KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Advertisements

LUVALLISET POISSAOLOT
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Uusi oppilashuoltolaki ja muutokset koulussa
Älä kiusaa Kiusaamista on, kun oppilas joutuu toistuvasti ja systemaattisesti toisten tahallisen, kielteisen toiminnan kohteeksi. Nimittely, pilkkaaminen,
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Erityinen tuki Tampereen perusopetuksessa- muuttunut lainsäädäntö muuttuvat tuen rakenteet Leena Salonen
Meidän koulu Keskustelua wilma-merkinnöistä, järjestyssäännöistä ja perusopetuslain muutoksesta.
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki ja opetussuunnitelmauudistus 1. 8
Johtokunnat Hallinto- ja johtosäännön 8 §:n mukaan koulutuslautakunnan erityiseen ratkaisuvaltaan kuuluu nimetä johtokuntien jäsenet vanhempainkokousten.
Oppilaalle annettava tuki ja vastuuhenkilöt Turun perusopetuksessa
Prosessikuvaus Joensuun normaalikoulun OPS –prosessista 2003
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
Tehtävätunnit – miten korvata jälki-istunto kasvatuksella?
Tommolan koulu Kodin ja koulun välinen yhteistyö.
ESIOPPILAASTA KOULULAISEKSI
TIEDON SIIRTO SIIRTYMÄVAIHEESSA
9.luokkalaisten huoltajien vanhempainilta
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI JA OPPILASHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI alkaen
Terveisiä Vistan koulusta!
Sivistyslautakunta Eija Kinnunen johtava psykologi
TUPAKOINTI KOULUAIKANA
Kuraattorin näkökulmia Simo Säippä
OPPILASHUOLLON ja OPPIMISEN KOULUNKÄYNNIN TUEN MUKAISET MUKAISET RYHMÄT PIHKAINMÄEN KOULUSSA LV Yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä Yksilökohtainen.
Kiusaamiskysely 2014 Syksy.
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Kolmiportaisen tuen toimintatapaohjeet. Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet ”Opetukseen osallistuvalla on oikeus saada riittävää kasvun ja.
Kuparivuoren koulu 1.Oppilaat Noin 300. Keskikokoinen koulu 12 luokkaa ( pienin 15 ja suurin 27 oppilasta) + 3 pienryhmää Oppilaat tulevat pääasiassa.
Tiedonsiirto toiselle asteelle Tiedonsiirron periaatteita Perusopetuksella velvoite siirtää opetuksen järjestämisen kannalta välttämätön tieto.
TERVETULOA!.  Opettajat: - Marjo Miettinen, 1.luokka ja vararehtori - Erika Heikkilä, 2.luokka - Elisa Konttila, 3.luokka - Eemeli Räihä, 4.luokka -
TERVETULOA! Opiskeluhuollon oppimisverkosto Marke Hietanen-Peltola Johanna Jahnukainen.
Nivelvaihe yläkoulusta jatko-opintoihin Tuija Harakka, Milla-Miia Luosujärvi, Marja Asikainen ja Kirsti Linnoinen; päivitys Janne.
Elokuussa 2016 Hamulan kouluun tulevien koululaisten vanhemmille.
Vanhempainilta 3 c Keskustelun aiheet Esittelyt Laitoin vanhemmille kiertämään nimilistan, johon kaikki voivat merkitä puhelinnumeronsa oppilaiden.
Vanhempien mielipiteitä
Laatutyö opettaja Luotu :42.
Ops-iltapäivä
Uuden opetussuunnitelman mukainen arviointi Mukkulan koulussa
OPPILASHUOLLOLLINEN POLKU
RAUMAN KAUPUNGIN KOULUPSYKOLOGIEN TYÖNKUVA
PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTO
Meidän koulu Keskustelua wilma-merkinnöistä, järjestyssäännöistä ja perusopetuslain muutoksesta.
Elokuussa 2017 Hamulan kouluun tulevien koululaisten vanhemmille
KYRÖSKOSKEN KOULUN PIENLUOKKA
KIRKONKYLÄN KOULUN PIENLUOKAT
YHTEISKOULUN OPPILAANOHJAUS Tavoite Yhteystiedot Kohderyhmä
KURAATTORI elokuu Tehtävä Yhteystiedot Asiakkaat Konsultaatiot
Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Nummenpakan koulu.
Kasvatuskeskustelu- ja rangaistuskäytänteet
Oppimisen tuki, pedagogiset asiakirjat ja muuta ajankohtaista
7lk:n arviointi.
KOLKKIEN VANHEMPAINILTA
Toimivan oppilaskunnan hallituksen valinta – kuinka temppu tehdään?
Meidän koulu Keskustelua wilma-merkinnöistä, järjestyssäännöistä ja perusopetuslain muutoksesta.
Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Oppilashuolto
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Oman äidinkielen opetus Porvoossa
TOIMINTAMALLI KESKUSTELU MAHDOLLISUUKSIEN MUKAAN OPPILAAN KANSSA
Oppilashuoltolaki muuttaa koulun toimintakulttuuria
Taru Patrikainen, Ruut Kielinen, Tanja Seppänen, Helena Lavikainen
Yhteysopettajapäivä Vantaa, Flamingo
Laaja-alainen arviointi
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
Opiskeluhuollon palvelut
Poissaolojen seuranta / poissaoloihin puuttuminen
Opettajalla huoli Ilmoitus- velvollisuus poliisille
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
KOULUTERVEYDENHUOLLON TEHTÄVÄT Oppilaan terveyden ja hyvinvoinnin
7. luokkien vanhempainilta
Esityksen transkriptio:

KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ

Lainsäädäntöä, esim. PoL 628/1998: 31 a§: Oppilashuoltotyötä toteutetaan yhteistyössä oppilaan ja hänen huoltajiensa tai muun laillisen edustajan kanssa.  PoA 852/1998: 10 § Oppilaan opintojen edistymisestä sekä oppilaan työskentelystä ja käyttäytymisestä on annettava riittävän usein tietoa oppilaalle ja hänen huoltajalleen. 13§ 2. mom. Oppilaalla ja tämän huoltajalla on oikeus saada tieto arviointiperusteista ja niiden soveltamisesta oppilaan arviointiin Joitakin asioita täytyy ja toisia on hyvä tehdä yhteistyössä Tavoitteena mahdollisimman avoin ja rakentava yhteistyö koulun ja huoltajien välillä

Muutoksia lainsäädännössä 1 Perusopetuslain ns. kurinpitopaketti Yhteydenpito kurinpidossa Huoltajalla mahdollisuus osallistua kasvatuskeskusteluun, jos tarpeellista Velvollisuus ilmoittaa kotiin koulumatkalla tapahtuvasta kiusaamisesta yms.

Muutoksia lainsäädännössä 2 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilashuollon toimenpiteet vaativat oppilaan (ja huoltajan) suostumuksen Henkilökohtainen asiantuntijaryhmä hoitaa oppilashuollisia asioita Kokoonpano oppilaan (ja huoltajan) suostumuksella Huoltaja ei voi kieltää oppilaalta oppilashuollon tukea

PERUSASTEEN OPETUSSUUNNITELMA Ensisijainen kasvatusvastuu lapsesta ja nuoresta on huoltajilla. Koulu vastaa oppilaan kasvatuksesta ja oppimisesta kouluyhteisön jäsenenä. Se myös tukee käytettävissä olevin keinoin huoltajia lasten kasvatuksessa. Yhteinen kasvatusvastuu toteutuu kodin ja koulun yhteistyössä, jonka tavoitteena on edistää lasten ja nuorten oppimisen edellytyksiä, turvallisuutta ja hyvinvointia koulussa. Tarvittaessa yhteistyötä tehdään oppilashuoltoryhmään tukeutuen. Huoltajat ja opettajat tekevät yhteistyötä myös koulun johtokunnassa. Huoltajille järjestetään mahdollisuuksia tutustua koulun toimintaan ja osallistua kasvatustavoitteita koskeviin keskusteluihin. Heitä informoidaan opetussuunnitelmasta ja opetuksen järjestämisestä. Huoltajilla on mahdollisuus osallistua koulun toiminnan suunnitteluun ja arviointiin yhdessä opettajien ja oppilaiden kanssa. Vanhempia rohkaistaan aktiivisuuteen ja yhteistyöhön koulun kanssa oppilaita koskevissa asioissa.

