6. Lapsuuden psykososiaalinen kehitys (s. 82–95)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
IHMISEN PSYYKKINEN KEHITYS (PS2)
Advertisements

Koulussa elämää opettelemassa
Temperamentti. Temperamentti Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Persoonallisuuden.
Psyykkinen itsesäätely
Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Kemianteollisuus ry Kirsi Levä I Turvallisuusosaamisen kehittäminen.
VARHAISLAPSUUS JA LEIKKI-IKÄ
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Innostunut oppilaskunta Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
Persoonallisuuden kehitys Psyykkinen ja sosiaalinen kehitys.
Persoonallisuuden kehitys
Hippiäiset Varhaiskasvatussuunnitelma vuotiaiden sisarusryhmä Pieni, kodikas päiväkoti Päiväkotihistoriaa 40 vuotta, Hippiäiset 2004 alkaen.
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
13 Mielenterveyden häiriöt ulottuvat lievistä vaikeisiin Ydinsisältö.
Sosiaalinen oppiminen ● Hyödyntää sekä behavioristisia että kognitiiviisia näkemyksiä ● Ihminen oppii tarkkailemalla toisia – tarkkailu tapahtuu sosiaalisessa.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö.
Kodin ja koulun välinen yhteistyö
Unelma hyvästä urheilusta
LAPSEN ITSEARVIOINTI Alueelliset koulutukset Itäinen, Pohjoinen ja Eteläinen alue Syksy 2016.
Opettaja opettaa persoonallisuudellaan- vai opettaako?
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
IHMISEN TOIMINTA - Tavoitteellista - Tiedostettua ja tiedostamatonta
Kodin ja koulun yhteistyö Lähde (diat 1-5): Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön, Opetushallitus ja Suomen Vanhempainliitto Ensisijainen ja kokonaisvaltainen.
Miten ryhmä toimii? Miten osallistun ryhmän toimintaan?
KEHITYKSEN TAUSTAVAIKUTTAJAT
Perhe.
Ihmisen elinkaari Psykologia jpe.
Tervetuloa 187 päivää kestävälle matkalle!
1. Monimuotoinen terveys
Sosioemotionaalinen kehitys
Luvut 16 ja 17 Motivoitunut ja sitoutunut opiskelija
Vertaissuhteet Emilia, Ronja ja Sade.
Kpl 7.
TERVEYSTIETO 8 2. Tunteiden kirjo.
KPL 8 Tiedonkäsittely edistyy muiden opastamana
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
Vauvan minäkäsityksen kehitys
Pelit opetuksen tukena
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
NUORUUS PS2 LAJM.
PERSOONALLISUUSPSYKOLOGIA
Oppiminen voidaan määritellä:
POM10CC Mikämikä-päivien Kirjallinen suunnitelma
Leikki-iän tunteet.
Aloitteleva opettaja – suhde opittavaan sisältöön
1. Mitä tiedonkäsittely on?
Kognitiivinen kehitys
Tuomo Autio Psykologi Epshp
AISTIT JA VUOROVAIKUTUS ASIAKKAAN KOHTAAMISESSA
Oppimisvalmiuksien tukeminen liikunnan avulla
PSYYKKINEN HYVINVOINTI
Käyttäytymisen erityisen tuen ryhmämuotoinen tuki
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
näkökulmia toimistotyön organisointiin ja kehittämiseen
KIUSAAMISEN EHKÄISYSUUNNITELMA Laadittu:
PED0031, VARHAISPEDAGOGIIKKA
Ihmisen psyykkinen kehitys ikäkausittain
Kuinka tärkeää tiedon luotettavuus on netissä
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö
5. Eettinen vastuullisuus
Terveiset Yö-ryhmästä
Päätösten lapsivaikutusten arviointi
TERVEYSTIETO 8 5. Ystävyydestä voimaa.
Validointi vapaassa sivistystyössä
Kohti kaikenikäisten yhteisöä
Mitä jokaisen ammattilaisen tulee osata ja tietää nepsystä?
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Digitaalisuus nuorisotyön prosesseissa
IPPO työkalu uuden opetussuunnitelman mukaiseen toimintaan
Esityksen transkriptio:

6. Lapsuuden psykososiaalinen kehitys (s. 82–95)

Minuus kehittyy minuus: ihmisen tietoisuus ja käsitys omasta itsestään → kehittyy vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa varhainen vuorovaikutus: syntymästä 1–2 vuoden ikään saakka tapahtuvaa hoitajan ja vauvan välistä kommunikaatiota ja tunnetilojen jakamista vauvalle alkaa kehittyä ymmärrys omasta ja toisen mielestä keskeisessä roolissa tunnetilan peilaaminen hoitajan ja lapsen välillä itsetajunta: lapselle n. 1,5 vuoden iässä kehittyvä kokemus siitä, että hän on se, joka on omassa kehossaan, tuntee ja toimii

Minuus kehittyy minäkäsitys: minuuteen sisältyvä kokemus ja sisäinen malli itsestä, tuntemus itsestä omana yksilöllisenä henkilönään itsetunto: käsitys omasta arvosta ja kyvyistä; muodostunut melko vakaaksi jo 5-vuotiailla, mutta muokkautuu koko elämän ajan sukupuoli-identiteetti: käsitys omasta sukupuolestaan, joka voi olla sama tai eri kuin biologinen sukupuoli; kehittyy lapsuuden aikana

sukupuoliroolit Pohdi, miten eri tavoin sukupuoliroolit näkyvät lasten elämässä (esim. pukeutuminen, leikit, suhtautuminen tyttöihin ja poikiin päiväkodissa ja myöhemmin koulussa). Mitä on sukupuolisensitiivinen kasvatus? Mitä mieltä itse olet siitä?

Eriksonin kehityskriisit lapsuudessa Itsenäisyyden ja epäilyn kriisi: varhaislapsuus ja leikki-iän alku. Lapsi kehittää käsityksen itsestään joko itsenäisenä toimijana tai itsetuntoa heikentävien kokemusten kautta alkaa epäilemään omia kykyjään toimia avartuvassa maailmassa. Aloitteellisuuden ja syyllisyyden kriisi: leikki-iän loppupuoli. Lapsi kehittää käsityksen itsestään joko aloitteellisena ja sosiaalisesti kykenevänä toimijana tai liian negatiivisen ympäristöstä saadun palautteen vuoksi kokee syyllisyyttä omista tunteistaan ja toimistaan ja kokee niiden olevan huonoja.

Itsesäätelyn kehittyminen itsesäätely tarkoittaa psyykkisiä toimintoja, joiden avulla yksilö säätelee omaa tarkkavaisuuttaan, käyttäytymistään ja tunteitaan. temperamentti määrittää varhaisen itsesäätelyn itsesäätelyn prosesseissa ovat keskeisiä erityisesti etuotsalohkot sekä niiden yhteydet limbiseen järjestelmään, joka on keskeinen tunnereaktioille (yhteys vahvistuu merkittävästi 2-6 vuoden välillä) itsesäätely on aktiivista ja harjoiteltavaa toimintaa, joka kehittyy yksilön ollessa vuorovaikutuksessa esimerkiksi vanhempien asettamien rajojen kanssa

Itsesäätelyn kehittyminen käyttäytymisen säätely on osa itsesäätelyä ja tarkoittaa niitä prosesseja, joiden avulla yksilö säätelee käyttäytymistään esimerkiksi pidättäytyen jostakin mieluisasta tekemisestä tulevan palkkion vuoksi Lapsen on tärkeää kokea, että kaikki halut eivät voi aina toteutua, mutta tilanteesta selvitään silti -> harjoitellaan pettymyksen sietokykyä

