Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

OPSia luonnossa liikkuen – Elämys- ja seikkailupedagoginen luontoliikunta opetussuunnitelman toteutuksessa Maarit Marttila Ohjaajat: Pauli Rintala, Hannu.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "OPSia luonnossa liikkuen – Elämys- ja seikkailupedagoginen luontoliikunta opetussuunnitelman toteutuksessa Maarit Marttila Ohjaajat: Pauli Rintala, Hannu."— Esityksen transkriptio:

1 OPSia luonnossa liikkuen – Elämys- ja seikkailupedagoginen luontoliikunta opetussuunnitelman toteutuksessa Maarit Marttila Ohjaajat: Pauli Rintala, Hannu Itkonen, Seppo Karppinen MM. Väitöskirjatutkija, LitM, opettaja (liikunta & terveystieto), opinto-ohjaaja, LO (AMK)

2 PARI UUTISTA VIRITTÄMÄÄN AIHETTA
Luontoretki lievittää ADHD:n oireita yhtä paljon kuin lääkkeet Liikunta koulumatkalla kohentaa keskittymiskykyä MM. Väitöskirjatutkija, LitM, opettaja (liikunta & terveystieto), opinto-ohjaaja, LO (AMK)

3 AVAINSANAT Opetussuunnitelma Seikkailukasvatus Elämyspedagogiikka
Elämys- ja seikkailupedagogiikka Luontoliikunta Oppiminen Erilainen oppija Ryhmädynamiikka MM. Väitöskirjatutkija, LitM, opettaja (liikunta & terveystieto), opinto-ohjaaja, LO (AMK)

4 TAUSTATIETOA Elämys- ja seikkailupedagogiikka on toiminnallinen menetelmä, jonka periaatteita ovat kunnioittava kohtaaminen, yhteistoiminta, kokonaisvaltainen oppiminen huomioiden eri aistikanavat ja turvallisuus niin fyysisesti, henkisesti kuin sosiaalisestikin sekä tietenkin liikkuminen. Menetelmä vahvistaa aiempien tutkimusten mukaan itsetuntoa ja itsetuntemusta, lisää oppijan omaa vastuuta oppimisestaan ja toisista ihmisistä, edesauttaa positiivisia oppimiskokemuksia, sopii kaikille ja tukee niin tiedollista, taidollista kuin arvojen ja asenteiden oppimista. Näin ollen menetelmä sopii erittäin hyvin osaksi valmentavaa ja kuntouttavaa opetusta ja ohjausta. MM. Väitöskirjatutkija, LitM, opettaja (liikunta & terveystieto), opinto-ohjaaja, LO (AMK)

5 TUTKIMUKSEN VIITEKEHYSTÄ
Jatkoa omalle pro gradu -tutkielmalleni kiinnittyen siihen Seppo Karppisen väitöskirja ja hänen kehittelemänsä kouluopetukseen soveltuva seikkailu- ja elämyspedagogiikka Matti Telemäen tutkima seikkailu- ja elämyspedagogiikan traditio sisältäen Hahnilaisuuden (saksalainen) Utomhuspedagogik-käsitteen (ruotsalainen) Friluftsliv-käsitteen (norjalainen) Adventure educationin (englanninkielinen alue). Oppimisen teoria kiinnittyy seuraaviin: Kokonaisvaltainen oppiminen Reflektiivinen oppiminen Kokemuksellinen oppiminen Systeemi-konstruktivistinen oppiminen. Oppimista tarkastelen erilaisten oppijoiden näkökulmasta, sillä kouluopetuksessa kohtaamme mitä erilaisimpia oppijoita inkluusion ajatuksia tavoitellen. Opinto-ohjauksellisesti hyödynnämme ohjausteorioista psykodynaamista, ratkaisusuuntautunutta, systeemistä ja kognitiivis-konstruktivistista lähestymistapaa. MM. Väitöskirjatutkija, LitM, opettaja (liikunta & terveystieto), opinto-ohjaaja, LO (AMK)

