OMAN AJATTELUN KEHITTYMINEN AATE- JA KÄSITEHISTORIA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Advertisements

ANTIIKIN SUURET FILOSOFIT
Todellisuuden yleisen luonteen tarkastelua
Filosofian opetuksen piirteitä. Mikä on olennaista filosofiassa? Miksi kaikkien Suomen lukiolaisten pitäisi oppia filosofiaa? Mitä kaikkien Suomen lukiolaisten.
Polkuja filosofiaan PowerPoint-tiivistelmä ensimmäisestä kappaleesta
Keskiajan loppu: Mikä Euroopan kulttuurissa johti keskiajan ”loppumiseen” ? Suuri Skisma 1378 – 1415, jolloin kaksi kilpailevaa paavia, nakersi kirkon.
4/9/2017 Mitä filosofia on? Kreikan kielestä sana filosofia = viisauden rakastaminen Länsimainen filosofia syntyi 600 e.Kr. antiikin Kreikassa. Tämä kurssi.
Filosofian juuret ovat antiikin Kreikassa
Taksonomiat ja oppilas- arviointi lukion ET:n ja filosofian opetuksessa Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos Käyttäytymistieteellinen.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Luonto ja Raamattu. Peruskysymyksiä ja syytöksiä Miten ihminen on osa luomakuntaa? Miten uskonkäsityksemme vaikuttaa siihen, miten kohtelemme luontoa?
Lukion uudet työtavat – kohti kokonaisvaltaista arviointikulttuuria
FILOSOFISIA POHDINTOJA.  Mitä hyötyä on  matematiikasta  biologiasta  historiasta  filosofiasta  rakkaudesta?  Mitä on hyöty?
MONISÄRMÄINEN HUMANISMI Keksi tähän kuva? kulttuurit taiteet traditiot yhteisöt yhteiskunnat.
Tunteiden voima Hurtig Kotiläksyn kuulusteluna pistokoe: Kirjoita nimesi lapun yläreunaan Selitä mitä tarkoittaa: a) Skitsofrenia b) Paniikkihäiriö.
Kesätyöt Tehtäviä. Luokkagallup Kuinka moni on ollut kesätöissä? Kuinka moni on ollut useammassa kuin yhdessä kesätyössä? Kuinka moni on hakenut kesätöihin?
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
Case-esimerkit Tutorleiri 2014 Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta.
RADIOTOIMITTAJA.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
FILOSOFIAN ARVOITUS (S. 10 – 13). Filosofian identiteettiongelma -Filosofia (kr. ”viisauden rakastaminen”) sai alkunsa antiikin Kreikassa n. 600 eKr -Kysymys.
1 Tehtävien vastaukset. Taito (s. 16) Keksi ihmetteleviä kysymyksiä a)äärettömyydestä Esimerkiksi: Mitä ääretön tarkoittaa? Voiko avaruus olla ääretön?
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
Kodin ja koulun välinen yhteistyö
Tieteenfilosofia I Lapin yliopisto
VENÄJÄN KIELI on slaavilainen kieli
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2013
HI04- Eurooppalaisen maailmankuvan kehittyminen
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
Arviointi Hyökkälän koulussa lv
JATKOSUUNNITELMAT Minustako yrittäjä Suomessa?
Tervetuloa 187 päivää kestävälle matkalle!
UUSI OPETUSSUUNNITELMA MUUTTAA KOULUTYÖTÄ
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
Fenomenologia.
Luvut 16 ja 17 Motivoitunut ja sitoutunut opiskelija
Harjoituksia II.
Antiikki ja varhainen filosofia
Uuspositivismi.
Tulevaisuuden yrittäjyys- ja työelämätaitoja korkeakouluihin
Aloita täältä, täydennä säännöllisesti!
TIETEELLISEN AJATTELUN JA TIETEEN SYNTY
TURKU Monikulttuurinen opetus 2.Jakso
Skolastiikka Filosofian ja teologian yhdistämää tiedettä kutsutaan skolastiikaksi Skolastiikan tavoitteena oli osoittaa, että kirkon oppi oli sopusoinnussa.
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2012
Filosofian alat TEOREETTINEN FILOSOFIA
Elämänkatsomustiedosta, oppiaineen oikeutuksesta ja traditioista
Antiikin kulttuurihistoriaa
Filosofian osa-alueet
Viisauden rakastamista……
1 Ydinsisällöt.
Tieteellisen ajattelun ja tieteen synty ANTIIKIN AIKANA (s )
Aloitteleva opettaja – suhde opittavaan sisältöön
Totuus käsitteen totuus käyttötavat:
JOHANN FRIDRICH HERBART
Uuden testamentin synty
Romaani (mielen) peilinä ja (maailman) ikkunana
POHDI PARIN KANSSA: Opiskeletko aina samalla tavalla, kun luet läksyjä tai kokeeseen? Mitä hyviä/huonoja puolia käyttämässäsi opiskelutavassa on? Sopivatko.
Elämänkatsomustiedosta, oppiaineen oikeutuksesta ja traditioista
Mielekäs oppiminen verkkoympäristössä | Jaakko Naakka
Oppilaan päättöarviointi perusopetuksessa
Kirjoitusviestinnän opinnot yliopistossa
toim resu toim määr arvi kilp tavo Stratox Oy / HN / Oct 01 / for SiX
Laajennettu tehtävätoimeksianto (Taatila-Suomala 2008, 30-36)
OSATA? Mitä tulevaisuudessa tulisi alalla SÄÄTYTALO
TEOLLISTUMINEN Pohdi aluksi (ryhmissä):
Ajanhallinta opiskelussa
AKVINOLAINEN.
KAUPPAHALLI PAIKKA: ”Kauppahalli”, jossa myyjät ja ostajat kohtaavat
Video.
Esityksen transkriptio:

OMAN AJATTELUN KEHITTYMINEN AATE- JA KÄSITEHISTORIA FILOSOFIAN OPISKELU OMAN AJATTELUN KEHITTYMINEN johdonmukaisuus, oma- peräisyys, syvällisyys hankala arvioida objek- tiivisesti AATE- JA KÄSITEHISTORIA mitä mistäkin asioista on ajateltu eri aikoina arvioitavissa siinä missä historiallinen osaaminen

KRIITTISEN AJATTELUN TAIDOT ÄLYLLINEN ETULYÖNTI-ASEMA FILOSOFIAN VIEHÄTYS JÄNNÄÄ ihmettely perustavat kysymykset KRIITTISEN AJATTELUN TAIDOT kyseenalais- taminen perustelemi- nen ÄLYLLINEN ETULYÖNTI-ASEMA kaikki tieteet so- veltavat käsitteitä, ja ne ovat nimen- omaan filosofian ominta alaa HAASTAVAA länsimaisen kult- tuurin terävimmät huiput

ONKO FILOSOFIA TIEDETTÄ ? opetetaan yliopistossa omana alanaan sillä on oma tiedeyhteisö, joka arvioi tutkimusta aate- ja käsitehistoria empiiristä tiedettä logiikka formaalia tiedettä EI OLE koska ”mikä on filosofiaa” on itsessään filosofinen kysymys, ei ole olemassa mitään ennalta annettuja kriteereitä, joiden noudat- taminen takaisi filosofian tieteellisyyden tieteen sijaan ehkä pikem- minkin taito ajatella johdonmukaisesti omaperäisesti syvällisesti

Filosofian synty miksi syntyi nimenomaan antiikin Kreikassa: vilkas kaupankäynti → vaikutteita muista kulttuureista orjatyövoiman käyttö → yläluokkaisilla paljon vapaa-aikaa, jota käyttää pohdiskeluun demokratia → keskustelu kilpailuhenkinen kulttuuri → väittely älyllisen kilpailun muotona

filosofia, ’viisauden rakastaminen’ kr. filia, ’rakkaus’ sofia, ’viisaus’ filosofia, ’viisauden rakastaminen’ eli filosofia ei tarkoita samaa kuin viisaus tai viisastelu filosofian keskustelullisen luonteen kannalta keskeinen hahmo oli Sokrates LUONNONFILOSOFIT luonnon perimmäisen olemuksen pohtiminen (maa, vesi, ilma, tuli) SOFISTIT (”viisastelijat”) opportunistinen oman etevyyden esitteleminen keskustelussa SOKRATES asioiden perimmäisen olemuksen pohtiminen keskustelun avulla

Platonin luolavertaus pakoon päässyt on kuin Sokrates: tajuaa, että arkiajattelumme (varjot) ei tavoita perimmäistä todellisuutta (aidot esineet) kun yrittää kertoa asiasta muille vangeille, nämä suuttuvat ja tappavat hänet AIDOT ESINEET PAKOON PÄÄSSYT ESINEIDEN VARJOT VANGIT