Hevosen metabolinen oireyhtymä Yleistyvä elintasosairaus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Diabetes s. 65 –
Advertisements

- Se suomalaisten juttu
Diabetes.
Hoitotyön keskeiset käsitteet
Psyykkinen itsesäätely
Verensokerin (glukoosin) viitearvot – plasmasta
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Ammattikorkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät sekä yliopettajapäivät Seinäjoella Aija Töytäri-Nyrhinen, TtL Projektipäällikkö.
Invalidiliitto Esteettömyys ja saavutettavuus rakennetussa ympäristössä - kommenttipuheenvuoro Niina Kilpelä, arkkitehti (SAFA) Invalidiliiton Esteettömyyskeskus.
Orientaatio opintojaksoon Eläintenhoidon perusteet S15LELHOA JA S15LELHOB ANNIKA HEIMONEN.
Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Kemianteollisuus ry Kirsi Levä I Turvallisuusosaamisen kehittäminen.
Ikäihmisten hyvinvointipalvelut nyt ja tulevaisuudessa vanhustyön johtaja Anna Haverinen
MINUSTAKIN LOMITTAJA?. Koulutus  maatalouden perustutkinto ja mielellään karjatalouden lisäkoulutusta  tuotantoeläinten hoidon ja hyvinvoinnin ammattitutkinto,
Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Metabolinen oireyhtymä. MBO eli metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa jossa henkilöllä on samaan aikaan useita terveydelle haitallisia tiloja yhtä aikaa.
Luma-keskus Majakka, Iisalmi Satu Roos, FK, yhteisötyönohjaaja.
Opettaja opettaa persoonallisuudellaan- vai opettaako?
Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä-tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro Marja-Liisa Viherä, FT.
ITÄ-SUOMEN KUUKKELIKARTOITUKSESTA
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
Ihmisen elinkaari Psykologia jpe.
Kotihoidon asiakkaiden tyytyväisyys LLKY:n kotihoitoon
ELÄMÄNHALLINTA.
Ydinviestit Ihmiset pärjäävät paremmin arjessa, kun heillä on riittävät voimavarat toimia ja ottaa vastuuta elämästään. Ammattihenkilöt tarvitsevat mahdollisuuden.
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Hevosen metabolinen oireyhtymä Yleistyvä elintasosairaus
TE1 Terveyden perusteet
Miten oppilaiden vertaisarviointitaitoja tullaan kehittämään Mäntsälässä luokilla 1-9?
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Millaisin mittarein vaikuttavuutta voidaan mitata?
Rintasyöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
diabetes mellitus tai sokeritauti
Pelaajapolkujen nykytila
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Kemia luonnossa Maiju, Kasperi, Mika.
Porsastuotanto Tuotantopanokset Rehun valmistus Ohjaus ja valvonta
Hevosten kasvatus Ohjaus ja valvonta Päätuotteet Tuotanto-panokset
Tuomo Autio Psykologi Epshp
Nuoren kohtaaminen ja tukeminen siirtymävaiheissa
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
VERSO (kehitteillä) VERSO eli vertaissovittelu on ratkaisukeskeisyyteen pohjautuva menetelmä, joka tarjoaa vaihtoehtoisen ja vapaaehtoisen tavan ratkaista.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Syö aivosi virkeiksi™ -tyhykoulutus
Diabetes - aineenvaihdunnan sairaus, jossa verensokeri on koholla
Sosiaalialan tehtävärakenne
näkökulmia toimistotyön organisointiin ja kehittämiseen
Itä-Suomen kokemusseminaari -kysely 2014
Esityksen nimi / Tekijä
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
TYÖRYHMIEN YHTEENVETO SYÖMISHÄIRIÖPÄIVILLÄ
Risto Kuronen Vastuuvalmistelija
Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Johanna Kolhinen Juha Vettenniemi Anni Tuurnas Kansallinen koulutuksen.
Osana HYMY – hyvinvointiympäristön mallintaminen ja ymmärryksen lisääminen verkostohanketta toteutetaan kesällä 2018 korkeakouluharjoittelutyönä selvitys:
Vapaa aika, ulkoiset uhat ja muut esiin tulleet asiat
YHDESSÄ HYVÄ OTE Etelä-Karjala ja Kymenlaakso
Opinnäytteiden sähköinen arkistointi yliopistoissa
Uusi suunta työelämään -hanke
Ajanhallinta opiskelussa
Kohti kaikenikäisten yhteisöä
Tervetuloa työelämätoimikuntatyöhön
Mitä jokaisen ammattilaisen tulee osata ja tietää nepsystä?
Teemana: Tunnetko lääkehoitosi tavoitteet?
Minun hyvinvointi Eva Rönkkö
Komponenttikirjasto Käyttöohje.
Yhdistyksen liikuntatoiminnan arviointi ja kehittäminen
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Kotikuntoutus liikunta- ja toimintakyvyn tukena
Esityksen transkriptio:

Hevosen metabolinen oireyhtymä Yleistyvä elintasosairaus Marja Pennanen 31.5.2017 Savonia AMK, Iisalmi

Hevosagrologi, 2014, Iisalmen Savonia Ammattikorkeakoulu Maaseutuyrittäjä, 2009, Ruukin Maaseutuopisto Koulun ohessa maatalouslomittajana lypsykarjatiloilla Suomessa 2008-2014 sekä Uudessa-Seelannissa 2010 Hevosalan työkokemus Suomesta, Australiasta, Sveitsistä sekä Ranskasta Harrastukset: Ratsastus ja hevostoiminta, ulkoilu, luonnonyrttien kerääminen

Työn tausta ja tarkoitus Hevosten hyvinvoinnin edistäminen Ajankohtaisuus, yleistyvä sairaus Tarkoituksena koota ja välittää tietoa hevosenomistajille ja hevosalan toimijoille Pyritty huomioimaan Suomen olosuhteet, kotimainen viitekehys

Lähdeaineisto Tutkimus- ja lehtiartikkelit sekä kirjallisuuskatsaukset, verkkoaineistot Hevosen metabolinen oireyhtymä Ylipaino Kaviokuume Hormonitoiminta Lajityypillistä käyttäytymistä ja hevosen ruokintaa käsittelevä kirjallisuus ja verkkoaineisto Menetelmäkirjallisuus

Hevosen metabolinen oireyhtymä Equine metabolic syndrome (EMS) Aineenvaihdunnan häiriö, joka koostuu useasta eri osatekijästä ja muistuttaa ihmisten II-tyypin diabetesta Sairauteen liittyy sekä hormonaalisia, että kliinisiä muutoksia, jotka huonontavat hevosen elämänlaatua Sairastumisriski kasvaa, mikäli hevonen saa liikaa sokeripitoista rehua tai liian vähän liikuntaa rehusta saamaansa energiamäärään nähden Suurin osa sairastumisista voidaan ennaltaehkäistä kun hevosen lajityypillinen ruokinta, liikunta ja oikeanlaiset olosuhteet otetaan huomioon päivittäisessä toiminnassa

Insuliinin toimintahäiriö Insuliini on haimasta erittyvä hormoni Vapauttaa rehusta saatavan sokerin lihasten käyttöön Insuliinin toimintahäiriössä sokeri jää verenkiertoon Veren sokeripitoisuus nousee Tilaa kutsutaan insuliiniresistenssiksi

Insuliiniresistenssin seuraukset Insuliinin liikatuotanto, hyperinsulinemia » kudos- ja verisuonivauriot » hormonaalinen kaviokuume » verenkiertoon jäänyt glukoosi poistuu virtsan mukana – rasite munuaisille

Esimerkki: 500 kg hevonen laihdutuskuurilla Esimerkki: 500 kg hevonen laihdutuskuurilla. Heinäruokinta 1,5% elopainosta = 7,5 kg. Heinän KA% 82 jolloin kuiva-aineosuus 6,15 kg Heinä I Sokeria 120 g / kg KA 6,15 kg KA x 120g = n. 310 g Sokeria / vrk n. 740 g Heinä II Sokeria 220 g / kg KA 6,15 kg KA x 220g = n. 920 g Sokeria / vrk n. 1,350 kg Heinän I ja II välillä 7,5 kg heinämäärällä päivittäinen sokerin määrän erotus jopa 610 g

EMS: n yleistymisen taustalla olevia tekijöitä Elintaso Kehittyneen rehuteollisuuden vaikutukset Kriittisyys ruokintatietoutta hakiessa, mitä lisärehuja hevonen oikeasti tarvitsee? Hevosen lajityypillisten vaatimusten ymmärtämisen puute Syömiskäyttäytyminen Ruokinnan erityispiirteet Laitumen laatu – rehukasvien jalostus nautakarjalle sopivaksi. Naudalle paras, hevoselle huono.

Hevosen rooli yhteiskunnassa muuttunut työhevosesta harraste-eläimeksi Harrastehevosten ja hevosharrastajien määrän kasvu 60-luvulta Tärkeä kytkös luontoon ja eläinten kanssa toimimiseen Ihmisellä vastuu hevosen fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista Hevosen tunteminen sekä lajina että yksilönä avainasemassa hevosen hyvinvoinnin edistämisessä ja elintasosairauksien ennaltaehkäisyssä

Kiitos!