TEHTÄVÄ 7 *yo tehtävä Aluksi: Määrittele, halutaanko tutkia aktiivisuutta vain ulkona vietetyn ajan aikana vai koko päivän ajalta. Keskeiset menetelmät.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Korkeakouluopiskelutaidot 5 op Tutkinto-opetuksen seuraaminen
Advertisements

TEHOA OPISKELUUN.  Tee läksysi ja lue oppikirjaa ja muistiinpanoja kurssin aikana.  Tee tehtävät ennen seuraavaa tuntia pystyäksesi seuraamaan kurssia.
Hoitotyön keskeiset käsitteet
Tunteiden voima Hurtig Kotiläksyn kuulusteluna pistokoe: Kirjoita nimesi lapun yläreunaan Selitä mitä tarkoittaa: a) Skitsofrenia b) Paniikkihäiriö.
4 Toimintakyky ja ergonomia. Toimintakyky Selviytymistä asioista, joita elämässä tulee eteen (arkiaskareet – elämän murheet) Jaottelu: – Fyysinen toimintakyky.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Terveys 2000 –seurantatutkimus: fyysisen aktiivisuuden ja kunnon osatutkimus.
3 Terveystottumusten tutkiminen. Tutkimusmenetelmien arviointi Validiteetti eli pätevyys – Onko mitattu sitä mitä pitikin – Voi tutkia vertaamalla menetelmää.
TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig
Hyvä vastaanotto-projekti Ylilääkäri Johanna Stenqvist Laatuverkostokokous.
TIETEELLISTÄ TUTKIMUSTA TERVEYDEN HYVÄKSI. TERVEYSTUTKIMUS ▪ MONITIETEISTÄ.
TE 3 TERVEYS JA TUTKIMUS Perhon lukio Essi Rantala
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
Psykologinen tiedonhankinta tavoitteena selittää ihmisen toimintaa ja siihen vaikuttavia tekijöitä muiden tieteiden hyödyntäminen (esim. biotieteet > hormonit,
© COACH 1.jakso: MINÄ JA JOHTAMISTYÖ Tampere Vuorovaikutus oppisopimustarkastajan työssä ”Millä työkaluilla?”
Yh 2 - taloustieto Kurssin tenttiminen.
LAPSEN ITSEARVIOINTI Alueelliset koulutukset Itäinen, Pohjoinen ja Eteläinen alue Syksy 2016.
Mikä EduMAP? Rahoitus EU Horizon2020-ohjelmasta Tampereen yliopiston johtama hanke, yhteistyössä Foredata Oy & 7 kumppania Euroopasta.
Puhumista, kuuntelemista, lukemista, kirjoittamista?
Varhaiskasvatuksen liikuntasuositukset
AAAK 2015 ihmisprojekti OTSIKKO Palautus myCoursesiin 4. 12
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
17. LIIKENNE ON YHTEISPELIÄ
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
1. Monimuotoinen terveys
LETKA-hanke vertaa Naseva- käyntien ja Welfare Quality - arviointien tuloksia Mikaela Mughal1, Lilli Frondelius2, Matti Pastell2, Pirjo Kortesniemi 3,
Luvut 16 ja 17 Motivoitunut ja sitoutunut opiskelija
Terveysteknologia Tutustutaan, mitä kaikkea terveysteknologialla voidaan tarkoittaa ja miten se auttaa terveyden hoidossa ja sairauksien ehkäisyssä.
Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa Hi1
TE1 Terveyden perusteet
Psykologian 2. kurssi ”Miten minusta tuli minä?”
Millaisin mittarein vaikuttavuutta voidaan mitata?
Koeviikko Jokainen jakso päättyy koeviikkoon  oma lukujärjestys verkkopenaalissa Jokaiselle kokeelle yksi ilta Koe klo 16.30–19.30 poistua saa aikaisintaan.
Oulun normaalikoulun lukio
3. Terveystottumusten tutkiminen
Tutkimustietovaranto – Virran tuomaa Työpaja
Terveystiedon ainereaali
Kotitehtävä, tehtävä 1.
Kuntouttavan päivätoiminnan malli
Atomi, perushiukkaset ja perusvuorovaikutukset (kappale 10)
Te3 TERVEYS JA TUTKIMUS-KURSSI
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen: oma tekstilajinsa
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
Monipalveluasiakkaan palvelujen tiedolla johtaminen
TE3- seurantatutkimus Seurantajakso n. 1 viikko ( )
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
näkökulmia toimistotyön organisointiin ja kehittämiseen
Rajoitteet Iäkkään henkilön hoidossa käytetylle fyysiselle rajoittamiselle ei ole olemassa yhtä yleispätevää määritelmää. Yhteistä rajoitteille on kuitenkin.
PDPP.
Tutustumistreeni Nimi, ammatti, mistä tulee,
Mikä Kykyviisari? Maksuton työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä työikäisille Perustuu vastajaan omaan arvioon tilanteestaan Arvioi suuntaa-antavasti.
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
PDPP-työpaja Mitä tehdään?.
Vapaaehtoistyön tekeminen Suomessa
SPPL Arvotyöpaja Kuopio
Opintopsykologi Katja Hietanen
RAI-välineiden arviointi Rovaniemen omaisten työryhmässä
Työpaikkaselvitys (lähde Antti-Poika ym. 2003)
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Edunvalvonnan johtaminen
Markku Kokkonen Kuulemistilaisuus
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Asiakasraatitoiminta Etevassa
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
Move! ennakkotunti Tämä on pohja, jota voi muokata itselle ja ryhmälle sopivaksi. Itse olen vaihdellut kysymyksiä, lisännyt kuvia, lyhentänyt tekstejä.
OSAAMISKANSIO Nimi.
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Aktiivisuuden katkonaisuuden yhteys väsyvyyteen ikääntyneillä
Esityksen transkriptio:

TEHTÄVÄ 7 *yo tehtävä Aluksi: Määrittele, halutaanko tutkia aktiivisuutta vain ulkona vietetyn ajan aikana vai koko päivän ajalta. Keskeiset menetelmät havainnointi (tutkija/tutkijat läsnä ja tekevät koko päivän muistiinpanoja), aktiivisuusmittareiden käyttö ja henkilökunnalle toteutettu kysely, sillä lapset eivät pysty antamaan luotettavaa tietoa itse aktiivisuudestaan. Tuloksia voidaan tutkia määrällisin (kuinka moni aktiivinen, kuinka suuren osan päivästä lapset ovat hyvin toimettomia, mikä on tyttöjen ja poikien ero aktiivisuuden ja toimettomuuden jakautumisessa päivän aikana) tai laadullisin (eroavatko tyttöjen ja poikien leikit, mitkä näyttävät lisäävän ja mitkä vähentävät aktiivisuutta yms.) keinoin. Havainnointia voidaan helpottaa tai varmistaa videokuvauksella. Havainnointi työläs menetelmä, koska havainnoitavia paljon ja havainnointiaika on pitkä (lähes 40h/vk) Lasten liikkumista voidaan mitata objektiivisin menetelmin käyttämällä sykemittaria tai askelmittaria.  Helpompi toteuttaa tutkijan kannalta ja toistettavampia. Toisaalta se ei kerro millä tavoin lapset ovat liikkuneet. Lapset voivat myös uteliaisuuttaan vahingossa sammuttaa laitteen tai leikin lomassa rikkoa sen. Haastattelemalla päiväkodin henkilökuntaa saadaan subjektiivinen arvio lasten liikkumisesta.  voi hyvin täydentää esim. määrällistä tutkimusta.

TERVEYDENHUOLLON VIERAILUKÄYNTIEN RAPORTTI JA ESITTELY

MIKÄ ON TUTKIMUSTEN TILANNE? MISSÄ MENNÄÄN?

4. TOIMINTAKYKY JA ERGONOMIA

TOIMINTAKYKY KERTOO SELVIYTYMISESTÄ Mitä fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky tarkoittavat käytännön arjessa?

