Nuoret aikuiset.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mistä on tämän päivän nuoret tehty?
Advertisements

Vamhempien ilta Paimion 6-luokkalaisten vanhemmille
Nuoret, ulkopuolisuus ja minäpystyvyys
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Kolmivaiheinen nuoruus: kehitystehtävät
Meri Heinonen Kestävän kehityksen kasvatuksen pääsuunnitteluryhmän kokous
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
MITEN LAPSI SELVIÄÄ KRIISISTÄ
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
SYÖMISHÄIRIÖISTEN OSASTOHOITO LASTENPSYKIATRIAN KLINIKASSA
Nuoruus kehitysvaiheena
Hyvä koulu Opettaja-lehden pakinoitsijan eräässä jutussa oli yhtä monta jaksoa kuin suomen kielessä on sijamuotoja. Hyvä koulu on kuin vanha kunnon paikallisjuna:
Nuoruus Elämänkaarinäkökulma,
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
© Aseman Lapset ry 2009 A-taso 1. © Aseman Lapset ry 2009 A-taso 2 Walkers-Hubu-bussiprojekti - Keväällä 2011 alkanut kehittämishanke, päättyy joulukuussa.
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
SUOMALAISEN LAPSIPERHEEN ARKI
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
Seuratuki-info  Perheliikunta on terveyttä edistävää liikuntaa, jota koko perhe ja lähipiiri; lapset, nuoret, vanhemmat, isovanhemmat ja ystävät.
Nuorten hyvinvoinnin ankkurit Lapissa -hanke ESR ja Lapin lääninhallitus Hallinnoija, Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Lapset, nuoret.
Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään.
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
Teini-ikäisen mielialoista Teini-ikäisen ”tuulet” ovat osa aikuistumista.
Verkkokiusaamisen ehkäiseminen
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
HUOLELLISESTI HOIDETTU LAPSI 1900-luvun alussa LPP15K Henna, Sanna, Siiri, Sonja R.
1-3-vuotiaan vuorovaikutus
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Psyykkinen itsesäätely
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
KASVA VOIMISTELIJAKSI Kokonaisliikuntamäärä. Pienet valinnat ratkaisevat Pariporina: -Mitä ajatuksia video synnytti? -Miten oma arkesi pyörii? Voiko pienillä,
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
Oppisopimusnuoren ohjaaminen työssä Helena Rajalinna.
Nuorten näköistä toimintaa Espoossa KOPPI Kohti kuntouttavampia työelämäpalveluita –hanke Projektisuunnittelija Hilla-Maaria Sipilä Tampere.
Sosiaalisen median hyödyntäminen ja kehittäminen nuorille suunnatuissa sosiaalipalveluissa Case: nuorten Facebook-palveluohjaus Oulussa Saila Lähteenmäki,
Persoonallisuuden kehitys Psyykkinen ja sosiaalinen kehitys.
Persoonallisuuden kehitys
Miten tukea lukio- opiskelijaa? Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut Oppilashuoltoyksikkö Lukion koulupsykologit ja –kuraattorit Kevät 2014.
Seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyvä nuori EFCAP Marja Työläjärvi.
E LÄMÄNKAAREN PSYKOLOGIAA Hurtig T EHTÄVÄ aikuisuus Mitä aikuisuus mielestäsi on ja mitä siihen liittyy? Voit luoda omia käsitekarttoja myös.
Nuorisotyön ja koulun yhteistyötä Iisalmessa Esimerkkinä yhteistyöstä: HUPIA-päihdekasvatusrata HUPIA-päihdekasvatusrata.
Terveyden määritelmät
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Alkoholista asiallisesti
Tehnyt: Ronja, Sade ja Emilia
Nuoret kunnan päätöksenteossa
Psyykkinen hyvinvointi vanhuudessa
3 Minuudessa on kaksi puolta
Liikuntasosialisoituminen ja liikuntasuhde
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
NUORUUS PS2 LAJM.
1. Valitkaa keksinnöistä kiinnostavin. 2
Lapsuus ja nuoruus.
Ihmisen psyykkinen kehitys ikäkausittain
Ihmisen psyykkinen kehitys ikäkausittain
Oman elämän raiteilla!.
Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
11–17-vuotiaiden psyykkinen kehitys
11–17-vuotiaiden psyykkinen kehitys
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Suomen Suunnistusliitto Ohjaaja- ja valmentajakoulutukset
”Ihmisen kehitys vauvasta vaariin”
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Opiskeluhuollon palvelut
perhepäivä Solvallan Urheiluopistolla lauantaina klo 10:00-15:00.
Esityksen transkriptio:

Nuoret aikuiset

Persoonallisuusrakenne Aivot käyvät nuoruudessa läpi tavallaan toisen persoonallisuusrakenteen muutoksen lapsuudessa tapahtuvan muutoksen lisäksi. Ikävaiheessa 15-22 vuotta, varsinaisesti aikuisuuteen kuuluvat persoonallisuusrakenteet muotoutuvat seksuaalinen identiteetti selkiytyy ja suhde muihin nuoriin muuttuu valikoivammaksi. Psyykkinen ja somaattinen kehitys eivät kulje samaa tahtia (isokokoinen murrosiän alussa oleva 13-vuotias poika on henkisesti samassa vaiheessa kuin murrosiän lopussa oleva 15-vuotias pienikokoinen poika).

Nuorten aikuisten ikäryhmä ei ole homogeeninen, vaan sisältää elämäntilanteiltaan, arvoiltaan ja kulttuureiltaan hyvinkin erilaisia ryhmiä. Nuori aikuinen -käsite on haasteellinen jo yksin ikämäärittelyn osalta. Esimerkiksi valtionhallinnossa nuorina aikuisina pidetään 18- 29-vuotiaita. Pidentyneen nuoruuden kulttuurissa nuori aikuisuus voi kuitenkin jatkua pitkälti yli 30-vuotiaaksi. Nuoren psyykkisen kehityksen kannalta on tärkeää saada vastaus kysymykseen, onko kehitys ikätasoa vastaava.

Siksi esimerkiksi kouluviihtyvyyteen on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Kouluihin tulisi luoda henkistä hyvinvointia edistävä kulttuuri. Terveysneuvonnassa nuoret tarvitsevat enemmän aikaa kuin aikuiset ongelmien selvittämiseen ja se vaatii hyvää vuorovaikutusta.

Peda.net http://evl.fi/nuoriaikuinen.nsf/sp2?Open&cid=content34DB5F Lähteet: Peda.net http://evl.fi/nuoriaikuinen.nsf/sp2?Open&cid=content34DB5F