6 KOHDERYHMÄ JA AINEISTONHANKINTAMENETELMÄT
Tutkimuskohteeni on xxx valmentavan ja kuntouttavan opetuksen ryhmä. Tutkija-opettajana työskentelen ryhmän kanssa päivän viikossa. Kerään aineiston kohderyhmältäni haastattelemalla, havainnoimalla, valokuvaamalla, videoimalla ja tallentaen opiskelijoiden kirjoituksia ja kertomuksia. Huomioin aineistonkeruussa myös kotiväen ja yhteistyökumppanini (opettajatiimi, oppilaitoksen johto- ja päällikkötaso ym. tahot). Hyödynnän lisäksi pro gradu -tutkielmassani kokoamaani aineistoa. MM. Väitöskirjatutkija, LitM, opettaja (liikunta & terveystieto), opinto-ohjaaja, LO (AMK)

7 TUTKIMUKSESTA Tutkimus toteutetaan siten, että ryhmän opetukseen sisällytetään lukuvuoden aikana opettajatiimissä (ryhmää ohjaava erityisopettaja, tiimivastaava, minä tutkija-opettajana) kehittämäämme toiminnallista elämys- ja seikkailupedagogiikkaa huomioiden OPSin tavoitteet kokonaisvaltaisesti. Teemme muun muassa retkiä, kehitämme ammatillisia valmiuksia ulko-olosuhteissa, harjoittelemme motorisia taitoja pihalla ja sisällä, opettelemme ryhmässä toimimista ja vuorovaikutustaitoja sekä tavoittelemme oppimisen edistämistä kokonaisvaltaisesti. Opetuksen toteuttamisesta vastaavat ryhmää ohjaava erityisopettaja, tutkija-opettaja ja erityisohjaaja. MM. Väitöskirjatutkija, LitM, opettaja (liikunta & terveystieto), opinto-ohjaaja, LO (AMK)

8 TUTKIMUSSTRATEGIA Laadullinen tutkimus.
Tutkimusstrategiani on etnograafinen toimintatutkimus sisältäen tapaustutkimuksen. Omaa rooliani tutkimuksessa voi kuvata tutkivan opettajan rooliksi. Etnograafisen strategian luonteen mukaisesti tavoitteena on kuvata ja selittää opiskelijoiden toimintaa heidän ympäristössään ja ryhmän jäsenten tulkintoja ja käsityksiä ympäristöstään ja toiminnastaan. (Kuva Yrjö Punkari) MM. Väitöskirjatutkija, LitM, opettaja (liikunta & terveystieto), opinto-ohjaaja, LO (AMK)

9 TUTKIMUSTEHTÄVÄ Tutkimustehtäväni tiivistän seuraaviksi tutkimusongelmiksi: Miten elämys- ja seikkailupedagoginen luontoliikunta soveltuu OPSin toteuttamiseen? - Mitä muutoksia vuoden aikana tapahtuu sekä opiskelijoissa, ryhmässä että organisaatiossa erityisesti yhteisöllisyyden näkökulmasta? - Miten menetelmä soveltuu erilaisille opiskelijoille? - Mitkä ovat opiskelijoiden, vanhempien ja opettajien/rehtorin kokemukset menetelmän käytöstä? Väitöstutkimukseni ennakko-oletukseni on, että saamieni tulosten perusteella voin antaa suosituksia elämys- ja seikkailupedagogisen luontoliikunnan sisällyttämisestä opetussuunnitelmiin huomioiden erityisryhmät. MM. Väitöskirjatutkija, LitM, opettaja (liikunta & terveystieto), opinto-ohjaaja, LO (AMK)

10 AINEISTON ANALYYSIMENETELMÄT
Analysoin keräämäni aineiston teemoittelemalla ja fenomenologis-hermeneuttisesti (tavoitteena avoin ja syvällinen ymmärtäminen). Lopuksi esitän yleisiä linjoja ja yleistämismahdollisuuksia sekä yhdistämistä muiden tutkimusten tulosten kanssa. Tutkimukseni teoriaosuuden painopiste on tekstin sisällä, sillä tutkimusraportissani haluan ylläpitää ”keskustelevaa” suhdetta aineiston ja teoreettisen viitekehyksen välillä. Näin ollen käytän tutkimuksessani sekä induktiivista että deduktiivista logiikkaa. MM. Väitöskirjatutkija, LitM, opettaja (liikunta & terveystieto), opinto-ohjaaja, LO (AMK)

