Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ikäihmiset ongelmapelaajina Narratiivisuus apuna

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ikäihmiset ongelmapelaajina Narratiivisuus apuna"— Esityksen transkriptio:

1 Ikäihmiset ongelmapelaajina Narratiivisuus apuna
Kokkola Håkan Söderman

2 Mikä on Narrativinen lähestymistapa
Narratiivi tarkoittaa kertomusta. Narratiivi - Kertomus Kertojan ja kuuntelijan vuorovaikutus Kertominen on keskeinen osa hoitomenetelmässä. Kertominen antaa tapahtumille merkitystä Tarinat kertovat ketkä olemme.

3 Tarina Tarinassa on teema, sisältö ja tapahtuma.
Elämäntarinan rakentaa henkilö itse. Tarina kertoo henkilö itse tai joku toinen. Tarina voi sisältää sellaista jotka kertovat henkilön arvomaailmasta tai hänen syvimmistä ajatuksistaan. Tarina kertoo kuinka eläämme ja kuka olemme.

4 Kuka olen?

5

6

7 Mummot pelaavat hedelmäpeliä ostokeskuksissa
Miksi mummot pelaavat ostokeskuksissa? Hakevat seuraa, sosiaalinen tapahtuma Unelmoivat isoista voitoista.

8 Narratiivisuus ja feminismi
Minkälaisen tarinan naiset haluavat että heistä kerrotaan? Minkälaisen tarinan he haluavat itse kertoa? Onko pelaaminen tasa-arvo kysymys? Pelaavatko naiset eri tavalla kuin miehet? Pelaavatko nuoret naiset eri tavalla kuin vanhemmat naiset? Pitääkö naisilla olla oikeus pelata? Ennen vanhaa oli ainakin se kunnollinen äiti.

9 Narratiivisesta lähestymistavasta apua
Robert Butler, amerikkalainen psykiatri sanoi jo 1960 luvulla että vanhempien ihmisten hyvinvointi paranee kun he käyvät menneisyytensä läpi. Ristiriidat jotka ovat syntyneet vuosien varrella voidaan aktivoida ja selvittää jälkikäteen.

10 Menneisyysmatkailu Life review therapy (Hagberg & Rennemark 2004)
Käymällä menneisyydessä tapahtuneita tapahtumia läpi voidaan nähdä tapahtumat uudessa valossa ja antaa tapahtumille uusi merkitys.

11 Voidaan miettiä mitä tarinani kertoo minusta
Kuinka muut kuulevat tarinani ja minkälaisen kuvan he saavat minusta. Minkälaisen kuvan saan itse itsestäni. Minkälaisen kuvan haluaisin saada itsestäni. Minkälaisen kuvan haluaisin että minusta kerrottaisiin. Mitä tulevat lapset kertomaan lapsenlapsille minusta.

12 Tulevaisuusmatkailu Tästä päivästä eteenpäin rakennan joka päivä uuden tarinan. Minkälainen se tulee olemaan päätän itse. Päätänkö itse? Mistä apua ja millä konsteilla rakennan uutta tarinaa? Jos vuoden päästä kerron tarinan tästä päivästä siihen päivään. Minkälainen se on?


Lataa ppt "Ikäihmiset ongelmapelaajina Narratiivisuus apuna"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google