Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI alkaen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI alkaen"— Esityksen transkriptio:

1 OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI 1.8.2014 alkaen
Keskeisimmät muutokset opettajan työn kannalta

2 Lainsäädännön keskeisiä tavoitteita
Edistetään oppilaiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia Painopiste yhteisöllisessä sekä ehkäisevässä työssä Vahvistetaan oppilashuollon suunnitelmallisuutta ja toteuttamista Lisätään säädösten hallittavuutta ja toimivuutta kokoamalla yhteen lainsäädännössä hajallaan olevat säännökset.

3 Oppilashuoltoryhmät koulussa
Koulun oppilashuoltoryhmä (yhteisöllistä oppilashuoltoa) koulun oppilashuoltosunnitelman laadinta, seuranta ja arviointi kouluyhteisön hyvinvoinnin kehittäminen oppilaiden ja vanhempien osallisuus kokoonpano määritetään koulukohtaisesti rehtori johtaa Monialainen asiantuntijaryhmä (yksilökohtaista oppilashuoltoa) käsittelee yksittäisen oppilaan oppilashuoltoasiaa yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa kirjataan oppilashuoltokertomukseen (pohja pedanetissä) valitaan vastuuhenkilö kokoonpano vaihtelee tapauskohtaisesti

4 Yhteisöllinen oppilashuoltotyö
Yhteisöllistä oppilashuoltoa toteuttavat kaikki koulun työntekijät, oppilashuollon toimijat sekä oppilas Oppilaitoksen henkilökunnalla on ensisijainen vastuu oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista Koulun oppilashuoltoryhmässä ei käsitellä enää yksittäisen oppilaan asioita Luokat voidaan kuitenkin käydä edelleen läpi OHR: ssä yleisellä tasolla Esim. ”Mitä kuuluu”-kyselyt, luokkavierailut, sosiogrammit, oppilaiden kutsuminen oppilashuoltoryhmiin, oppilaiden tekemät kyselyt luokalle, oppilaskunnan ja oppilashuoltoryhmän yhteistyö

5 Yhteisöllisen oppilashuoltotyön Painopisteet tulevalla toimikaudella Lahdessa
Kouluviihtyvyyden lisääminen ja poissaoloihin puuttuminen Oppilaiden kuulluksi tuleminen ja kouluyhteisön myönteisen vuorovaikutuskulttuurin edistäminen Yhteistyö huoltajien ja oppilaiden kanssa, osallisuutta edistävä toimintakulttuuri Kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän vastainen työ Päihteiden käyttöön puuttuminen, ennaltaehkäisevä työote

6 Prosessi yksilökohtaisessa oppilashuoltotyössä

7 Opettajan tai muun koollekutsujan muistilista monialaisen asiantuntijaryhmän kokoamiseen
Ota huoli oppilaan tilanteesta puheeksi oppilaan ja huoltajien kanssa. Konsultoi koulusi oppilashuoltohenkilöstöä joko ennen yhteydenottoa huoltajaan tai sen jälkeen, jotta voitte yhdessä pohtia, kenen oppilashuollon palveluista olisi hyvä olla mukana kokoontumisessa ja tarvitaanko mahdollisesti koulun ulkopuolisia yhteistyökumppaneita Ilmoita ajoissa, missä ja milloin neuvottelu pidetään - kaikille osallistujille. Valmistaudu neuvotteluun: kerää muilta opettajilta havaintoja oppilaasta (mm. poissaolot, koulumenestys, miten tulee toimeen koulukavereiden kanssa) Pyydä kokoontumisen alussa huoltajan/oppilaan allekirjoitus suostumuslomakkeeseen ja kirjaa asiat oppilashuoltokertomuslomakkeelle

8 Opettajan rooli yksilökohtaisessa oppilashuollossa:
”Oppilaitoksen ja opiskeluhuollon henkilökunnalla on velvollisuus ohjata opiskelijaa hakemaan tarvitsemiaan opiskeluhuollon etuuksia ja palveluja (OHL 11 §).” ”Jos oppilaitoksen tai opiskeluhuollon työntekijä arvioi, että opiskelijan opiskeluvaikeuksien tai sosiaalisten tai psyykkisten vaikeuksien ehkäisemiseksi taikka poistamiseksi tarvitaan opiskeluhuollon psykologi- tai kuraattoripalveluja, hänen on otettava viipymättä yhteyttä opiskeluhuollon psykologiin tai kuraattoriin yhdessä opiskelijan kanssa ja annettava tiedossaan olevat tuen tarpeen arvioimiseksi tarvittavat tiedot (OHL 16 §).”