11 TUTKIMUKSEN TOTEUTUKSESTA
Toteutan väitöskirjani monografiamuotoisena väitöskirjatutkimuksena ja se ajoittuu vuosiin 2011–2015. Teen tutkimustani pääasiassa opetustyön ohessa. Tutkimustulosten hyödyntämiseksi liikunta- ja kasvatustieteellisessä päätöksenteossa ja käytännön toiminnoissa monografian tuloksista viestin kansallisissa ja kansainvälisissä julkaisuissa (Liikunta ja Tiede, Opettaja, Seikkailukasvatus.fi -verkkojulkaisu, Journal of Experiential Education). Tutkimuksestani työstän lisäksi 2 esitystä/posteria kansainvälisiin kongresseihin. MM. Väitöskirjatutkija, LitM, opettaja (liikunta & terveystieto), opinto-ohjaaja, LO (AMK)

12 EETTISET KYSYMYKSET Noudatan tutkimuksessani tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeita ja tieteenalani tutkimuseettisiä periaatteita pitäen koko ajan huolta tutkittavien oikeuksista, intimiteetistä ja anonyymisyydestä. Aineistonkeruun toteutan hyvää tutkimustapaa noudattaen. Toteuttamisessa huomioin erityisesti tutkittavien mahdollisen alaikäisyyden ja käsiteltävien asioiden arkaluonteisuuden. Tavoitteenani on luoda ilmapiiri, jossa tutkittavat kokevat osallistumisensa merkitykselliseksi ja turvalliseksi. Teen selväksi tutkittaville ja alaikäisten huoltajille mahdollisuuden kieltäytyä kertomasta kokemuksiaan tai ajatuksiaan, joista tutkittava ei halua kertoa. Tutkimukseeni osallistuminen on vapaaehtoista. Suostumuslomakkeen tutkimukseen allekirjoittaa tutkittava tai alaikäisten kohdalla tutkittavan huoltaja. Aineistoni käsittelen anonyymisti ja luottamuksellisesti. MM. Väitöskirjatutkija, LitM, opettaja (liikunta & terveystieto), opinto-ohjaaja, LO (AMK)

13 TIETOA TÄMÄN HETKEN AINEISTOSTA
Päiväkirja Kenttäpäiväkirja Valokuvat Haastattelumateriaali (yksilöhaastattelut, ryhmähaastattelut). Haastatteluita sekä opiskelijoille, kotiväelle että ryhmän erityisopettajalle ja erityisohjaajalle Menetelmän infotilaisuuksia eri tiimeissä, joista kertyy myös aineistoa Käydyt neuvottelut eri toimijatahojen kanssa oppilaitoksessa ja niistä kertynyt aineisto Pro gradu MM. Väitöskirjatutkija, LitM, opettaja (liikunta & terveystieto), opinto-ohjaaja, LO (AMK)

14 KOKEMUKSIA TÄLLÄ HETKELLÄ
Mielenkiintoista Sujuvaa yhteistyötä erityisopettajan ja erityisohjaajan kanssa Yhteisopettajuus ja sen luomat mahdollisuudet suuret Luottamus rakentunut pala kerrallaan opiskelijoihin Opettavaista… MM. Väitöskirjatutkija, LitM, opettaja (liikunta & terveystieto), opinto-ohjaaja, LO (AMK)

15  Hyvää talvea! Kysymyksiä?
MM. Väitöskirjatutkija, LitM, opettaja (liikunta & terveystieto), opinto-ohjaaja, LO (AMK)

16 KIITOS KOVASTI! Kiitos avustanne ja tuestanne!
Koska tutkimukseni tarkoituksena on kehittää opetusmenetelmiä ja -suunnitelmia sekä sitä kautta edistää oppimista, sen tulokset koskettavat ihan jokaista opiskelijaa. Tästä johtuen osallistuminen tutkimukseen on todella tärkeää. MM. Väitöskirjatutkija, LitM, opettaja (liikunta & terveystieto), opinto-ohjaaja, LO (AMK)


Lataa ppt "OPSia luonnossa liikkuen – Elämys- ja seikkailupedagoginen luontoliikunta opetussuunnitelman toteutuksessa Maarit Marttila Ohjaajat: Pauli Rintala, Hannu."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google