Kuule kokemus – Miksi ja Miten. Diak Helsinki 4. 10

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Kysely vertaistuen kehittämisen tarpeista. 1. Millainen rooli vertaistoiminnalla ja vertaistuella on yhdistyksenne missiossa ja visiossa?
Asenne kohilleen- ja tuas jaksaa!
KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
FISH! Parantaa työmoraalia ja saa sinut rakastamaan työntekoa!
Toimintaohjeet opelle
Mikään ei ole arvokkaampaa kuin tämä päivä
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Keravan seurakunta - matkakumppanisi
”Jos voit avata solmun kielelläsi, miksi käyttää siihen hampaita?”
Ikäihmiset ongelmapelaajina Narratiivisuus apuna
Työrauha ja haastavat tilanteet
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Miksi kokemusta kannattaa kuunnella? Yhteiskuntatieteilijän näkökulma
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
Via Vis – väkivaltatyöhankkeen vaikuttavuus asiakkaiden näkökulmasta "Mun stressihormonit on ainaki 90 pinnaa tullu alaspäin" Helena Parkkila, KM, tohtoriopiskelija.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Avaimia itsensä valmentamiseen
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Suomen Jääkiekkoliitto1. KUNNIOITA PELIÄ MATKALLA KOHTI REILUMPAA URHEILUA Suomen Jääkiekkoliitto2.
Näyttely ja Kansio Pirjo Moilanen.
Simulaattorikoulutuksen jälkipuinti – osa oppimisprosessia.
Kokemuksia virtuaaliopena toimimisesta
Ajattelee ja tuntee? Näkee? Sanoo ja tekee? Kuulee? KipupisteetOnnistumiset.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Maahanmuuttajanuorten ohjaus KIVITIPPU
Työntekijän kokemuksia asiakkaan kohtaamisesta jalkautuvassa työssä
Vertaisohjaajatoiminta. ” Olen kuin yksi noista tiilistä. Tarvitsen ympärilleni toisia tiiliä, jotka ovat samanlaisia kuin minä, tarvitsen niitä tuekseni.
Tietopalvelu verkkoympäristössä Nina Granlund 2006.
Vanhemman neuvo - ammatillisesti ohjattu vertaistukiryhmä
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari
Runo tekstitaidon kokeessa
LAPSEN JA VANHEMMAN VÄLISEN YHTEYDEN SÄILYTTÄMINEN Tässä esityksessä käydään lyhyesti läpi lapsen ja vanhemman välisen yhteyden säilyttämisen osa- alueita,
Terapeuttinen hevostoiminta voimaantumisen mahdollistajana Tietoisku Mielenterveysmessuilla Ilo Elää Hyvinvointipalvelut
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
Hengellinen ja ammatillinen Ismo Valkoniemi
Motivointi, sitouttaminen, yhteisöllisyys
Tietoisuus ja maailmankuva Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin viides luento.
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
LASTENSUOJELIJAT KAHDEN EETOKSEN RISTIPAINEESSA ERJA SAURAMA HELSINGIN YLIOPISTO
Kumppanuus – kupla? Junkala Pekka, tutkija, Koske Puustinen Alisa, vapaaehtoistoiminnan ohjaaja, MLL.
Sininauhaliitto on kristillisten päihdejärjestöjen keskusliitto
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Miehen kohtaaminen Miehen tapa viestiä Miestyön foorumi III Ounasvaaran pirtit, Rovaniemi Ira Virtanen, FM, nuorempi tutkija.
Kilpailijan starttikurssi
Toimintaohjeet opelle
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Suuttumuksen hallinta
RUKOILEMALLA YHTEYTEEN
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
VaVe-koulutus Sininauhaliitto Vapaaehtoistoiminnan muodot Psykososiaalista tukea tuottava vapaaehtoistoiminta Tukea tuottava toiminta esim. tukihenkilötoiminta.
Diaesitys työterveyshuollon esimiesten vertaisfoorumipilottiin Toisesta diasta alkaa esitys vertaistuesta. Voit lisätä tähän alkuun omaa tekstiäsi.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan
Nokian seurakunnan strategia
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Yksilön lyhyt historia
Hyvän elämä ja sen eväät
Vapaaehtoisten ja vertaisten kouluttaminen A-kiltatoiminnassa
Kasvatuskumppanuus ja sitä ohjaavat periaatteet
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
LÄMPIMÄSTI TERVETULOA MUKAAN RYHMÄÄN – VERTAISUUDESSA ON VOIMAA!
Päihdetyön poikkeavat polut
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

