”Elämys- ja seikkailupedagoginen luontoliikunta opetussuunnitelman toteutuksessa: Etnografinen tutkimus” Maarit Marttila, LitT, opinto-ohjaaja   Tampereen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
NATU -neljä askelta tulevaisuuteen
Advertisements

OPPIREPPU –hanke Lapin alueen 2.asteen verkkokoulu Rovaseudun 2.asteen oppilaitokset Jyrki Niskanen.
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
OPSia luonnossa liikkuen – Elämys- ja seikkailupedagoginen luontoliikunta opetussuunnitelman toteutuksessa Maarit Marttila Ohjaajat: Pauli Rintala, Hannu.
Suomen kielen oppimisen tuki ja ohjaus / TAKK
Aineenopettajan-koulutuksen opinnäytteet
OHJAAMINEN.
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUSOHJELMAN PERUSTEET 2 OV Aineisto koottu Heli Korkiakosken ( ) materiaalista.
Opiskelua tukevien toimintojen kehittämisestähän tässä on kyse? Suvi Eriksson Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry
Oppimista tapahtuu: Opelta oppijalle Oppijalta toiselle
Keskuspuiston ammattiopisto Ava - koulutus
Minä oppijana 1 ov..
Pirjo Rauhala, Tampereen e-oppimisen talkoot 1 Yliopisto eOppimisen toimijana Tampereen eOppimisen talkoot Seminaari
Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö.
LAADULLISEN TUTKIMUKSEN TUTKIMUSSUUNNITELMA
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
Erityisopettajien toimenkuvan muutokset ja ajankohtaisia asioita Kaija Miettinen Vammala
Mobiilit ohjaajat. Pedagogiset lähtökohdat Kokemuksellisen oppimisen kehässä korostuu oppimisen prosessi. Lähde: David Kolb, 1984.
Case Omnia, LAHP10SEA : Atto-aineita osittain työssäoppien päiväkodissa, sosiaali ja terveysalan pt.
1 Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskus Työvalta / Kaarnakorpi, Laine, Muotka, Ovaska ”Tekemällä oppii!” - Liiketalouden perustutkinto.
PLE – Personal Learning Environment PeLE - Henkilökohtaisten oppimisympäristöjen kehittäminen - projekti 2008 – 2011 Aija Hietanen.
Yrittäjyys- opetus-menetelmä!
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
TUKEVA. uusi, kokonaisvaltainen, oppilashuollollinen toimintamalli tukee koulussa tapahtuvaa oppilaiden hyvinvointia edistävää toimintaa ja koordinoi.
VALTIOVARAINMINISTERIÖ Kansantalousosasto/HK1 Ohjauksen järjestämistä koskeva päätöksenteko työllistymisen ja talouskasvun näkökulmasta Neuvotteleva.
Sulautuva opetus ja vuorovaikutus Taina Joutsenvirta Verkkopedagogiikan asiantuntija
Tutkimussuunnitelma Leikin mahdollisuudet äidinkielen opetuksessa 1. ja 6. luokalla Tanja Kaspala.
TIEDON SIIRTO SIIRTYMÄVAIHEESSA
OPPI-kysely Opiskelijoiden lähestymistavat ja kokemukset oppimisympäristöistään Helsingin yliopistossa Sari Lindblom-Ylänne & Anna Parpala Yliopistopedagogiikan.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Viestinnän opiskelijat verkossa KM Auli Posti Helsingin yliopisto, Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus MULTIMEDIAN MONET MUODOT 21.
Sosiaalisen median hyödyntäminen työssäoppimisen ohjauksessa ja opettajien tukena Sirkka Hulkkonen Otto Burman
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
LAADULLISET TUTKIMUSMENETELMÄT
W w w. h a m k. f i TUPA - Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus Lähipäivä 4 KEHITTÄMISTILANTEEN ARVIOINTI – TUPA-KEHITTÄMINEN OPETTAJAN TYÖN JA OPPILAITOKSEN.
Verkko-oppiminen, ohjaus ja tuki Kata Hyvärinen, Tampereen Aikuiskoulutuskeskus.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Arkeen Voimaa (CDSMP) - Ryhmästä tukea pitkäaikaissairauden oireiden hallintaan ja arjen sujuvuuteen.
Sarana - Työelämän moniammatillinen oppimis- ja kehittämisareena - sosiaalialan pilotoinnista visioita hyvinvointialalle 4/2010-3/ Helsinki.
Opettaja oppilaan oppimisen tukena Opi ja onnistu esteettä Eija Häyrynen erityisopettaja, KT.
Blogi -pohjaisen verkkojulkaisun käyttö ammattikorkeakouluopetuksessa ja työelämäyhteistyössä Mika Alavaikko, lehtori ja projektipäällikkö Diak Ammattikorkeakoulutuksen.
Työpaikalla tapahtuvan oppimisen kehittäminen Ammattikoulutuksen johdon seminaari
APAJA Lkv
LitT, opo, opettaja-tutkija Maarit Marttila, Tredu
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOS)
Katrina Vartiainen, Turun normaalikoulu
Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto
OPS Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Työelämälähtöisyys Valmassa
Mitä seikkailukasvatus/elämyspedagogiikka tarjoaa johtamiseen?
Päivi Tynjälä ja Päivikki Jääskelä
Kelan tules-kuntoutuksen toteutuminen kuntoutujan ja kuntoutuksen palveluntuottajan näkökulmista Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu toteuttaa tutkimuksen.
Ammatillisen koulutuksen hyvinvointipäivät
Milloin oppisopimuskoulutus on hyvä vaihtoehto
Konteksti, jossa tutkimus tapahtuu
TIPTOP-kokonaisuuksia
Vaasan ammattiopisto / cpa & kjo
Oulun seudun ammattikorkeakoulu
Lukion tehtävä antaa laaja-alainen yleissivistys
Yhdessä opettaen -PIENTEN LASTEN KOULU TERVETULOA KOULUTUKSEEN!
Ajankohtaista opetuksen näkökulmasta
Osaajia työelämään -verkko-oppimisympäristö
OSAAMISEN KARTTUMINEN TYÖELÄMÄN TOIMEKSIANTOJEN KAUTTA
Erasmus kouluissa | Erasmus in Schools
Osaamisperusteisuus todeksi – käytäntöjä ja työkaluja
Erasmus kouluissa | Erasmus in Schools
TEEMARYHMÄ LUONTO- JA SEIKKAILUKASVATUS
Ope osaa -hanke opettajan pedagogisten opintojen kehittäjänä Kasvatustieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto Inkeri Ruokonen.
YRITYSPOLKUTOIMINTAMALLI
Esityksen transkriptio:

