KTKP010 Oppiminen ja ohjaus (5 op)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Advertisements

Minä oppijana 1 ov..
VOK-perusteiden taustalla oleva oppimiskäsitys ja rakenne Antti Kauppi Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia.
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Opossum-projektin Ohjausryhmä Ari Markkula Projektitutkija.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
ET ja filosofia – ainedidaktiikan perusteet: opetuksen suunnittelun harjoitustehtävä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Opetussuunnitelmatyö - keskiössä OPSviestintä Katariina Alha Jyväskylän yliopisto
Sulautuva opetus ja vuorovaikutus Taina Joutsenvirta Verkkopedagogiikan asiantuntija
Tytöt teknologian taitajiksi
OPPILAS LUOKKAHUONEESSA
Viestinnän opiskelijat verkossa KM Auli Posti Helsingin yliopisto, Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus MULTIMEDIAN MONET MUODOT 21.
Etäopetuksen pedagogiikkaa Katrina Vartiainen. Käytänteitä  Opettajalla vain etäoppilaita yhdessä koulussa  Opettajalla etäoppilaita kahdessa tai useammassa.
Pedagogiikan ja tilan välinen suhde. Formaalin ja informaalin oppimisen rajapinnat.
”Mutta kuka tekisi minulle ne kysy- mykset…” - miten onnistuu tiedonhankinnan opetus? ITK
Tutkimuspohjainen opetus ja opetuksen kehittäminen
OPETUS 2500 h TENTIT (300 h) TUTKINTO (O 2 ) (8000 h) OPPIMISTEOT (O 0 ) ( X h) OPPIMINEN (O 1 ) NÄKÖKULMIA OPINTOJEN SEURANTAAN OPPIMISTULOS LAADUNARVIOINNIN.
”Arviointi on kuin kamera, jolla voi ottaa kuvia osaamisen tasosta, oppimisprosessista tai opetuksen laadusta. Kuvat ovat usein luonteeltaan staattisia.
– GISEL-hanke 1 Lomakekysely oppilaille fysiikan opiskelusta Kalle Juuti Jari Lavonen Opettajankoulutuslaitos.
Uudistuuko kemian opetus? Marja Montonen MMO Kemian opiskelijat yleissivistävässä koulutuksessa Ympäristö ja luonnontieto (1- 4) opp.
Kulttuurin ja taiteen välittyminen II Toiminnalliset ja osallistavat menetelmät museokasvatuksessa Sirpa Turpeinen 2008.
Toimintaohjeet opelle
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Teemana oppimisprosessin aktivointi – sulautuvan opetuksen mahdollisuudet Kati Vilonen Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulu.
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Ops seminaari Askola.
OPS 2016 Tulevaisuuden koulu – Opettajuus muutoksessa
Laaja-alainen osaaminen OPS 2016
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
KESTÄVÄ KOULUKULTTUURI NIINA MYKRÄ TOIMINNANJOHTAJA, SUOMEN LUONTO- JA YMPÄRISTÖKOULUJEN LIITTO KASVATUS JA YHTEISKUNTA –TOHTORIOHJELMA, TAMPEREEN YLIOPISTO.
RAHOITUSJÄRJESTELMÄN UUDISTAMINEN! OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS! SÄHKÖISET YO-KIRJOITUKSET! LUKIOVERKON HARVENTUMINEN! PEDAGOGINEN UUDISTAMINEN! TOIMINTAKULTTUURIN.
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
Tietostrategiaa monimuotoisesti
Luku- ja tenttivihjeet 8 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
OPS 2016 Pedagoginen kahvila Porin kaupungin perusopetuksen tuntijako Sivistyslautakunta
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
Laatutyö opettaja Luotu :42.
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
KAVERIKAHVILA Vertaisoppimisen menetelmiä kouluihin
MATEMATIIKKA.
Perustettu
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
Kokemuksia yhteistoiminnallisesta kemian opetuksesta lukiossa.
Suomalaisen koulutuksen tulevaisuus
Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu?
OPS Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Ainetyöryhmien työn aloitus
TIETOISKU ESIOPETUKSEN OPS-PROSESSISTA
Vanhempainilta
Mikä käsityön opetuksessa muuttuu?
Nopolan koulu Opettajien veso
Tutustumista elämänkatsomustiedon didaktiikkaan
Kouluttajan kokemus ja osaaminen
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
OPPIKIRJAN LUKUTAITO Silmu Vedet.
ET ja filosofia – ainedidaktiikan perusteet: opetuksen suunnittelun harjoitustehtävä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
KTKP010 Oppiminen ja ohjaus (5 op)
IPPO-MALLI Toimintamalli opetuksen
Terveystiedon ainereaali
DEMO 5 Sonja Betancourt, FM
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Tietotekniikan aineenopettajankoulutus
Viherlaakson lukio Kevät 2017
Evästystä paikalliseen ops-työhön
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
VALINNAISET AINEET Piirros Mika Kolehmainen.
Esityksen transkriptio:

KTKP010 Oppiminen ja ohjaus (5 op) Sonja Betancourt Opettajankoulutuslaitos Jyväskylän yliopisto 2.tapaaminen

Tämän päivän tavoitteena Ymmärtää OPSin merkitys Ymmärtää opetuksen suunnittelun merkitys laadukkaan opetuksen, opiskelun ja oppimisen perustana Kyetä suunnittelemaan jakso- ja tuntisuunnitelmia sekä oppitunnin rakennetta

Täksi kerraksi piti… Tutustu OPSiin (Biologia) Mitä velvoittaa Mitä mahdollistaa Oppiaineen luonne Pohdi myös oman sivuaineesi tiimoilta: Miten ne eroavat biologiasta? Eroaako opettajan rooli näiden aineiden kohdalla biologian opettajan roolista?

OPS http://www.oph.fi/download/163777_perusopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf  Biologia vl.7-9, s.379 http://www.oph.fi/download/172124_lukion_opetussuunnitelman_perusteet_2015.pdf  Biologia lukio, s.140 http://www.oph.fi/download/141692_Opetussuunnitelma_opettajankoulutuksessa.PDF  Opettajankoulutus

OPS Opetussuunnitelman merkitys, tehtävä ja arvoperusta Oppimistavoitteet ja keskeiset sisällöt Käsitykset opetussuunnitelman merkityksestä biologian opettajan työssä? Millaisia työtapoja voi käyttää ympäristötietoisuuden ja monilukutaidon edistämisessä? Miten aiot tulevaisuudessa omassa opetuksessasi ottaa huomioon uuden OPSin?

Piilo-opetussuunnitelma Piilo-opetussuunnitelma vaikuttaa siihen mitä ja miten koulutuksessa todellisuudessa opitaan virallisen opetussuunnitelman lisäksi tai siitä huolimatta. Piilo-opetussuunnitelman käsite (the hidden curriculum) syntyi 1960 -luvulla Yhdysvalloissa. Siitä tuli 1970 -luvulla keskeinen koulutussosiologian käsite.

Piilo-opetussuunnitelma vaikuttaa merkittävästi muun muassa opiskelumotivaatioon ja tasa-arvon toteutumiseen koulussa. Siihen kuuluvat koulun kirjoittamattomat säännöt ja koulun henkilökunnan, erityisesti opettajien ja rehtorien tiedostetut ja tiedostamattomatkin uskomukset, asenteet ja ennakkoluulot, sekä koulun opiskelukulttuuri. Se vaikuttaa opiskelutapoihin, kuten vaikkapa kokeisiin lukemisen tapoihin ja näkyy sosiaalisen vuorovaikutuksen (ja vaikkapa pukeutumisen) säännöissä, vaikkei niistä olisikaan eksplisiittisesti missään sovittu. Piilo-opetussuunnitelma vaikuttaa epäsuorasti ja saattaa olla pitkälti tiedostamatonta.

