I HMISEN ELÄMÄNKAARI Hurtig ETSI KAPPALEESTA IHMISEN ELÄMÄNKAAREN ERI VAIHEITA Samuli Putro: Elämä on juhla

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihdin seurakunnan ilta
Advertisements

RPS.
Method Putkisto Lajiesittely
Ikääntyminen ja vanhuus
Herkkyyskausien huomiointi harjoittelussa
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
Kappale 16.
IHMISEN PSYYKKINEN KEHITYS (PS2)
JOHDANTO Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä oikeuksiin (SRHR*) liittyvät kysymykset ovat tärkeä osa kehitysyhteistyötä. SRHR tarkoittaa jokaisen.
Kappale 10 Umpieritys ja hormonit.
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
HEDELMÖITYMINEN, ALKIONKEHITYS, SYNNYTYS
Tupakointi ja sen vaikutukset
Kappale 12 Tiedät keskus- ja ääreishermoston eron tässä vaiheessa. Kuva 40 B. Keskushermosto: aivot ja selkäydin Ääreishermoston tuntohermosolut tuovat.
1. Median korostama seksuaalisuus painostaa nuoria hankkimaan kokemuksia. Seksikokemuksia saadaan yhä nuorempina. TV-ohjelmissa ja mainoksissa seksiä/seksuaalisuutta.
Pelaajan kehittäminen
Keskimääräinen murrosiän ja pituuskasvun
1. IHMINEN.
Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään.
Alkoholi.
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Linkkivinkki
7. Vaikeuksien kanssa ystävystyminen
4. Syntymän jälkeen.
Sydän- ja verisuonitaudit
- Emotionaaliset muutokset vanhuudessa
HOMUNCULUS RASKAUS JA SYNNYTYS HEDELMÖITYS Hetki, jolloin munasolu ja siittiösolu sulautuvat yhteen Tapahtuu munanjohtimessa.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Nainen ja seksi eri ikävaiheissa. Vanhan sanonnan mukaan nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana. Mutta vaikka alle parikymppinen neito onkin ulkoisesti.
2. Ihmisen erityispiirteet Ihmislajin erityispiirteillä on yhteys evoluutioon! Oletko pohtinut, miksi ihmisillä on surkastumia?
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
TERVEYSTIET O 8 7. MURROSIÄN MUUTOKSET. Kaikki muuttuu  Pohdi, mitä murrosikä tarkoittaa?  Lue tarina ”Kaikki muuttuu” (OK s. 50) ja listaa vihkoosi.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
Uni –lääkkeistä parhain Hurtig LEVON VIIKKORAPORTTI Oliko unen määrä sopiva koko viikon? Olitko jossain vaiheessa viikkoa väsynyt? Voisitko.
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
E LÄMÄNKAAREN PSYKOLOGIAA Hurtig T EHTÄVÄ aikuisuus Mitä aikuisuus mielestäsi on ja mitä siihen liittyy? Voit luoda omia käsitekarttoja myös.
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
Mielenterveyden häiriöt
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
Elämän alku Luku 12  Ydinsisältö.
Osteoporoosi (luukato)
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
Syömishäiriöt 5.6.
Elämän alku ja sen muokkaaminen eettisinä haasteina
Terveyskunto ja sen osa-alueet
Sukupuolihormonit Nainen:
Motorinen kehittyminen
LIIKUNTA JA TERVEYS.
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
Päihdyttäviä paineita
Tekijät: Elsa, Noora ja jemina
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
Lapsuus ja nuoruus.
Ihmisen psyykkinen kehitys ikäkausittain
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Liikunta tukee työhyvinvointia
I Ihminen – Homo sapiens
I Ihminen – Homo sapiens
KOULUTERVEYDENHUOLLON TEHTÄVÄT Oppilaan terveyden ja hyvinvoinnin
HUMALAN VAIHEET (KALVO 1)
Esityksen transkriptio:

I HMISEN ELÄMÄNKAARI Hurtig

ETSI KAPPALEESTA IHMISEN ELÄMÄNKAAREN ERI VAIHEITA Samuli Putro: Elämä on juhla Montako löysit?