Kuule kokemus – Miksi ja Miten. Diak Helsinki 4. 10 Kuule kokemus – Miksi ja Miten? Diak Helsinki 4.10.2013 Eva Kanerva Kristillisen vertaistoiminnan kehittäjä Sininauhaliitto

Kristillinen vertaistoiminta kehittää Eva Kanerva 4.10.2013 Kristillinen vertaistoiminta kehittää ● Vertaistoiminnan muotoja ja sisältöjä ● Vapaaehtois- ja vertaistoiminnan koulutuksia ● Vapaaehtois- ja vertaistoiminnan jäsentymistä osaksi järjestöjen perustoimintaa ● Vapaaehtoisten ja vertaisten työnohjausmuotoja ja tukea ● Toipumistyötä ● Hengellisiä matkakumppanuusryhmiä ● Hiljaisuuden toimintaa

Kokemus kuullaan Toipumisryhmissä ja vertaistoiminnoissa Eva Kanerva 4.10.2013 Kokemus kuullaan Toipumisryhmissä ja vertaistoiminnoissa Koulutuksissa osallistujien ja ns. kokemusasiantuntijoiden kertomuksina Palautteissa Tapahtumien ja toimintojen suunnittelussa

Tavoitteet ja vaikutukset samanaikaisia Eva Kanerva 4.10.2013 Tavoitteet ja vaikutukset samanaikaisia Tapahtumissa ja koulutuksissa vaikuttaminen ja terapeuttisuus ovat kokemuspuheenvuoroissa yhtä aikaa läsnä. Suunnittelussa asiantuntijainformantin rooli on parhaimmillaan terapeuttinen. Vertaistoimija on sekä rohkaiseva esimerkki että auttaja, mikä edistää lisäksi hänen omaa toipumistaan.

Eva Kanerva 4.10.2013 Voiko kertojan ja kuulijan tavoitteita hallita? Voivatko ne ylipäätään olla samat? Tai voinko ainakaan tietää sitä?

Eva Kanerva 4.10.2013 Kokemuksen kuuleminen tarkoittaa keskeisesti myös kokemuksen kunnioittamista.

Eva Kanerva 4.10.2013 Emme yritä kiistää tai riistää kokemuksen olemassaoloa emmekä kokijan omaa tulkintaa siitä.

Eva Kanerva 4.10.2013 Sininauhaliiton erityinen missio on kuulla myös hengelliset kokemukset ja ottaa todesta niiden merkitys ihmisten elämässä, sekä päihteiden käytön aikana että toipumisprosesseissa. Myös kokemus elämän mielekkyyden puutteesta ja eksistentiaalisesta ahdistuksesta pyritään kuulemaan.

Eva Kanerva 4.10.2013 Sanattoman viestin kuuleminen? Miten kuulen kokemuksen elämän tyhjyydestä, kuoleman pelosta, yksinäisyydestä ja henkisestä kärsimyksestä?

Eva Kanerva 4.10.2013 Samat kokemuksen kuulemisen reunaehdot ja lainalaisuudet pätevät sanattomaan viestintään kuin sanalliseen. Missä uskallan esimerkiksi näyttää niin tarvitsevalta kuin olen? Missä esitän tarvitsevampaa kuin olen? Ja miksi?

Eva Kanerva 4.10.2013 Hengellisiä kokemuksia halutaan joissakin konteksteissa mitätöidä ja redusoida joksikin muuksi, esim. sairaudeksi, psyykkiseksi häiriöksi, traumaksi, suruksi jne.

Eva Kanerva 4.10.2013 Kokemuksen kunnioittaminen on kokijan oman tulkinnan ja viitekehyksen kunnioittamista. Onko sillä aina (esim. toipumisen kannalta) niin väliä, miten hengellistä kokemusta voidaan psyko-fyysis-sosiaalisesti tulkita?

Eva Kanerva 4.10.2013 Kumpi on tärkeämpää, kokemuksen kuuleminen vai se, että syntyy kokemus kuulluksi tulemisesta ja että saa avun? Mikä merkitys ymmärtämisellä on? Onko se sittenkin toisarvoista? Onko ymmärtäminen luottamukseen perustuva toive tai harha, joka kuitenkin toimii vuorovaikutuksessa? Kumpi on tärkeämpää, ymmärtäminen vai avun saaminen?

