Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Osana HYMY – hyvinvointiympäristön mallintaminen ja ymmärryksen lisääminen verkostohanketta toteutetaan kesällä 2018 korkeakouluharjoittelutyönä selvitys:

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Osana HYMY – hyvinvointiympäristön mallintaminen ja ymmärryksen lisääminen verkostohanketta toteutetaan kesällä 2018 korkeakouluharjoittelutyönä selvitys:"— Esityksen transkriptio:

1 Osana HYMY – hyvinvointiympäristön mallintaminen ja ymmärryksen lisääminen verkostohanketta toteutetaan kesällä 2018 korkeakouluharjoittelutyönä selvitys: Elinympäristön hyvinvointivaikutusten mallintaminen kuntien hyvinvointikertomuksissa ja -johtamisessa - kunnan oma ja seudullinen tietotuotanto Tampereen seudulla ja Porissa - korkeakouluharjoittelija Kaisu Sahamies puh

2 Tausta Tulevaisuuden kunnassa hyvinvoinnin edistäminen ja elinvoimatehtävä korostuu entisestään Haasteena on edelleen hyvinvoinnin näkeminen usein kapeasti vain osana sosiaali- ja terveyssektoria, tarve laaja-alaisemmalle ymmärrykselle. Lain edellyttämässä hyvinvointikertomuksissa käytetään edelleen pääasiassa SOTE-indikaattoreita ja hyvinvointitieto on usein ”pahoinvointitietoa” ja kuvaa jo toteutuneita asioita. Hyvinvointitehtävän tulisi olla kaikkien hallinnonalojen vastuulla ”Kunnan eri toimialojen on tehtävä yhteistyötä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä.” Terveydenhuoltolaki (1326/2010) §12 3. mom. ”Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla.” ”Kunnan eri toimialojen on tehtävä yhteistyötä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä.” Terveydenhuoltolaki (1326/2010) §12 3. mom. ”Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla.” Kuntalaki (410/2015) §21 2. mom. Kuntalaisen hyvinvoinnin edistäminen tulevaisuuden kunnassa (Lähde: Kuntaliitto) Kuntalaki (410/2015) §21 2. mom.

3 Tulevaisuuden kunnassa tarvitaan hyvinvointia edistävää, ei ainoastaan terveyshaittoja ehkäisevää elinympäristöä ja sen mallintamista tiedolla johtamisen tueksi. Se edellyttää uudenlaisen, ennakoivan tietopohjan kehittämistä. Selvityksen tarkoituksena on kartoittaa hankkeeseen osallistuvien kuntien oman ja seudullisen tietotuotannon hyödyntämistä ja elinympäristöä kuvaavia indikaattoreita hyvinvointikertomuksissa esittää, minkälainen prosessi hyvinvointikertomuksen tietolähteiden valinta on hyvinvointikertomusta laadittaessa ja miten johtavat viranhaltijat kokevat monialaisuuden hyvinvointikertomustyössä Tavoitteena on Tunnistaa tulevaisuuden kehittämistarpeita seudullisessa tiedontuotannossa ja sen hyödyntämisessä uudenlaisen tietopohjan kehittämiseksi Luoda syötteitä HYMY-verkostohankkeen jatkolle Aineisto ja menetelmät Hyvinvointikertomukset: asiakirja-analyysi. Luokittelu tietolähteen mukaan ja elinympäristöä kuvaavien indikaattorien tunnistaminen ja luokittelu Haastattelut: 17kpl puolistrukturoitua tutkimushaastattelua johtavien viranhaltijoiden kanssa. Tekninen sektori 7kpl, hyvinvointipalvelut 8kpl, muu: 2kpl. Kysely hyvinvointikoordinaattoreille + hyvinvointityöryhmien jäsenille. Laadullinen analyysi

4 Tulosten yhteenveto Hyvinvointia edistävä elinympäristö on osa jaettua hyvinvointikäsitystä. Tämä näkyy hyvinvointikertomuksissa, viranhaltijoiden näkemyksissä ja kyselyvastauksissa. Siitä huolimatta elinympäristön hyvinvointivaikutusten mallintaminen nähdään lähes yksinomaan terveyshaittojen mittaamisena.

5 Johtopäätökset Tarvitaan uudenlaisen, ennakoivan tietopohjan kehittämistä. Elinympäristön ja hyvinvoinnin edistämisen suhde on monimutkaisempaa kuin elinympäristön ja terveyshaittojen. Sen mallintaminen edellyttää: Monialainen yhteistyötä. Sen onnistumiseksi täytyy pitää huolta siitä, että kaikki ryhmän jäsenet kokevat hyvinvoinnin edistämisen tehtäväkseen. Systemaattisempaa kokemustiedon keräämistä elinympäristön hyvinvointitekijöistä Paikallisten erityispiirteiden huomioonottamista. Samat raja-arvot eivät toimi kaikille. Tämä tarkoittaa avointa keskustelua, sillä ideologia on aina osa normatiivista hyvinvointikäsitystä. Kuntarajojen sisällä ja yli tapahtuvaa tarkastelua. Monet ilmiöt, kuten esimerkiksi segregaatio tai vapaa-ajan palveluiden käyttö eivät ole mallinnettavissa kuntarajojen mukaan. Innovatiivinen työ on kunnissa ja kaupungeissa usein yksittäisten ihmisten harteilla. Paikkatiedon parempi hyödyntäminen! Seudullinen työ? Tietoperustaista kehittämistyötä. Tutkimus ja kehittäminen rinnakkain olisi nähtävä rinnakkain, jotta voidaan löytää yhteyksiä fyysisen rakenteen ja hyvinvoinnin välillä.

6 Lisätietoja: korkeakouluharjoittelija Kaisu Sahamies Tampereen kaupunkiseutu puh


Lataa ppt "Osana HYMY – hyvinvointiympäristön mallintaminen ja ymmärryksen lisääminen verkostohanketta toteutetaan kesällä 2018 korkeakouluharjoittelutyönä selvitys:"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google