F YSIOLOGINEN ELÄMÄNKAARI IHMISEN MYSTEERI Terveyteen ja terveys- Käyttäytymiseen vaikuttavia tekijöitä 1. SYNTYMÄÄ EDELTÄVÄ KAUSI 3. LAPSUUS 4. MURROSIKÄ JA AIKUISUUS 5. VAIHDEVUODET 6. VANHUUS 2. VASTASYNTYNYT

SYNTYMÄÄ EDELTÄVÄ KAUSI Munasolusta alkioksi: =related =related Alkiokaudella (60 vrk:tta) kehittyvät raajat, nenä, silmät, suu, tärkeimmät sisäelimet ja fysiologiset järjestelmät Alkiota aletaan kutsua sikiöksi 60 vuorokauden ikäisestä asti - Raskausviikosta 28 alkaen keskosen on mahdollista selvitä, koska sen aivot ja hengityselimet ovat riittävän kehittyneet - Synnytykselle paras ajankohta on raskausviikot 38-40

VASTASYNTYNYT Lapsi alkaa hengittää omilla keuhkoillaan, oma verenkierto käynnistyy ja ruuansulatuselimistön toiminta alkaa. Lapsi alkaa kehittää luonnollista immuniteettiaan. Turvallisuuden tunne, joka säätelee myöhemmin elämässä tunnetaitojen ja mielenterveyden kehitystä, alkaa rakentumaan.

LAPSUUS Lapsi kolminkertaistaa oman painonsa ensimmäisen vuoden aikana. - Kuusivuotiaana aivojen paino on jo 90% niiden lopullisesta painosta. Vammat paranevat nopeammin kuin aikuisena. Mittasuhteissa suuri pää ja lyhyet raajat ovat korostuneet. Terveys- ja hygieniatottumukset alkavat muotoutua.

M URROSIKÄ Tyttöjen ja poikien kehitys erilaistuu: sukupuolielimet, luusto, lihaksisto, karvoitus, ääni, aineenvaihdunta. - Tyttöjen pituuskasvu alkaa aiemmin ja loppuu varhemmin kuin poikien. Murrosiän alku on varhaistunut (akseleraatio) vuosisatojen kuluessa paremman ravinnon vaikutuksesta. Mitä myöhemmin ensimmäiset päihdekokeilut tapahtuvat sitä pienempi riski on ajautua päihteiden liikakäyttöön

I HMISEN IKÄRAJOJA

AIKUISUUS Ihmisen aivot kehittyvät 25-ikävuoteen asti. Hormonaaliset erot miesten ja naisten välillä ovat merkittävät - naisen lantion ympärys kasvaa ja iho on pehmeämpi kuin miehillä - testosteroni kasvattaa miesten aineenvaihduntaa ja lihasmassaa Oikealla ravitsemuksella ja liikunnalla voi vaikuttaa terveyteen ja fyysisen suorituskyvyn säilymiseen

VAIHDEVUODET Kuukautisten loppumista n. 50-vuoden iässä kutsutaan vaihdevuosiksi (klimakterium). Vaihdevuosien jälkeen nainen ei voi enää tulla raskaaksi, sillä estrogeenitaso on alentunut. Hormonitasapainon vaihtelu voi ilmetä kuumina ja kylminä aaltoina, hermostuneisuutena ja mielialanvaihteluina. Miehillä ei ole vaihdevuosia ja he voivat tulla isäksi vielä hyvinkin vanhoina.

V ANHUUS Perintötekijät ohjaavat vanhenemisen nopeutta. - kasvuun ja kehitykseen rinnastettava prosessi: jokainen vanhenee yksilöllisesti ja omaan tahtiin - vanhenemisen syistä on esitetty erilaisia teorioita Kehon perustoiminnot hidastuvat ja heikkenevät, lihasvoima laskee ja rasvan osuus lisääntyy. Terveellisillä elämäntavoilla voi pidentää elinikää ja edistää toimintakyvyn säilymistä.

KUOLEMA Perintötekijät määrittelevät myös ihmisen kuolemaa. Kuolemanmerkkejä: sydämen ja hengityksen pysähtyminen, lihasten velttous, reagoimattomuus. - kuolonkankeus = rigor mortis Perinteisen lääketieteen mukaan ihminen on kuollut, kun aivot eivät enää toimi. - nykytekniikka mahdollistaa kuitenkin hengityksen ja veren kierron tämän jälkeenkin

TEHTÄVÄT 1. Mikä merkitys ihmisen eri ikävaiheissa voi olla a) ravinnolla b) liikunnalla c) ystävyyssuhteilla 2. Millaisia ikääntymiseen liittyviä eroja on miehillä ja naisilla? 3. Mitä hyötyä tai haittaa on siitä, että ihminen on lajina varsin pitkäikäinen?

T EHTÄVÄ : Kun aivokuollut ihminen kytketään elämää ylläpitäviin koneisiin, joudutaan miettimään, kuinka kauan häntä voidaan pitää elämää ylläpitävissä laitteissa ja kuka asiasta päättää. Lue tarina rouva Hurskaisesta ja pohdi, kenellä on oikeus päättää tullaanko häntä elvyttämään?