Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN"— Esityksen transkriptio:

1 TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN

2 TUPAKKALAKI Tupakkalaki tuli voimaan vuonna 1977, silloin tupakointi kiellettiin yleisissä tiloissa. 1990-luvulla alkoi myös tupakoinnin rajoittaminen työpaikoilla luvulla tupakan savu luokiteltiin syöpävaaralliseksi aineeksi. Siitä lähtien tupakkalaki on tiukentunut koko ajan ja Suomen tavoitteena on tupakoinnin loppuminen. On tullut mm. varoitusmerkit tupakka-askeihin, tupakan myynti edellyttää lupaa, tupakkatuotteet eivät saa olla kaupoissa näkyvillä ja ravintolatupakointi on kielletty. Tupakointi on vähentynyt tupakkalain ansiosta. Tupakkalaissa on kaiken kaikkiaan 126 eri pykälää.

3 TUPAKKALAKI JA SEN UUDISTUKSET
Tupakkalaki on uudistunut viimeksi Siinä mm. kiellettiin maut ja tuoksut, kuten vanilja ja mentoli, mutta tämä tulee todella käytäntöön vasta vuonna 2020. Taloyhtiö saa nykyään puuttua parvekkeella tupakointiin. Autossa tupakointi on kielletty, jos kyydissä on alle 15- vuotiaita. Sähkösavukkeita säännellään vastaavasti kuin tupakkatuotteita, eli niille säädetään laissa sama ostoikäraja kuin tupakkatuotteille. Tupakan maahantuonti on rajoitettua. Yksityishenkilön tulee olla poissa Suomesta 24 tuntia, jotta voi tuoda tupakkatuotteita ETA-maiden ulkopuolelta. Jälleenmyyjillä pitää olla erikseen myönnetty lupa tupakkatuotteiden myyntiin. Tupakkatuotteita ei saa mainostaa, ja kauppojen kassoilla myöskin tupakkamerkkien logot ovat piilossa. Askeissa täytyy olla varoitustekstit ja –kuvat.

4 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN
Maku- ja hajuaisti palautuvat jo muutamassa päivässä lopettamisesta, yskiminen ja liman eritys loppuu muutamassa kuukaudessa sekä unen laatu ja fyysinen olotila helpottuu. Parhaimmillaan tupakoinnin lopettaminen lisää terveitä elinvuosia. Tupakoinnin lopettamisella pyritään pysyvään elintapojen muutokseen. Siksi siihen tulee valmistautua huolella. Vieroitusoireet ovat fyysisiä ja psyykkisiä tuntemuksia johtuen tässä tapauksessa nikotiinin puutteesta. Ne voivat tuntua ylitsepääsemättömiltä, mutta menevät kuitenkin aikanaan ohi. Tuntemukset voivat yksilöittäin vaihdella lievistä voimakkaisiin. Jos käy repsahdus on hyvä muistella miksi alunperinkin aikoi lopettaa tupakoinnin.

5 MIKSI LOPETTAA TUPAKOINTI
Tupakoinnista seuraa monia sydän- ja verisuonisairauksia, keuhkosairauksia ja syöpätauteja. Tupakointi vaikuttaa hedelmällisyyteen ja se aiheuttaa raskauden aikana haittoja ja voi johtaa jopa keskenmenoon. Tupakointi voi lisätä myös riskiä sairastua aikuisiän diabetekseen. Keskimäärin tupakointi lyhentää elinikää 8 vuotta. Tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin kuolee vuosittain n suomalaista.

6 TUPAKOINNIN LOPETTAMISEN VAIHEET
Ensimmäinen vaihe on ylipäätään harkita tupakoinnin lopettamista. Kun harkinta muuttuu päätökseksi, voi aloittaa valmistautumisen joka kannattaa tehdä kunnolla. Seuraava vaihe on yrittäminen ja se on kaikista haastavin juurikin vieroitusoireiden takia. On luotu erilaisia nikotiinituotteita kuten purkkaa, joiden avulla voi edes vähentää tupakkatuotteiden käyttöä ennen täydellistä lopettamista. Kun on onnistunut lopettamaan ja yrittää ylläpitää sitä, voi helposti repsahtaa ja aloittaa uudestaan, jonka seurauksena vaiheet alkavat alusta. Myöskin tupakoimattomuuden ylläpitäminen on vaikeaa. Aikuisväestön tupakoinnin tilasto (terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2014)

7 LÄHTEET Terve!- oppikirja
voimaan riippuvuudet/tupakka/tupakointi-suomessa/aikuisvaeston-tupakointi riippuvuudet/tupakka/tupakka-ja-terveys/terveyshaitat kuolemat


Lataa ppt "TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google