9 OPPILAAN JA HUOLTAJAN ASEMA OPPILASHUOLLOSSA
Oppilashuoltoa toteutetaan yhteistyössä oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa. Oppilaan omat toivomukset ja mielipiteet on otettava huomioon häntä koskevissa ratkaisuissa hänen ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti. Monialainen asiantuntijaryhmä kootaan huoltajan ja oppilaan suostumuksella Oppilaat ja huoltajat otetaan mukaan yhteisölliseen oppilashuoltoon ja oppilashuoltosuunnitelman laatimiseen Huoltajalla ei ole oikeutta kieltää alaikäistä käyttämästä opiskeluhuollon palveluja.

10 Pedagogiset asiat/asiakirjat käsitellään:
”moniammatillisesti yhteistyössä oppilashuollon ammattihenkilöstön kanssa” ei siis oppilashuoltoryhmissä vaan konsultoiden oppilashuoltohenkilöstöä. Konsultaation tavoitteena on pohtia, tarvitaanko pedagogisen tuen lisäksi myös oppilashuollollisia tukitoimia.

11 Lisätietoa Pedanet (https://peda.net/lahti/oppilashuolto)
Finlex ( ch%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=oppilas- %20ja%20opiskelijahuolto) Oph ( Kaupungin opetussuunnitelma oppilashuollon osalta hyväksytty sivistyslautakunnassa kesäkuussa. Syksyn aikana, mennessä, laaditaan koulun oma oppilashuoltosuunnitelma- syksyn kuluessa koulun omat oppilashuoltokäytännöt tarkentuvat. Huoltajille tulossa tiedote Wilman kautta elokuun aikana.

12 VIISI VINKKIÄ; MITEN SELVIÄN LAKIMUUTOKSESTA
Opettaja voi aina konsultoida oppilashuoltohenkilöstöä ilman oppilaan tunnistetietoja, kun miettii monialaisen asiantuntijaryhmän kokoamista Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki ei koske kurinpitoa, kodin ja koulun yhteistyötä (esim. vanhempainvartit, arviointikeskustelut) eikä kolmiportaisen tuen järjestämistä, näistä säädetään perusopetuslaissa ja opetuksen järjestämisen kannalta välttämätöntä tietoa voi vaihtaa kuten aiemminkin Oppilashuoltokertomus (aiemmin muistio) laaditaan aina yksittäisen oppilaan monialaisen asiantuntijaryhmän kokoontumisesta (aiemmin oppilashuoltoneuvottelu) kuten ennenkin ja säilytetään lukkojen takana kuten ennenkin. Kokoontumisen alussa pyydetään oppilaan ja huoltajan allekirjoitus oppilashuoltokertomuslomakkeen kansilehdelle.

13 VIISI VINKKIÄ Huoli oppilaasta kannatta aina ottaa puheeksi oppilaan itsensä ja huoltajan kanssa, tehdä yhteistyötä ja toteuttaa koulun tukitoimia. Kun tarvitaan monialaista tukea ja selvittelyä, kootaan monialainen asiantuntijaryhmä. Lain painopiste on yhteisöllisessä oppilashuollossa, joka kuuluu kaikille. Oppilashuoltoryhmän tehtävä liittyy jatkossa yhteisölliseen oppilashuoltoon eikä oppilashuoltoryhmässä käsitellä yksittäisten oppilaiden asioita.


Lataa ppt "OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI alkaen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google