Miksi opetusta pitäisi suunnitella? 1. Opetustaidon ulkoisten tekijöiden kontrollointi Esiintymistaito - Äänenkäyttö, sanaton viestintä Vuorovaikutus- ja, ihmissuhdetaidot - Rohkaiseminen, kuunteleminen, ryhmädynamiikka Järjestely- ja organisointitaidot - Rytmittäminen, opetusmuodot, työtavat Tekniset taidot - Laitteet, taulutyöskentely

Miksi opetusta pitäisi suunnitella? 2. Opetustaidon sisäisten tekijöiden kehittäminen ja hyödyntäminen Oppiaineen hallinta - Oppisisältöjen jäsentely - Painotukset Teoriaan pohjautuva opetuksen suunnittelu Opettajan etiikka Suuri merkitys opetuksen onnistumisessa: OPETUS - OPPIMISPROSESSI

Opettajan näkökulma Oppilaan näkökulma Kognitivismi Behaviorismi Konstruktivismi Biologia eläväksi s. 55

Suunnittelussa tulee ottaa huomioon suunnittelun kohdentaminen oppimistavoitteet opiskelijoiden motivointi oppiaineksen analysointi oppilaiden lähtötaso kyseisessä aiheessa opetusjärjestelyiden suunnittelu arviointi

Jos ei suunnittelua.. Mikäli opetuksen tavoitteita ei määritellä, opetus muuttuu helposti “puuhasteluksi” tai päämäärättömäksi toiminnaksi Turvallisuus Arviointi

Let’s do this! http://www.tomwujec.com/design-projects/marshmallow-challenge/

Osaamisen ja oppimisen tasot https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/98418/HAMK_koydenpunojan_pedagogiikka_2015_ejulkaisu.pdf?sequence=1

https://fi.wikiquote.org/wiki/Albert_Einstein

Opeopiskelijat…

Miten suunnittelet hyvää luonnontieteen opetusta? *Oppitunnin/ jakson/ kurssin perusrakenne  erikoistilanteet *Aihe ja tavoitteet  sisällöt, työtavat, tehtävät *Eriyttäminen

Millainen on hyvä luonnontieteen oppitunti? Kirjoittakaa ylös hyvän oppitunnin osasia Esim. opetusmenetelmät, työtavat, välineet, materiaalit… Siirretään sanat taululle oppituntijanalle Ajatukset, perustelut

Ensi kerraksi Katso luento Moniviestimestä: Päivi Häkkinen- Erilaiset oppimisympäristöt sekä formaali, nonformaali ja informaali oppiminen OPPIMISTEHTÄVÄ- Opiskeluelämäkerta

OPPIMISTEHTÄVÄ 1. Opiskeluelämäkerta   1. Opiskeluelämäkerta Kirjoita opiskeluelämäkerta, jossa tarkastelet merkittäviä oppimiskokemuksiasi ja itseäsi oppijana. Tarkastele kirjoituksessasi myös sellaista oppimista, joka on tapahtunut koulun ulkopuolella. Palauta mieleesi, miten olet suhtautunut opiskeluun/oppimiseen ja mikä Sinulle on ollut siinä tärkeää. Muistele myös, mitä Sinun on ollut helppoa ja vaikeaa oppia. Entä mistä koet hyvin ja huonojen oppimistulostesi johtuneen? Tarkastele kirjoituksessasi myös, millaista tukea ja ohjausta olet saanut oppimiseen koulussa ja sen ulkopuolella. Miten olet suhtautunut tähän tukeen ja ohjaukseen? Millainen suhde sinulla on ollut kasvattajiisi ja opettajiisi? Miten suhteesi kasvattajiin ja opettajiin on muuttunut elämäsi aikana? Millaiset heistä ovat olleet mielestäsi "hyviä", millaiset "huonoja"? Millaiseksi haluat itse tulla? Kun kirjoitat opettajistasi tai muista henkilöistä, älä mainitse heitä nimeltä, vaan käytä vaikkapa lempinimeä. Kirjoitelman ohjeellinen pituus on min. kaksi sivua.