Toimintakyky testit Kertovat selviytymisestä tavanomaisista, päivittäisistä fyysisistä ponnistuksista, kuten kävelymatkoista tai tuolista ja sängystä nousemisesta. Kansainvälisesti tunnettu fyysisen toimintakyvyn testi on Guralnikin testipatteri, josta on tehty suomalainen versio Toimiva-testi. TOIMIVA -testit on tarkoitettu iäkkään henkilön fyysisen toimintakyvyn mittaamisen apuvälineeksi, ja se koostuu kuudesta osa-alueesta. (s. 37) Saatuja tuloksia verrataan viitearvoihin, jotka ovat ”normaaliarvoja”.

Psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn mittaus Mitataan yleisimmin itsetäytettävillä tai haastatteluun perustuvilla kysymyksillä MMSE-kysely (Mini Mental State Examination) = Muistitoimintojen arviointi –kysely. (19 kysymystä) GDS -kysely (Geriatric Depression Scale) = Masennuksen toteamiseen käytetty kysely

KUNTOTESTIT –KÄSITTEISTÖÄ YHDISTÄ, MITKÄ LIITTYVÄT TOISIINSA JOLLAIN TAVOIN VO2 MAX MAKSIMAALINEN TESTI SUBMAKSIMAALINEN TESTI EPÄSUORA TESTI UKK –KÄVELYTESTI LIIKEHALLINTA LIKERTIN ASTEIKKO Tasapaino, koordinaatio ja liikkuvuus Maksimaalinen hapenkäyttökyky Kestävyyskunnon mittaus 2km kävelytestillä Testi päättyy täydelliseen uupumukseen Testi lopetetaan ennen kuin testattava väsähtää lopullisesti Hapen kulutusta arvioidaan sykkeen nousun perusteella Viisiportainen, symmetrinen asteikko

Ergonomia  pyrkii vaikuttamaan siihen, että työ soveltuu mahdollisimman hyvin sen tekijälle

Tehtävä 2 Vastaukset 1 D 2 A 3 E 4 B 5 F 6 C

Yo tehtävä syksy 2009 SUUNNITTELE KÄSITEKARTTA TAI RANSKALAISIN VIIVOIN, MITÄ ASIOITA KÄVISIT LÄPI JA MISSÄ JÄRJESTYKSESSÄ KYSEISESSÄ TEHTÄVÄSSÄ

LÄKSY: LUE KPL 1-4 VALMISTAUDU KOKEESEEN. KOKEESSA ENIMMÄKSEEN KÄSITTEENMÄÄRITTELYJÄ (2P.) JOTKA TULEE MÄÄRITELLÄ KATTAVASTI ESIMERKEIN. VOI TULLA MYÖS PIENIMUOTOISIA KYSYMYKSIÄ.

PÄIVÄMÄÄRÄ TUNNIN AIHE KIRJAN SIVU/KAPPALE KE 7.10 KURSSIN ALOITUS. MITÄ ON TUTKIMUS? Terveyden tutkimus kpl 1-4 TO 8.10 TUTKIMUKSEN SUUNNITTELU  Lue syysloman aikana kpl 1-4 ja tee päätös tutkimuksesta kpl 1-4 KE 21.10 Kpl 1 ja aloitetaan 2. kappaletta TO 22.10 Kpl 2 KE 28.10 Vierailu valitsemassasi terveyden huollon palvelussa + tee raportti Kpl 1-4 TO 29.10 Normaali tunti KE 4.11 Vierailukäynnin raporttien palautus/esittely TO 5.11 Käsitteenmäärittelykoe kpl 1-4 kpl 5-8 KE 11.11 TO 12.11 KE 18.11 Essi koulutuksessa, omatoiminen opiskelu Kpl 5-8 TO 19.10 TERVEYSTUTKIMUSTEN palautus/ ESITTELY Koevalmistelu  Koeviikolla minikoe: kpl 5-8