Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Syömishäiriöt 5.6.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Syömishäiriöt 5.6."— Esityksen transkriptio:

1 Syömishäiriöt 5.6

2 Syömishäiriöön liittyy usein salaamista ja oireiden peittelyä.
Syömishäiriöt Syömishäiriöissä suhde syömiseen ja omaan kehoon ei ole normaali ja nämä vaikuttavat fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen toimintaan. Syömishäiriöön liittyy usein salaamista ja oireiden peittelyä. Syömishäiriöistä voi parantua ja usein se vaatii pitkää hoitoa ja ammattilaisen tukea. Syömishäiriöitä on eniten erityisesti nuorilla ja nuorilla aikuisilla naisilla. Jos epäilet, että itselläsi tai läheiselläsi on syömishäiriö, ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika ammattilaiselle.

3 Ahmimishäiriö (bulimia)
Bulimialla tarkoitetaan ruuan ahmimis- kohtauksia. Ahminnan jälkeen yleensä itse aiheutetaan oksentaminen. Bulimia voi olla luonteeltaan satunnainen stressin tai tiettyjen mielialojen laukaisema kohtaus. Usein bulimia on kuitenkin oire syömishäiriöstä.  Häiriölle on ominaista voimakas lihavuuden ja lihomisen pelko. Se on yleensä murrosikäisten tyttöjen ja nuorten naisten häiriö. Ahmimisen, oksentelun sekä nesteitä poistavien lääkkeiden sekä ulostuslääkkeiden käytön seurauksena voi myös olla nestehukka ja vakavatkin sydämen rytmihäiriöt.

4 Lihavan ahmimishäiriö (BED)
Lihavan ahmimishäiriö BED (binge eating disorder) muistuttaa bulimiaa mutta siinä ei esiinny oksennuksia tai uloste- ja nesteenpoistolääkkeiden käyttöä. Psyykkisiä oireita ovat yleinen alakulo ja masentuneisuus, ahdistuneisuus, mielialan aaltoilu ja psyykkinen haavoittuvuus. Ahmimisella tarkoitetaan, että kerralla syödään lyhyessä ajassa selvästi enemmän kuin normaalisti. Ahmiminen kohdistuu usein johonkin tiettyyn ruokalajiin, esimerkiksi suklaaseen, makeisiin tai jäätelöön. Ahmiessa syömisnopeus voi olla hyvin suuri. Yleensä ahmiminen tapahtuu yksin muilta salassa. Satunnainen ahmiminen on harmitonta.  Varsinainen ahmimishäiriö on kyseessä vasta silloin, kun ahmintaa on vähintään kaksi kertaa viikossa ja kun sitä on jatkunut useita kuukausia.

5 Anoreksia Anoreksia eli Anoreksia nervosa tarkoittaa laihuushäiriötä.
Se on sairaus, jossa suhde omaan kehoon ja syömiseen on häiriytynyt. Anoreksian juuret saattavat ulottua lapsen vauvaikään saakka. Murros- ja teini-ikään luonnollisena osana kuuluva uhma ja vanhemmista irrottautuminen on usein anoreksiaan sairastuneelta epäonnistunut. Nuori alkaa vihata itseään, kehoaan ja sukupuolisuuttaan. Omia tunteitaan nuori alkaa kontrolloida syömisen ja liikunnan avulla. Vähitellen kehonkuva vääristyy.

6 Ortoreksia Ortoreksikolla on pakkomielle terveellisestä ruuasta. Ortoreksiaan voi sairastua niin mies kuin nainenkin missä iässä tahansa. Nuoruusiällä vaarana on lisäksi sairastuminen myöhemmin anoreksiaan. Keski-ikäisellä taas sairastumisen taustalla on usein ”kadonnut nuoruus” ja tarve terveellisen syömisen kautta pysyä mahdollisimman kauan sellaisena etteivät ikääntymisen merkit näy. Joskus taustalla on kuoleman pelko. Ortoreksiaan sairastuu varmimmin ihminen, joka on erittäin kiinnostunut ravitsemuksellisista yksityiskohdista, ruuan terveellisyydestä ja mahdollisesti erilaisista terveellisyyttä korostavista dieeteistä. Tietynlaisen ruokavalion pilkuntarkka noudattaminen tuo tyydytystä ja oikeaoppiminen syöminen hyvää mieltä.

7 Lähteet Vita 1 Terveystalo Terveyskirjasto Google kuvahaku


Lataa ppt "Syömishäiriöt 5.6."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google