Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tiedon esittäminen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tiedon esittäminen."— Esityksen transkriptio:

1 Tiedon esittäminen

2 Analoginen ja numeerinen tieto
Analoginen kello: Osoittimet voi olla missä asennossa hyvänsä, niissä tieto on siten jatkuvaa.Kellon aika katsotaan osoittimien asennon perusteella.Ihmiset voivat olla hieman eri mieltä kellon ajoista. Numeerinen eli digitaalinen kello: Näyttää aikaa hyppäyksittäin.Siinä tieto on epäjatkuvaa.Kellon aika on numeroin osoitettu.Aika kuluu, mutta kello näyttää hetken samaa lukemaa. Tietokoneet ovat digitaalisia!

3 Kaksi- eli binäärijärjestelmä, bitti
Kymmenjärjestelmä Yleensä käytämme lukujärjestelmää, joka perustuu paikkaperiaatteeseen ja kantaluku on 10. Käytössä on silloin kymmenen numeromerkkiä:0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ja 9. Kaksi- eli binäärijärjestelmä, bitti kaksi-eli binäärijärjestelmän kantalukuna on 2, joten käytössä on vain kaksi numeromerkkiä: 0 ja 1. Binäärijärjestelmän numeromerkeistä 0ja 1 käytetään nimitystä bitti, b.

4 Oktaali- ja heksadesimaalijärjestelmä
Binäärijärjestelmän ”sukulaisia” on kantalukuun 8 on 2 potenssiin 3 perustuva oktaali- ja kantalukuun 16 on 2 potenssiin 4 perustuva heksadesimaalijärjestelmä. Etenkin heksadesimaalijärjestelmää käytetään tietotekniikassa muistiosoitteiden ilmoittamiseen, sillä ne ovat lyhyitä ja helppo muuntaa binääriluvuiksi. Tavu ja muistin määrän ilmoittaminen Kahdeksan bitin mittaisesta jonosta käytetään nimitystä TAVU! Tietokoneen muistin määrä ilmoitetaan siihen mahtuvien bittien tai yleisemmin tavujen määrällä.

5 Kakkosen potenssit Kilo, mega ja giga
Tietokoneen yhteydessä monet asiat palautuu yksinkertaiseen asiaan:luvun 2 potenssiin. Kilo, mega ja giga Tietyn kakkosen potenssit ovat suuruusluokaltaan tuhat, 1000, kilo, k miljoona, , mega, M miljardi, , giga, G

6 Merkkimuotoinen tieto bitteinä
Ei ole sattuma, että juuri kahdeksan bitin jono on erityisasemassa ja nimitetty tavuksi.Koska 2 potenssiin 8 =256, on olemassa 256 erilaista tavua-sopiva määrä esittämään erilaisia merkkejä.Merkkimuotoinen tieto (aakkos-, numero- ja erikoismerkit) muunnetaan binääriseen muotoon sopimalla, mikä merkki vastaa mitäkin tavua. Kuva binäärimuodossa Kuvan muuntamiseksi numeeriseen muotoon se jaetaan aluksi pieniin ruutuihin, jotka voi ajatella pisteiksi.Jokaiselle pisteelle annetaan tunnusluku, joka ilmoittaa värin.Jos sovitaan, että mustavalkoisen kuvan valkoista pistettä vastaa nolla ja mustaa pistettä ykkönen, niin kuviota vastaa bittikartta.

7 Tiedon käsittely binäärimuodossa
Ihminen tarkastelee ympäristöään aistien avulla.Tietokone saa käsiteltäväkseen tietoa monien laitteiden välityksellä.Ensimmäinen tietokone käytti kymmenjärjestelmää.Binäärijärjestelmään päädyttiin siksi, että bittien esittämiseen tarvitaan vain kaksi eri tilaa.Tietokoneen nopeimmissa muisteissa tieto on tallennettuna binäärimuodossa jännitetasoina. Tiedon siirto binäärimuodossa Tietoa siirretään johtimessa sähköpulsseina, jännitetason vaihteluina.Tietoa voidaan siirtää rinnakkain jolloin binääriluvun kaikki bitit siirtyvät samanaikaisesti vierekkäisiä johtimia pitkin.Peräkkäisessä eli sarja siirrossa bitit kulkevat yksi kerrallaan samaa johdinta pitkin.Tiedonsiirrossa voi tapahtua virheitä, bitit eivät säilytä arvoaan.Siirtoa varmistetaan esim. laskemalla, että ykkösten määrä pysyy ennallaan tai tieto lähetetään takaisin tarkistusta varten.

8 Tiedosto Hakemisto ja kansio
Tietojen joukosta, jota käsitellään yhtenä kokonaisuutena, käytetään nimitystä tiedosto.Se saattaa olla tekstiasiakirja, ohjelma, kuva, laskutaulukko tai sävellys.Tiedostolle annetaan sitä tallennettaessa nimi.Tiedoston koko ilmoitetaan tavuina. Hakemisto ja kansio Tietokoneen oheismuistiin kertyy nopeasti satoja tiedostoja.Tilanteen voi hallita vain ryhmittelemällä tiedostot pienempiin osajoukkoihin.

9 LOPPUKOE Ymmärsitkö lukemasi: a) hyvin b) huonosti c) hyvin huonosti ?
(Klikkaa nuolesta!)

10 Se on siinä! tekijät: Johanna ja Anette


Lataa ppt "Tiedon esittäminen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google