Itsesäätelyn kehittyminen Mischelin ja kumppaneiden vaahtokarkkikoe pyrki tarkastelemaan käyttäytymisen säätelyn kykyjä ja siihen vaikuttavia tekijöitä Oppikirjan tapausesimerkki s. 89

Itsesäätelyn opettelua vai ympäristön ennakointia? Uusinta asetelma vaahtokarkkikokeesta: http://www.rochester.edu/news/show.php?id=4622

Päätelmiä tutkimustuloksista Kyse ei ole ainoastaan lapsen kehittyvästä itsesäätelykyvystä, vaan pienten lasten tekemästä ympäristön ennakoinnista: onko lapsi oppinut luottamaan siihen, että lupaukset pidetään ja kasvuympäristö on luotettava? Itsesäätelyn opettelussa näyttää olevan keskeistä myös se, kuinka säädeltyjä ja suunniteltuja tulevat toimet ovat. Vaikuttaisikin siltä, että mahdollisuus pohtia tulevaa ja suunnitella omaa toimintaansa helpottaa lasten itsesäätelyä.

Tunteiden säätely ja tunnistaminen tunteiden säätely on osa itsesäätelyä ja tarkoittaa niitä prosesseja, joiden avulla yksilö säätelee tunnereaktioitaan tunteita opitaan sekä voimistamaan, että hillitsemään tunteiden tunnistaminen tarkoittaa kykyä tunnistaa ja huomioida niin omia kuin toistenkin tunteita valmiudet tähän jo syntymästä; erityisesti vanhemman tunnetilaa peilataan ja lapsi oppii tunnistamaan tunnetiloja myös esimerkin kautta toisen tunteiden ja toiminnan hahmottamisen biologisena taustana saattavat osittain vaikuttaa peilisolut, jotka aktivoituvat samalla tavalla teki toimintaa sitten yksilö tai yksilön tarkkailema henkilö

Tunnetaitoja kannattaa harjoitella Tunteiden sanallistaminen -> vanhemmat voivat auttaa lasta Tunteiden ilmaisu rakentavasti Tunnetaidot edistävät mielenterveyttä ja sosiaalisten suhteiden solmimista ja ylläpitämistä!

http://yle.fi/uutiset/3-7491055 Lue artikkeli ja pohdi: 1. Miksi eristäminen vaikuttaa tutkimusten valossa huonolta kasvatuskeinolta? 2. Miksi pientä lasta ei voi jättää yksin tunteidensa kanssa? 3. Millä tavoin artikkelista käy ilmi aivojen plastisuus?

Lempileikkejä lapsuudesta Muistele hetki vieressä istuvien kanssa, mitä leikkejä olette leikkineet lapsuudessa ja mitkä olivat suosikkejanne?

Leikki kehityksessä Yksinleikki (1-3v) Sivustakatsova leikki (2-4v) Mildred Partenin leikin vaiheet kuvaavat lapsen kehitystä yksinleikistä kohti sosiaalisempaa leikkiä: Yksinleikki (1-3v) Sivustakatsova leikki (2-4v) Rinnakkaisleikki (2-4v) Assosiatiivinen leikki (3-4v) Yhteistoiminnallinen leikki (4-6v)

Leikki kehityksessä roolileikki on leikkiä, jossa lapsi kokeilee erilaisia rooleja ja tunnetiloja; tärkeää psykososiaaliselle kehitykselle, kun lapsi pääsee kokemaan erilaisia näkökulmia leikki vaikuttaa kaikkiin kehityksen osa-alueisiin ja tukee lasten sosiaalista kehitystä laajemminkin leikissä opetellaan yhteistoiminnan pelisääntöjä, toisten huomioon ottamista

Oppikirjan soveltava tehtävä leikkien merkityksestä S. 95 oppikirjasta ja tehtävä 4 Hyödynnä oppimiasi psykologisia tietoja ja teorioita!

Täydennä käsitekartta: Itsesäätelyn kehittyminen Käyttäytymisen säätely Tunteiden säätely Aivojen kehitys