Eva Kanerva 4.10.2013 Kysyn asioita eri tavalla, kun haluan auttaa tai kun haluan ymmärtää? Kun haluan ymmärtää, seuraan omaa uteliaisuuttani ja tapaani hahmottaa. Kun haluan auttaa, puhun siitä, mistä toinen puhuu.

Eva Kanerva 4.10.2013 Jotta en kapeuttaisi kertojan elämää tietyn linssin mukaiseksi, voin kysyä laajasti, esimerkiksi millainen oli lapsuutesi, enkä millaista oli elää lapsuutta päihteidenkäyttäjien keskellä?

Opiskelijamme toivovat enemmän puhetta hengellisistä tulkinnoista. Eva Kanerva 4.10.2013 Palautteita hengellisyyden mukaan ottamisesta koulutuksiin ei ehkä riittävästi kunnioiteta. Opiskelijamme toivovat enemmän puhetta hengellisistä tulkinnoista. Onko meillä ammattitaitoa kuunnella puhetta hengellisyydestä, keskustella siitä ja asettaa sitä suhteeseen muiden viitekehysten kanssa?

Hiljaisuuden toiminta: Kiinnostuttu sen kokemuksen kuulemisesta, että monet päihdeasiakkaat kertovat kaipaavansa erityistä rauhaa, nauttivansa hartaushetkistä, vaikkei erityistä uskonkokemusta olisikaan. Hiljaisuuden päivät ja retriitit räätälöity ottaen huomioon tietyn joukon erityistarpeet Eva Kanerva 4.10.2013

Eva Kanerva 4.10.2013 Hengellinen matkakumppanuus: Tasavertaista jakamista hengellisten kysymysten äärellä tai elämän kysymysten pohdintaa hengellistä maailmankatsomusta vasten

Hengellisen kokemuksen kuulemisen mahdollistaminen? Eva Kanerva 4.10.2013 Hengellisen kokemuksen kuulemisen mahdollistaminen? Hengellinen matkakumppanuus: vertaisuutta, kunkin oman prosessin työstämistä omalla tiellä, ihmisillä tilaa kuulla myös omia kokemuksiaan. Jokaisella on yhtä paljon aikaa, puheita ei yleensä kommentoida eikä esitetä kysymyksiä. puheiden välissä hiljaisuutta.

Eva Kanerva 4.10.2013 Hiljaisuuden retriitti: oman kokemuksen kuulostelu, tasa-arvoisuus Jumalan kasvojen edessä, jokaisen kokemus saa hiljaisuudessa yhtä paljon tilaa, kokemuksen olemassaolon oikeutus vahvistuu. Hengellinen ohjaus: samankaltaisia piirteitä kuin asiantuntijan tai ammattilaisen kohtaamisessa

Eva Kanerva 4.10.2013 Emme voi kuulla ilman hiljaisuutta! Hiljaisuus muussakin kuin fysikaalisessa merkityksessä (mielen hiljaisuus, vastaanottavuus) Hiljaisuudesta nousee toisen kokemuksen kunnioitus myös muun tyyppisissä vertaisryhmissä. Näistä nousee kysymys, miten olosuhteet pitää järjestää, että kokemus voidaan kuulla?

Eva Kanerva 4.10.2013 Ihminen on ihmisestä tehty! Seuraa luottamus siihen, että toista voisi ymmärtää. Joillakin luottamus on suurempi vertaisten kesken, joillakin suurempi ammattilaisia kohtaan.

Kuule myös työntekijän kokemusta? Eva Kanerva 4.10.2013 Kuule myös työntekijän kokemusta? Auttamistilanteesta erillisessä yhteydessä, esim. koulutuksessa, voi olla terapeuttista, toipumista edesauttavaa, luottamusta ammattiapuun lisäävää. Työntekijä ikään kuin tasavertainen avuton kyselijä Palautteet (Syysrastit, Vertaistoiminnan koulutukset) tukevat

Eva Kanerva 4.10.2013 Samasta syystä ohjaaja, vaikka ei olisi vertaistukiryhmässä vertaisohjaaja, osallistuu myös itse joskus ikään kuin tasapuolisesti ryhmäläisenä työskentelyihin. Ohjaajan osallistuminen normalisoi kysymyksiä kaikkia ihmisiä koskeviksi, mikä on terapeuttista.