”Elämys- ja seikkailupedagoginen luontoliikunta opetussuunnitelman toteutuksessa: Etnografinen tutkimus” Maarit Marttila, LitT, opinto-ohjaaja   Tampereen kaupunki / Jyväskylän yliopisto

TEOREETTISET LÄHTÖKOHDAT Suomalaiset ja kansainväliset elämys- ja seikkailupedagogiikan teoriat ja traditiot Kokonaisvaltaisen, reflektiivisen, kokemuksellisen ja konstruktivistisen oppimisen teoriat Oppimisympäristönä elämys- ja seikkailupedagogiikassa usein luonto ja siellä toimiminen Luontoliikunnalla tärkeä rooli tutkimuksessani. TUTKIMUSKYSYMYKSET 1) Miten elämys- ja seikkailupedagoginen luontoliikunta soveltuu erilaisille opiskelijoille? 2) Mitä muutoksia vuoden aikana tapahtuu valmentavan ja kuntouttavan opetuksen ja ohjauksen ryhmän opiskelijoissa, ryhmässä ja organisaatiossa? 3) Miten elämys- ja seikkailupedagoginen luontoliikunta soveltuu opetussuunnitelman toteuttamiseen ja tavoitteisiin?

meNETELMÄT Tutkimuskohde: erään ammatillisen oppilaitoksen valmentavan ja kuntouttavan opetuksen ja ohjauksen ryhmä. 10 opiskelijaa (16–22-v.) Ryhmän opetukseen sisällytettiin lukuvuonna 2012–2013 elämys- ja seikkailupedagogiikkaa 1 päivä joka viikko Aineisto: haastattelut (opiskelijat, kotiväki, rehtori, ammatillisen koulutuksen johtaja, erityisopettaja, -ohjaaja), tutkimus- ja kenttäpäiväkirja, valokuvat, alku- ja seurantakyselyt, muistiot, opetussuunnitelmamateriaali, elämys- ja seikkailupedagogiikan asiantuntijoiden (4 kpl) haastattelut Analysointi: tarkoitukseen räätälöity etnografiaan soveltuva aineistoa kunnioittava ja teoriatietoon linkittyvä analyysimenetelmä.

johtopäätökset tulokset Seikkaillen liikuntatiedettä -blogi Opiskelijoiden, opettajien ja vanhempien kokemukset myönteisiä Menetelmä tuki yhteisöllisyyttä ja kaverisuhteita, kouluviihtyvyys parantui, poissaolot olivat vähäisiä ja liikunnan määrä lisääntyi Se tuki oppimista opiskelijoiden itsensä ja kotiväen kertomana Menetelmä näyttää sopivan opetussuunnitelmien toteuttamiseen eri koulutusasteilla ja erilaisille oppijoille. Aiempien tutkimusten mukaan menetelmällä myönteisiä vaikutuksia mm. oppimiseen motivaation kautta ja yhteistyöhön Laadullinen tutkimus → tuloksia ei voida suoraa yleistää. Tulokset tukevat aiempia tutkimustuloksia → suosittelen, että menetelmää sisällytetään laajemmin osaksi opetussuunnitelmia eri koulutusasteilla. Lisätietoa: Väitöskirjani: https://jyx.jyu.fi/dspace/handle/123456 789/49593 Seikkaillen liikuntatiedettä -blogi