Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yh 2 - taloustieto Kurssin tenttiminen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yh 2 - taloustieto Kurssin tenttiminen."— Esityksen transkriptio:

1 Yh 2 - taloustieto Kurssin tenttiminen

2 Ohessa tehtäviä kurssin Yh2 suorittamiseen tenttimällä.
Kurssikirjana Kansalainen ja talous Tehtävät pohjautuvat kurssikirjaan. Osa tehtävistä on lyhyitä vastauksia edellyttäviä kysymyksiä, osaan vaaditaan esseevastaus. (Suluissa mainittu, jos vaaditaan essee.) Tenttimiseen kuuluu kurssikoe, jonka päivämäärä voidaan sopia tapauskohtaisesti. Lähtökohtaisesti kuitenkin koeviikolla. Palauta tehdyt tehtävät joko sähköisesti Pedanettiin tai paperisena lokerooni/suoraan käteeni. Älä palauta sekä paperisena että sähköisenä, näin pysyn paremmin perillä palautuksistasi. Lisäksi suosittelen painavasti, että tutustut erilaisiin taulukoihin ja käppyröihin opiskellessasi itsenäisesti aiheita. Tarkastele aihealueita esimerkiksi findikaattori.fi –sivuston avulla. Sivustolla on huikea määrä erilaisia tilastoja, taulukoita jne… Suomeen liittyen.

3 Tehtävät teemoittain Kuluttaja Suomen elinkeinorakenne Talouskasvu
Miten kuluttaja voi vaikuttaa valinnoillaan talouteen? Suomen elinkeinorakenne Laadi käsitekartta Suomen elinkeinoista. Miten suomalaisten elinkeinot ovat muuttuneet 150 vuodessa? Talouskasvu Mistä tekijöistä talouskasvu koostuu? Mitä seurauksia siitä on yrityksille, julkiselle sektorille, kotitalouksille ja ympäristölle? Lue oheinen Suomen Kuvalehden artikkeli työn tuottavuudesta Ruotsissa. 1. Mitä uudistuksia autokorjaamolla tehtiin? 2. Miten uudistukset vaikuttivat tuottavuuteen? 3. Mikä selittää muutokset? 4. Miksi työn tuottavuuden lisääminen vanhainkodissa ei ollut järkevää samoilla menetelmillä?

4 Kotitaloudet Yritykset Mistä kotitalouksien tulot koostuvat?
Mitä tarkoitetaan velkaantumisasteella? Yritykset Minkälaisia yritysmuotoja on olemassa ja miten ne eroavat toisistaan? (essee tästä) Mikä on yritysten kansantaloudellinen merkitys? Mitä tarkoittavat seuraavat käsitteet: kysyntä, tarjonta, täydellinen kilpailu, oligopoli ja monopoli?

5 Markkinat Kuka oli Anders Chydenius ja miksi hän on tärkeä suomalainen? Sivulla 54 on kansantalouden kiertokulusta laadittu kuvio. Aukaise kuvion sisältö ja tärkein sanoma omin sanoin. Kerro omin sanoin, miten tuotteen hinta määräytyy.

6 Huoltotase summaa kokonaiskysynnän ja –tarjonnan
Mitä tarkoittaa bruttokansantuote? Miksi tuonti on Suomelle tärkeää? Miksi vienti on Suomelle tärkeää? Tarkastele sivun 68 käppyrää Yksityisten kulutusmenojen rakenteesta. Mitä havaintoja teet? Mistä havaitsemasi asiat johtuvat?

7 Talouden sisäinen tasapaino
Selitä käsitteet inflaatio ja deflaatio Millaista työttömyyttä on olemassa, mitä syitä työttömyydelle on ja millä keinoin työttömyyttä yritetään laskea? (essee) Talouden ulkoinen tasapaino Lue kpl 10 läpi ja sisäistä keskeiset asiat ja käsitteet

8 Rahoitusmarkkinoiden toimijat
Suhdannevaihtelut Mitä tyypillisiä piirteitä liittyy Nousukauteen Taantumaan/laskukauteen Raha, korko, markkinat Mitä eri korkoja on olemassa? Rahoitusmarkkinoiden toimijat Laadi käsitekartta rahoitusmarkkinoiden toimijoista

9 Rahoitusmarkkinoiden osa-alueet
Pohdi esim. kappaleen 14 pohjalta eri sijoituskohteita ja niihin sijoittamisen kannattavuutta. Talouspolitiikka Laadi talouspolitiikan neljästä osa-alueesta kattava käsitekartta Suomen talouden tulevaisuus Millaisia haasteita Suomen taloudella on tulevaisuudessa? Millä keinoin haasteisiin on vastattu? / Millaisia keinoja ollaan mietitty?

10 Suomen talouden ennustaminen essee
Laadi annetusta artikkelista essee (referaatti, vapaamuotoisempi essee jne…), jossa selviää se, miten Suomen taloutta ennustetaan. Materiaalin saat minulta (Mikael) kunhan tulet nykäisemään hihasta.

11 Talouden madonluvut -dokumentti
Laadi dokumentista lyhyehkö arvio, jossa kuvailet myös dokumentin sisältöä. Voit kertoa arviossasi omia mielipiteitäsi, kunhan selkeästi tuot esille koska kyseessä on mielipiteesi ja koska dokumentin antia. Dokumentti on löydettävissä esim. vimeossa suomalaisilla tekstityksillä.


Lataa ppt "Yh 2 - taloustieto Kurssin tenttiminen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google