Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kunto, kehon huolto ja liikuntavammat

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kunto, kehon huolto ja liikuntavammat"— Esityksen transkriptio:

1 Kunto, kehon huolto ja liikuntavammat
Liikunta ja painonhallinta Kunto, kehon huolto ja liikuntavammat

2 Kuntotestit Kuntotesti voi sisältää mm.:
- terveyttä, työkykyä ja liikunta-aktiivisuutta kartoittavia kyselyjä ( esim. työkykyindeksi ) - aerobisen kunnon mittauksen ( ERGOMETRI-testi, UKK-instituutin kävelytesti, STEP-testi, Cooperin testi ) - lihaskuntotestit ( selkä, vatsa, ylä- ja alaraajat, käden puristusvoima ) - liikkuvuusmittaukset ( lihaskireydet, notkeus, rangan liikkuvuus ) - painon sopivuuden ja kehon koostumuksen määritys ( painoindeksi= BMI, rasva%, vyötärö-lantiosude ).

3 Cooperin testin arvoja
Kunto Sukupuoli Alle 30 vuotta 30-39 vuotta 40-49 vuotta Yli 50 vuotta Hyvin huono Mies alle 1600m alle 1500m alle 1400m alle 1300m Nainen alle 1200m alle 1100m Huono m m m m m m m Normaali m m m m m Hyvä m m m m m m Erittäin hyvä Yli 2800m Yli 2700 Yli 2500m Yli 2400m Yli 2700m Yli 2500 Yli 2300m Yli 2200m

4 Tasapaino Heikentynyt lihasvoima ja tasapaino altistavat kaatumistapaturmille. Kaatumisten seurauksena moni iäkäs henkilö on vaarassa menettää itsenäisen toimintakykynsä, ja riski joutua pysyvään laitoshoitoon kasvaa. Myös kaatumiset ilman vammautumista ennustavat laitoshoitoon joutumista. Tasapainoa voi parantaa harjoittamalla motorisia taitoja Tasapainon kuntoutus perustuu erilaisiin tasapainoelintä stimuloiviin harjoituksiin sekä tasapainon hallintaa häiritseviin muihin aisteihin kohdistuviin sensomotorisiin harjoitteisiin.

5 Lihashuolto Yleisesti monet tarkoittavat lihashuollolla hieronnassa käymistä, mutta tosiasiassa hieronta on vain yksi osa lihashuoltoa. Ensimmäinen askel kohti toimivaa lihashuoltoa on verryttelystä ja venyttelystä huolehtiminen Lihashuollon laiminlyönti altistaa vammoille. Lihashuolto ei sinänsä poista vammautumisriskiä, mutta sen avulla lihasjännitykset vähenevät Venyttelyssä on tärkeää käydä läpi kaikki lihasryhmät Kireitä lihaksia on syytä venyttää pidempään

6 Liikuntavammat Liikuntatapaturmat ovat suurin vammoja aiheuttava tapaturmaluokka maassamme: liikuntavammoja syntyy vuodessa vajaat Kovimmilla ovat polvet ja nilkat, mutta myös selkä. Valtaosa liikuntavammoista on pehmytkudosten venähdyksiä, revähdyksiä, ruhjeita tai kipeytymiä.

7 Liikuntavammojen hoito ja estäminen
Vammojen ensihoidossa on perinteisten kolmen K:n eli kylmän, kohoasennon ja kompression rinnalle tullut neljäs K eli koti: vammakohdan on annettava levätä kunnolla. Liian aikaista intensiivisen liikunnan pariin palaamista tulee pyrkiä kaikin tavoin estämään, sillä liikuntavammoista 30 % on vanhojen vammojen uusiutumisia. Estäminen Parhaita keinoja liikuntavammojen torjunnassa ovat kunnolliset jalkineet, oikeaoppinen harjoittelu, aikaisempien vammojen hyvä hoito ja kuntoutus sekä laadukkaiden varusteiden ja suojainten käyttö.


Lataa ppt "Kunto, kehon huolto ja liikuntavammat"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google