MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KUNTOUTUS -TYÖPAJAN KOOSTE

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LKK:n työnhakumaantait
Advertisements

Työhönvalmennuksella työelämään
Työrukkaset heilumaan ja nuorisotyöttömyys kuriin.
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
Uudet ELY-keskukset ja tiedonvälityksen haaste työhallinnossa Ideapäivä-seminaari Jaana Suokonautio Jaana Suokonautio.
Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden tukeminen Variassa Kamut-projektin yhteenvetoa Varian opettajien kokemuksia.
Työeläkekuntoutus © Tapiola-ryhmä.
PIRAMK University of Applied Sciences Erasmus-henkilökuntavaihdon mahdollisuudet Kv-hallinnon kevätpäivät 12. – Irja Saarikorpi Camilla Kalevo.
TYÖHAKEMUS.
Tampereen Aikuiskoulutuskeskus1 Toteutuminen 2 ryhmää, TAO ja TAKK verkkotaitojen opetuspäivää 7 viikon lähiopetusjakson aikana Käytössä.
Helsinki/Kluuvi 1 Korkeakoulutetut maahanmuuttajat työmarkkinoilla –työnantajanäkökulmia Helsingin Kluuvin TE-toimistosta Riitta Ylätalo työvoimaohjaaja,
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki Sosiaali- ja terveysministeriö ja Euroopan sosiaalirahasto Pirkko Mäkelä-Pusa Kuntoutussäätiö.
Työluotsityö työterveyshuollossa – kokemuksia
Työpaikkaohjaajan rooli. Opeta, näytä, selosta, kysy ja perustele; toimi hyvänä esimerkkinä Selvitä mitä, miksi ja miten työ tehdään; kerro työstäsi Rohkaise.
OPISKELIJAA TUKEVA PALAUTE
Työluotsityö työterveyshuollossa – kokemuksia
Maahanmuuttajan työssäoppimisen ohjaamisen erityispiirteet
Ammatillisen koulutuksen kielikoe
Yritysyhteistyö ja työanalyysit
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
Aija Hietanen, Savonia-ammattikorkeakoulu
Integroiva koulutus lähtömaissa ulkomailta rekrytoitaessa – Case Study: Filippiinit Euroopan muuttoliikeverkoston kansallinen seminaari
2/2009 Kiina. 2/2009 Kiina ja CIMOn yhteistyökumppani: Mitä ulkomaalaisen harjoittelijan tulisi ottaa huomioon? ”Kunnioita kiinalaista kulttuuria, kunnioita.
KÄSÄMÄ Kyläkahvila kahvit ja osallistujien lyhyt esittely Kunnan tervehdys Oppimiskahvila jossa teemoina: *kylän hurjat ideat(muutkin)*mutkaton.
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki
Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työn iloa ( ) Seminaari Framissa
MIEPÄ-projekti mielenterveys- ja päihdekuntoutujille – Asiakkaiden ja yhteistyötahojen näkemyksiä projektista.
TopTen -hanke Erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat ja työvalmentajamalli Tuija Partanen.
KYSELYT SOVELTUVUUSKOKEESSA Kuullun ymmärtäminen, kuinka hyvin hakija kykenee pitämään kuulemaansa tietoa mielessä, keskittymiskyky, ohjeiden ymmärtäminen.
Yhteishaku. Mihin haen? Aikuiskoulutus 2 vuotta Haku maalis/huhtikuu tai jatkuva Aikuiskoulutus 2 vuotta Haku maalis/huhtikuu tai jatkuva Nuorisokoulutus.
Helena Törmi ”Painavaa asiaa” Lapsen ylipainon ehkäisy, ylipainoon puuttuminen ja perheen tukeminen.
Ajasta ja paikasta riippumaton työ Case Liikennevirasto Työnteon monet tilat, VM
 ASIOITA, JOITA SINUN OLISI HYVÄ TIETÄÄ TYÖELÄMÄSSÄ OLLESSASI.
Tutkintoja ja tutkinnon osia voi suorittaa myös työtoiminnassa järjestöissä, liikuntaseuroissa, pajoilla ja vankiloissa! Tutkintoja työtoiminnassa opinnollistamisen.
Nuorten osallisuus Ohjaamoissa
RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ
Jarkko Muhonen TeamProg
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
TET =Työelämään tutustuminen
Työelämän tekstejä sähköposti.
Osatyökykyisille tie työelämään
Ryhmäkuntoutus ammattilais-vertaisyhteistyönä
Ensilinjan työntekijän rooli TOIKEssa
Miten Learning cafén ideaa voisi hyödyntää työpaikalla / työpajalla?
(Työ)elämän esiintymistilanteet
Kulttuurienvälinen viestintä
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
8. Luokkalaisten TET Tämä esitys käsittelee PowerPointin uusia ominaisuuksia. Se kannattaa katsella diaesityksenä. Näistä dioista saat ideoita esityksiin,
Oman äidinkielen opetus Porvoossa
TET =Työelämään tutustuminen
Maahanmuuttajan askeleet työelämässä – Maastå-hanke Yhteisöllinen menetelmä järjestöille Tavoite: tarjota ammattiliitoille ja työyhteisöille.
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
Osatyökykyisille tie työelämään
Keskeiset lyhyen aikavälin osaamiskapeikot Lapissa
TE-toimiston yrityspalvelut
Yhteiskehittäminen Innokylässä
Arvioinnista arkipäivää
Espoolaiset Työllisyystalkoot
Mamu-Mappaus Pedaali-hanke
Volitioprosessi, tahdon!
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
SATAOSAA Porin kaupunki/ Satakunta.
OTE maakunnassa – Polut kuntoon
PÄHEE OTE Satu Laakoli Kela.
Kuntoutuksesta ja työttömyydestä
Mallit työllistymiseen ja osallisuuteen
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
Tukea työhön paluuseen tai työssä jaksamiseen
Osaaminen esille Europassilla
Terveyttä työpaikoille – suositukset
Esityksen transkriptio:

MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KUNTOUTUS -TYÖPAJAN KOOSTE

Maahanmuuttajien ammatillinen kuntoutus -työpajapäivässä oli kaksi teemaa: 1.) Ohjauksen työvälineet, jossa keskityttiin siihen, miten monikulttuurisuus vaikuttaa ammatillisen kuntoutuksen ohjaustyöhön, mitä haasteita on koettu ja mitä hyviä käytäntöjä ja ratkaisuja on ollut käytössä tai voisi ottaa käyttöön, ja 2.) Työllistämisen haasteet, keinot ja hyvät käytännöt, jossa paneuduttiin siihen, miten on tehty työnantajayhteistyötä, miten tuetaan työnantajaa ja miten kuntoutujaa (esim. työkokeilun aikana), mitä haasteita on koettu ja mitä hyviä käytäntöjä ja ratkaisuja on ollut käytössä tai voisi ottaa käyttöön.

Haasteita ohjaustyössä ja työllistymisessä Haasteista suurimpana nousi esille suomen kielen taito Osaamisen tunnistamisen haasteet Mitä työtehtäviä voi tehdä puutteellisella suomen kielen taidolla? Mistä kuntoutujalle järjestyy kielikoulutusta? Sosiaalisten verkostojen puute Edellyttääkö suomalainen työelämä vielä liiankin hyvää kielitaitoa tehtäviin, joissa voisi pärjätä vähäisemmällä kielitaidolla? Ennakkoluulot ja asenteet

Hyviä käytäntöjä Tärkeää selkeä viestintä ohjaustyössä ja asioiden kertominen konkreettisesti Ymmärretyksi tulemisen varmistaminen puolin ja toisin. ->kertaaminen, sanottaminen kannustaminen verkostojen hankkimiseen: esim. vapaaehtoistyö, harrastukset, äiti-lapsi-ryhmät asiantuntija – oppijaroolien vaihto kulttuuritietouden lisääminen videot, kuvat apuna (esim. työnkuvien, työtehtävien osalta, rajoitteiden kartoittamisessa -> kuva tai video työasennoista, tehtävien tekemisestä) http://www.infopankki.fi Materiaalia eri kielillä, esim. tietoa suomalaisesta työkulttuurista, cv:n teko-ohjeet ym. Digitaaliset sovellukset (esim. kännykkään on saatavissa sovellus, joka muuntaa sanellun puheen tekstiksi) taito löytää ne alat, joilla voi työskennellä esim. englannin kielellä, oikeasti työllistävät alat (mitä vaaditaan)

Hyviä käytäntöjä Jotta työkokeilu (ja työllistyminen) onnistuisi mahdollisimman hyvin, tulee työelämän pelisäännöt olla selvät -> Juuri kyseisen työpaikan pelisäännöt on käytävä avoimesti ja riittävän selkeästi läpi. Työnantajaa on hyvä rohkaista avoimuuteen ja samoin on tärkeää että työkokeilija ottaa avoimesti asioita puheeksi ja kysyy, jos jokin on epäselvää. Työkokeilijaa kannattaa myös muistuttaa työpaikan sosiaalisten tilanteiden merkityksestä: kahvihetki on muutakin kuin kahvin juomista ja näihin on tärkeää osallistua, näin tulee osaksi yhteisöä ja oppii samalla kieltä. HUOM. Mitään erityistä tukea ei tarvitse työnantaja eikä työkokeilija silloin, jos kielitaito on suhteellisen hyvä. Kulttuuritietoudesta on monesti apua, mutta toisaalta kulttuurisia erityispiirteitä ei kannata liiaksi korostaa. Voi myös olla jopa leimaavaa, jos korostetaan maahanmuuttajuutta.

Ideoita työhönkuntoutumisen edistämiseen: Kokemusasiantuntijoiden hyödyntäminen Kynnys madaltuu ja pelot vähenevät, kun saa tietoa jo saman prosessin läpi käyneeltä (esim. monilla voi olla vaikka kielitestauksiin liittyen pelkoja, että lähetetään pois Suomesta, jos ei pärjää testeissä) tulkkaus työpaikalla Mentorina toimiminen työpaikalla maahanmuuttajien viranomaisasemassa työskentely Maahanmuuttajayritysten hyödyntäminen ( ehkä vielä melko hyödyntämätön voimavara) Työelämäpainotteiset kielikoulutukset

Ideoita työhönkuntoutumisen edistämiseen: Yritysten yhteiskuntavastuu / yritysyhteistyö Esimerkkeinä onnistuneet kokeilut muista yrityksistä nimetty henkilö organisaatiossa yhteiset workshopit, seminaarit onnistumiset tukevat yritysyhteistyötä Case-tapausten, onnistumisten jakaminen ja esiintuominen