Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Keskeiset lyhyen aikavälin osaamiskapeikot Lapissa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Keskeiset lyhyen aikavälin osaamiskapeikot Lapissa"— Esityksen transkriptio:

1 Keskeiset lyhyen aikavälin osaamiskapeikot Lapissa
Toimialat: matkailu, rakentaminen sekä liikenne ja logistiikka Satu Tervasmäki, Lapin ELY-keskus

2 Prosessin toteutus luotsi.lappi.fi kokoaa alueellisen ennakointitiedon
Hyödynnettiin lappilaisen ennakoinnin toimintamallia Ennakointiyhteistyössä toimialaklusteriryhmät, joissa mukana yritysedustus luotsi.lappi.fi kokoaa alueellisen ennakointitiedon Yhteistyö Lapin liiton kanssa valmistelutyössä Mukana arviointityössä olivat toimialaklusterit, keskeiset alueen koulutuksen järjestäjät, toimiala-asiantuntijat jne. jne. Näkemysten kokoaminen toteutettiin hyödyntäen jo olemassa olevaa tietoa ja selvityksiä  keskeisessä roolissa C&Q –osaamiskartoitukset, joissa on selvitetty yritysten osaamistarpeita ja osaamisessa olevia puutteita Valmisteluasiakirjat one drive-työtilassa Tässä kohtaa voisi mainostaa juuri tällä viikolla julkaistua Työn muutos ja digitalisaatio eri toimialoilla Lapissa –julkaisua.

3 Matkailu Yritysten osaamistarpeet ja osaamiskuilut kartoitettu (C&Q-kyselyt) keskeisissä Lapin matkailukeskuksissa Keskeiset osaamistarpeet liittyvät osaavien kokkien ja tarjoilijoiden kouluttamiseen sekä puhdistuspalvelualalle Erityisesti myynnin ja markkinoinnin saralla digitalisaation käyttöönottoon liittyy osaamistarpeita Kieli- ja kulttuurikysymykset (erit. aasialaiset matkailijat) asiakaspalvelussa, asiakaspalvelussa koko asiakasprosessin kokonaisuuden ymmärtäminen (asiakaskokemuksen tuottaminen) Aitojen työskentely-ympäristöjen hyödyntäminen koulutuksen toteutuksessa

4 Rakentaminen (sis. maarakentaminen)
Yritysten osaamistarpeet ja osaamiskuilut kartoitettu (C&Q-kyselyt ja raportti 9/2016) keskeisissä Lapin rakennusyrityksissä Osaamishaasteeksi nousevat erikoisosaamista vaativat tehtävät - rakennuspeltisepistä, muurareista ja torninosturinkuljettajista. Myös työnjohtajista ja työmaapäälliköistä on pulaa niin talonrakennus- kuin maarakennustyömailla Rakennetekniikan ja rakennesuunnittelun osaajia tarvitaan Pohjois-Suomeen, mm. siltasuunnitteluun, maarakennusinsinöörikoulutukselle tarvetta Osaamisen ja koulutuksen haasteita on noussut esiin eri koulutusmuodoissa ja –tasoissa: osaamisen kapeikkoja on havaittu talonrakentamisen koko prosessin ymmärtämisessä ja hallinnassa sekä työn kannalta keskeisten dokumenttien hallinnassa (kuten rakennuspiirustusten lukutaito)

5 Rakentaminen (sis. maarakentaminen)
Tehdyn C&Q-kartoituksen pohjalta ammatillisen koulutuksen toteutuksessa on nostettu esiin 2.asteen ammatillisen koulutuksen toteuttamiseen liittyviä haasteita. Työnantajien näkemys on, että perustutkinnon suorittaneilla on heidän odotuksiinsa nähden selviäkin puutteita ammatillisen osaamisen perusteissa sekä asenteissa työelämää kohtaan. Yritykset kaipaavat opetussisältöihin selvästi enemmän työharjoittelua, jonka kautta opitaan niin ammatti kuin työelämän pelisäännöt

6 Liikenne ja logistiikka
Osaamisen ja koulutuksen haasteet liittyvät vahvimmin kuljetusalan työnhakijoiden ammattitaidon ja vaadittavien pätevyyksien ylläpitoon. Alan koulutuksella on kova vetovoima, sillä koulutuksiin hakeutuu moninkertainen määrä opiskelijoita suhteessa koulutuspaikkoihin. Osaamishaasteena tunnistetaan sähköisten järjestelmien käyttöön liittyvä osaaminen, henkilökohtaiset ominaisuudet ja asenne opiskeluun sekä alalla työskentelyyn. Työ on muutakin kuin autolla ajoa – lastausta ja purkamista sekä asiakaspalvelua (Kuljettaja on yrityksen käyntikortti!)


Lataa ppt "Keskeiset lyhyen aikavälin osaamiskapeikot Lapissa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google