Yhteistyön sujumisen kannalta on keskeistä hyvä tiedonkulku Yhteistyön sujumisen kannalta on keskeistä hyvä tiedonkulku. Koulu pitää huoltajat ajan tasalla koulun toiminnasta ja opetuksen järjestämisestä. Huoltajille jaetaan lukuvuoden alussa koulun tiedotelehti. Lukuvuoden kuluessa oppilaiden mukana jaetaan kotiin vietäviksi tiedotteita ajankohtaisista asioista. Tiedotteet julkaistaan myös koulun www-sivuilla Norssiportissa. Lisäksi opettajat tiedottavat luokkakohtaisista ja oppilaskohtaisista asioista kulloiseenkin tilanteeseen sopivin menetelmin. Uusille oppilaille ja heidän vanhemmilleen järjestetään tutustumistilaisuuksia kouluun. Vanhempainiltoja järjestetään koulu-, luokka- ja vuosiluokkakohtaisina. Huoltajat kutsutaan arviointi- tai kehityskeskusteluihin, jotka ovat tärkeä osa oppilaiden arvioinnissa. Perusopetuksen päättövaiheessa huoltajien kanssa käsitellään oppilaiden jatkokoulutukseen liittyviä kysymyksiä. Jokaiselle oppilaalle pyritään löytämään soveltuva jatkokoulutuspaikka.

Käytännön keinoja Vanhempainillat Valinnaisainepäivä Tiedottaminen Wilma Poissaolot, viestintä, tiedotteet ym. Norssiportti, puhelin Oppilaan opas Paperitiedotteet (oppilaskortti)

YKSITTÄISEN OPPILAAN ASIOIDEN SELVITTELY Ongelmiin pyritään puuttumaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Asia voidaan panna vireille koulun taholta, mutta myös vanhemmat ottavat yhteyttä. Neuvotteluja huoltajien kanssa pidetään tarpeen mukaan, paikalla voivat olla oppilas, huoltajat, LV, opettajia, oppilashuoltohenkilökuntaa, rehtori tai koulun ulkopuolisia asiantuntijoita. Kaikista oppilaan koulunkäyntiin liittyvistä muutoksista ollaan yhteydessä huoltajiin.

JUHLAT Vanhempia kutsutaan mukaan tai avuksi koulun juhliin vaihtelevasti vuosittain. Näitä juhlia ovat esimerkiksi: Norssinpäivä Kodin ja koulun päivä Kevätjuhla Koulun vuosijuhlat

LUOKANVALVOJAN TEHTÄVIÄ Vanhemmat ovat yleensä ensin yhteydessä luokanvalvojaan ja luokanvalvoja vanhempiin. Varhainen kontakti on hyödyllinen Vanhempienvartit seitsemännen luokan syksyllä ja keväällä - jokaisen oppilaan vanhemmille varataan aika keskusteluihin. Poissaolojen seuranta ja kontrollointi. Wilma, sähköposti ja tekstiviestit ovat myös yleisiä yhteydenpitokanavia. Oppilaan asioista huolehtiminen (esim. tukitoimet, sairaalakoulu, lääkitykset ja allergiat jne.)

Luokanvalvoja osana verkostoa opettajat Rehtori opo LV TH Huoltajat lääkäri Koulun ulkopuolelta saatava apu Kuraattori psykologi