo. Tehtävä Tee vihkoosi mind-map aiheesta: Unen terveysvaikutukset.
Uni ja lepo Unenpuute Uni ja työelämä. Ennakkotehtävä opiskelijoille: Lataa puhelimeesi maksuton Sleep as Android -, Sleep Tracker - tai muu vastaava.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Tyokalupakki.net Tupakoinnin lopettaminen. tyokalupakki.net Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa Miksi kannattaa lopettaa? Kynnet ja sormet muuttuvat.
11. UNI JA LEPO Terveystieto 7.
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
Navigaattori Kunpa uni tulisi. Navigaattori 3 Unettomuus Aivojen ”unikeskus” ei pysty voittamaan ”valvekeskuksen” liian suurta aktiivisuutta.
TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN
Mielenterveyden häiriöt
Uni, lepo ja rentoutuminen
VIREYSTILA.
UNI JA LEPO.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Tekijät: Topias, Hilja ja Linda
Unettomuus Inka ja Milga.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Opintopsykologi Katja Hietanen
Uni ja lepo Unenpuute Uni ja työelämä.
Esityksen transkriptio:

Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D

Johdanto Tavoite saada selville opiskelijoiden nukkumistottumuksia (yöunien pituus, nukahtamisvaikeudet jne.) Löytää yhteyksiä elämäntapojen vaikutuksesta uneen (kofeiini, liikunta) Tutkimukseen vastasi yhteensä 27 opiskelijaa. Vastanneista 16 oli miehiä ja 11 naisia, ja vastanneiden henkilöiden keski-ikä on 17.93 vuotta.

Tutkimustulokset: yöunien pituus Vastanneista henkilöistä yli puolet nukkuvat 8 tuntia yössä Seitsemän tuntia yössä nukkuu vastanneista 37% 9-10 tuntia nukkuu vastanneista 11%

Tutkimustulokset: nukahtamisvaikeudet Kaiken kaikkiaan joka viidennellä vastanneista on nukahtamisvaikeuksia. Naisista 36% kärsii nukahtamisvaikeuksista, kun taas miehistä vain 6%. Stressi on merkittävä tekijä (yleistynyt hurjasti viime vuosina)

Tutkimustulokset: Päiväunet Lyhyeksi jääneitä yöunia voi kompensoida sopivan mittaisilla päiväunilla Tutkimukseni mukaan yhteensä 37%:lla vastanneista on tapana nukkua päiväunet Pitkät torkut edistivät muistamista paremmin, mutta jopa 6 minuutin torkut riittävät merkittävästi tehostamaan muistia.

Tutkimustulokset: Uni ja kofeiini Kofeiinin vaikuttavuus vaihtelee yksilöllisesti, mutta jo 250 mg kofeiiniannoksen on havaittu aiheuttavan kiihtymystä (kupillinen kahviä sisältää noin 100-150mg) Kofeiini nostaa vireystilaa sitoutumalla aivojen adenosiinireseptoreihin, ja vaikuttaa tätä kautta nukahtamiseen ja unessa pysymiseen, mutta ihmisille kuitenkin kehittyy hyvä kofeiinin sietokyky. Tutkimukseni perusteella kofeiinilla ei ole haitallista vaikutusta unen saantiin, mutta unen laatuun näyttää olevan vaikutusta. 33% vastanneista kertoo juovansa kofeiinipitoisia juomia päivittäin ja peräti 78%:lla on unen laatuun liittyviä ongelmia. (Heräilee kerran tai useasti keskellä yötä/tuntee pääkipua herätessään)

Tutkimustulokset: Herääminen juuri ennen herätyskellon soittoa Säännöllinen unirytmi luo ns. tarkan biologisen kellon, jolloin aamuisin herää omia aikojaan muutamia minuutteja ennen kellon herätystä On joitain epämääräisiä tutkimustuloksia, että tämän kaltainen herääminen johtuisi korkeasta stressihormonitasosta Tutkimukseni mukaan hieman yli puolet naisista ja 40% miehistä heräävät useasti juuri ennen herätyskellon soittoa. Vastauksista käy ilmi, että 70%:lla on säännöllinen unirytmi (biologinen kello –teoria)

Tutkimustulokset: Unilääkkeiden käyttö Unilääkkeiden käyttöä voidaan harkita, jos unettomuuden syitä ei pystytä poistamaan esimerkiksi elämäntapojen muutoksella. Unilääkkeitä voidaan käyttää helpottamaan unen tuloa ja pidentämään sen kestoa, mutta vain lyhytaikaisesti, sillä jatkuvassa käytössä ne menettävät tehoaan ja aiheuttavat riippuvuutta. Tutkimukseeni osallistuneista vain yksi henkilö käytti unilääkkeitä sillä hetkellä kun vastasi kyselyyn.

Johtopäätökset Nuorten nukkumistottumukset ovat hyvällä mallilla suurin osa nukkuu riittävästi laadukasta unta monilla on tapana nukkua päiväunet Nukahtamisvaikeuksia on tutkimukseni perusteella joka viidennellä nuorella Ei huolestuttavan monella, mutta asiaan täytyy kiinnittää ajoissa huomiota Elämäntapa muutoksilla voi saada nopeasti apua unen saantiin ja laatuun!