Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tupakoinnin lopettaminen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tupakoinnin lopettaminen"— Esityksen transkriptio:

1 Tupakoinnin lopettaminen

2 Jos polttaisin… … lopettaisin.

3 Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa
Säästyy rahaa. Pystyy keskittymään paremmin. Miksi kannattaa lopettaa? Tuoksuu paremmalta. Saa raikkaamman hengityksen ja valkoisemmat hampaat. Kunto paranee, jaksaa taas liikkua. On vähemmän hermostunut. Iho kirkastuu. Hajuaisti paranee ja ruoka maistuu paremmalta. Nukkuu paremmin ja on pirteämpi. Potenssi paranee. Kynnet ja sormet muuttuvat normaalin värisiksi. Vastustuskyky paranee, on harvemmin sairaana. Lisäksi lukematon määrä terveydellisiä syitä! Yskii, köhii ja räkii vähemmän. Poika/tyttöystävä on mielissään.

4 Lopettaminen etenee vaihe vaiheelta
4. Savuttomuuden ylläpito 3. Tupakoinnin lopettaminen 2. Tupakoimatto- muuteen valmistautuminen Lopettamisen harkinta

5 Lopettaminen etenee vaihe vaiheelta
Oletko valmis lopettamaan vai et? (harkinta) Varaudu kiperiin tilanteisiin etukäteen. (valmistautuminen) Nikotiinikorvaushoidoista saat apua vieroitusoireisiin. (lopettaminen) Tupakoimattomuutta pitää opetella – omia pinttyneitä tapoja pitää muuttaa. (ylläpito)

6 Faktaa tupakoinnin lopettamisesta
Mitä aikaisemmin lopettaa, sitä vähemmän vahinkoa elimistöön pääsee syntymään. Yleensä tarvitaan 3-4 yritystä ennen kuin lopettaminen onnistuu. Lopettamisen helppous/vaikeus on yksilöllistä. Ensimmäiset kolme kuukautta lopettamisen jälkeen ovat kriittisintä aikaa. Lopettaminen kannattaa aina.

7 Miten seuraavat termit liittyvät tupakoinnin lopettamiseen?
Motivaatio Riippuvuus Vieroitusoireet Nikotiinikorvaushoidot Lipsahdus

8 Vieroitusoireita voidaan lievittää... ...nikotiinikorvaus-hoidoilla
Oireiden kesto ja voimakkuus yksilöllisiä Johtuvat riippuvuudesta Merkki elimistön puhdistumisesta 1.-3. vrk vaikeinta aikaa Esim. hikoilu, huimaus, pääkipu, vapina, väsymys, hermostuneisuus, ärtyneisyys Vähentää vieroitusoireita Lisää onnistumisen mahdollisuuksia Jos poltat yli 10 savuketta päivässä Käytä riittävän paljon ja riittävän pitkään (min 3kk) Alle 18-vuotiaille reseptillä Esim. purukumi, laastari, inhalaattori, imeskelytabletti, kielenalustabletti, nenäsumute

9 Vinkkejä lopettajalle
TEE TÄMÄ Päätä päivämäärä, jolloin tupakointi loppuu Etene vaihe vaiheelta, muista valmistautua Hanki tarvittaessa nikotiinikorvaushoitoa Vähennä tupakointia pikkuhiljaa Kerro lopettamisesta läheisillesi Hävitä tupakat ja tupakointivälineet POHDI NÄITÄ Miksi haluat lopettaa? Miten palkitset itsesi, kun onnistut? Mitä teet, kun tekee mieli tupakkaa? Mitkä ovat vaikeimpia tilanteita? Miten selviydyt? Mitä sanot, kun sinulle tarjotaan tupakkaa? Mitä tekemistä keksit tupakoinnin tilalle? Millaista tukea toivot kavereilta? Muilta?

10 Tukea tupakoinnin lopettamiseen
Fressis.fi Smokefree.fi Terveydenhoitajalta, lääkäriltä, apteekista Stumppi-neuvontapuhelimesta Lopettamisryhmät (esim. terveyskeskuksessa)

11 Pohdittavaksi Miksi kannattaa lopettaa tupakointi?
Tunnetko jonkun, joka on lopettanut tupakoinnin tai yrittänyt lopettaa tupakoinnin? Miten meni? Miten voi tukea kaveria tai läheistä, joka haluaa lopettaa tupakoinnin? Miten koulu voi tukea tupakoinnin lopettamista?

12 Kerran tupakoitsija on aina tupakoitsija.
Miten niin?

13 Kerran tupakoitsija on aina tupakoitsija.
Kun lopettaa tupakoinnin, aivoihin syntyneet nikotiinireseptorit eivät häviä, vaan ne vaipuvat ikään kuin uneen. Jos polttaa tupakan, reseptorit heräävät ja alkavat vaatia nikotiinia kuten ennenkin.


Lataa ppt "Tupakoinnin lopettaminen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google