Terveyskunto ja sen osa-alueet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Fyysinen harjoittelu ympärivuotisesti
Advertisements

Fyysisen harjoittelun perusteet
Kunto, kehon huolto ja liikuntavammat
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Terveyden ja työkyvyn kunnossapito
Liikkumalla eväitä tulevaisuuteen
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Method Putkisto Lajiesittely
KSS Energia Oy Eveliina Pöllänen
 JYMYN URHEILUKOULU TÄSTÄ PÄIVÄSTÄ ETEENPÄIN TARKOITTAA MONIPUOLISTA LIIKUNTAA 1-2 KERTAA VIIKOSSA (maanantai, keskiviikko)  URHEILUKOULUN MAKSU x €
Ampujan fyysinen harjoittelu
Terveysliikunta Anne Partala 2011.
LASTEN LIIKUNNALLINEN KEHITYS
LIIKUNTA.
Terveystieto 7.
Käsipallovalmentajan Starttikoulutus
Olosuhde seminaari Toni Roponen.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
LIIKUNTA JA KOULUIKÄINEN
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
S. 30 – 39 LIIKUNTA s. 30 – 39
Asta Heino Koulutuskeskus Tavastia Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
Liikunnan arviointi luokilla
Toimintakyky s.36 Fyysinen Psyykkinen Kognitiivinen Sosiaalinen
Yo-tehtävä Pohdi yhteiskunnan toimintatapoja ja mahdollisuuksia kansalaisten liikunta- aktiivisuuden edistämiseksi. (kevät 2007)
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
4 Toimintakyky ja ergonomia. Toimintakyky Selviytymistä asioista, joita elämässä tulee eteen (arkiaskareet – elämän murheet) Jaottelu: – Fyysinen toimintakyky.
VIRTAA TE2 Nuoret, terveys ja arkielämä | Sykettä liikunnasta Sykettä liikunnasta Virtaa TE2 Nuoret, terveys ja arkielämä.
Kertaus 1.Mitä asioita on otettava huomioon liikuntaharrastusta aloittaessa? 2.Millä tavalla venyttelisit ennen harjoitusta? 3.Miksi saunassa ei saa pitää.
15 PAINONHALLINTA JA LIHAVUUS. 1) BMI (Body mass index) = paino/pituus 2
Kuntosalikurssi LI10. kuntosaliharjoittelusta Kuntosaliharjoittelu Toimintakyvyn parantamiseksi Kehonrakennus Lihasten kasvatus Voimaharjoittelu Lajissa.
Lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä, Lihasmassa vähenee lähes puoleen 20. ja 90. ikävuoden välillä lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä,
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
FYYSINEN TOIMINTAKYKY. Hyvä fyysinen toimintakyky auttaa suoriutumaan arjen ja työn (=opiskelun) vaatimista haasteistaHyvä fyysinen toimintakyky auttaa.
Hurtig TE1 Liikunta. Liikuntaelimistön toimintakykyyn vaikuttavat tekijät Liikunta vaikuttaa myönteisesti niin terveyskuntoon kuin terveyteenkin.
FYYSISEN HARJOITTELUN PERUSTEET FHV. KEHITTYMISEN PERIAATTEITA HARJOITUSÄRSYKE = ”järjestelmän häirintä” HARJOITUSÄRSYKE = ”järjestelmän häirintä” ELINJÄRJESTELMÄN.
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
Jon Salminen Samuli Pentinniemi Keski-Palokan koulu.
9. KUNTOA KANNATTAA KEHITTÄÄ TERVEYSTIETO 7. Pohdi : Mitä hyötyä on koululiikunnasta?
SENIORI/NAISTENSALI. NAISET/MIEHET YLI 75-VUOTIAAT.
Suomen Jääkiekkoliitto1 FYYSISEN HARJOITTELUN PERUSTEET FHV.
Kohti hyvää kuntoa.
Kesäharjoittelu mitä ja miksi
Kehon energiantuotto.
Asento Kpl 23.
Liikkuva koulu –seminaari
Fyysinen kunto ja suorituskyky
Liikutaan Kpl 29.
Motorinen kehittyminen
LIIKUNTA JA TERVEYS.
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
Liikunnan eri määritelmät 6.2
Liikunta+ravinto.
Kesäharjoittelu ohjelma
Kohti hyvää kuntoa Kpl 30.
Tekijät: Elsa, Noora ja jemina
Terveyskunto ja sen osa-alueet
Siiri, Kaisla, Lola ja Zibin
PERUSLIIKUNTA.
Kohti hyvää kuntoa.
Selkärankareuma ja liikunta
3-05 Liikunta.
Liikunta tukee työhyvinvointia
Hyvinvointia Liikunnasta.
Fyysinen kunto ja ongelmanratkaisukyky Ongelmanratkaisutaidot
Selkärankareuma ja liikunta
palvelut käytettävissänne
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy – Elämäntavat
Esityksen transkriptio:

Terveyskunto ja sen osa-alueet

Mitä on terveyskunto? Terveyskunto sisältää kunnon osatekijät. Fyysinen aktiivisuus vaikuttaa kunnon osatekijöihin joko negatiivisesti tai positiivisesti. Terveyskunto estää liikkumattomuuden aiheuttamia haittoja, ja terveyskunto on tila, jossa päivittäiset toiminnot sujuvat tehokkaasti.

Terveyskunnon ulottuvuudet Terveyskunnossa on neljä ulottuvuutta, kestävyyskunto, tuki- ja liikuntaelinten kunto, liikehallinta eli motorinen sekä kehonkoostumus. Kestävyyteen vaikuttavat hengitys- ja verenkiertoelimistön kunto, lihasten aineenvaihdunta ja hermoston toiminta. Kestävyysharjoittelu parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa sekä lihasten aerobista aineenvaihduntaa. Kestävyys jaetaan peruskestävyyteen, vauhtikestävyyteen, maksimikestävyyteen ja nopeuskestävyyteen. Kestävyyden ylläpitoon ja kehittämiseen hyviä lajeja ovat pyöräily, juoksu, hiihto, aerobinen jumppa, kävely, sauvakävely, luistelu, rullaluistelu, soutu, suunnistus ja melonta. Tuki- ja liikuntaelimistön kunto jaetaan kolmeen osa-alueeseen, joilla on yhteyksiä keskenään. Osa-alueita ovat lihasvoima, lihaskestävyys ja liikkuvuus. Lihasvoimaa ja lihaskestävyyttä voi harjoittaa kuntosaliharjoittelulla, jumpalla, pilateksella, voimistelulla ja kuntopiireillä.

Liikkuvuutta voidaan kehittää liikkuvuuteen painottuvilla jumpilla, venyttelemällä liikunnan ohessa, voimistelemalla ja joogaamalla. Motorinen kunto: Motorinen kunto on kehon asentojen ja liikkeiden hallintaa. Motorista kuntoa voi harjoittaa palloilulajeissa, jumpissa, tanssissa, laskettelussa, ratsastuksessa, luistelussa, rullaluistelussa ja itsepuolustuslajeissa. Kehonkoostumus: Kehonkoostumuksen tärkeimmät liikuntaan ja terveyteen yhdistyvät osa-alueet ovat kehon rasvapitoisuus ja rasvan jakautuminen kehossa. Terveyden kannalta haitallisin on vyötärölle ja vatsan sisäosiin kertyvä rasva, mutta siihen voidaan vaikuttaa liikunnalla.

Kehon koostumusta voi arvioida mm Kehon koostumusta voi arvioida mm. rasvaprosenttimittauksella, painoindeksillä ja vyötärönympäryksen mittauksella. Vyötärön ympärysmitan olisi hyvä olla naisilla alle 80 cm ja miehillä alle 90 cm.  18,5 - 24,9 normaali paino 25 - 29,9   lievä lihavuus 30 - 34.9   merkittävä lihavuus 35 - 39,9   vaikea lihavuus 40 tai yli  sairaalloinen lihavuus

Lähteet http://www.terveysverkko.fi/tietopankki/tyoikaisille/terveryskunto