Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

HUMALAN VAIHEET (KALVO 1)

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "HUMALAN VAIHEET (KALVO 1)"— Esityksen transkriptio:

1 HUMALAN VAIHEET (KALVO 1)
‑ Sosiaalinen vaihe ‑ Koheltamisvaihe ‑ Väsymysvaihe ‑ Sammumisvaihe Eri vaiheiden ilmeneminen riippuu ratkaisevasti siitä, kuinka paljon ihminen on käyttänyt alkoholia. Tottumattomalla vaikutus on voimakkaampi kuin tottuneella. Humala lisää tapaturmariskiä. Humalassa vähätellään vaaraa ja yliarvioidaan oma suorituskyky samalla kun liikkeiden koordinaatio huononee. Sairas ihminen voi aliarvioida sairauden oireita ja unohtaa lääkkeitten ottamisen. Alkoholi altistaa myös sydämen rytmihäiriöille. Humala on vaarallista lapsille, koska se voi aiheuttaa voimakkaan verensokerin laskun. Lapsen maksa ei kykene poistamaan alkoholia samalla tavalla kuin aikuisen maksa.

2 HUMALAINEN Ei SELVIÄ TUURILLA (KALVO 2)
Mitä korkeampi veren alkoholipitoisuus on, sitä suurempi on tapaturmariski. Kaatumisesta aiheutuvan tapaturman riski Promillet Riskikerroin 0‑0.2 1 0.6‑1.0 5 1.1‑ 1.6‑ 2.1‑ 100 Yleisin tapaturmaisen kuolemaan johtaneen myrkytyksen aiheuttaja on etanoli. Alkoholimyrkytykset ovat erityisesti miesten vaara, mutta naisten osuus tästä ryhmästä on kasvanut ja vuonna 2006 jo neljäsosa alkoholimyrkytykseen kuolleista oli naisia. Myrkytykseen kuolleiden miesten keski-ikä oli 52 vuotta ja naisten 54 vuotta, molemmissa ryhmissä suurimmat kymmenvuotisikäryhmät olivat 40–49 ja 50–59 vuotta. Mikään ammatti tai sosiaaliluokka ei näytä suojaavan alkoholimyrkytyskuolemalta, mutta yksinäisten alimman sosiaaliluokan miesten riski on yli 15-kertainen verrattuna naimisissa oleviin ylimmän sosiaaliluokan miehiin. Lähde: Terveyskirjasto Liikennejuopumus on edelleen merkittävä ongelma niin maanteillä kuin vesilläkin. Työikäisten (15-64 v.) yleisimmät kuolemansyyt sukupuolen mukaan vuonna 2007 Miehet Kuolleet %   Naiset Kuolleet  % Sija Kuolemansyy Sija Kuolemansyy 1. Alkoholisyyt 1 425 18,7 1. Alkoholisyyt ,5 2. Sepelvaltimotauti 1 213 15,9 2. Rintasyöpä ,3 3. Tapaturmat yht ,4 3. Tapaturmat yht ,5 4. Itsemurhat ,1 4 Sepelvaltimotauti ,4 5. Keuhkosyöpä ,2 5. Itsemurhat ,2 6. Aivoverenkierron sairaus ,1 6. Keuhkosyöpä ,9   Muut kuolemansyyt 2 710 35,5   Muut kuolemansyyt 1 681 52,2  Työikäisenä (15-64 v.) kuolleita miehiä yht. 7  Työikäisenä (15-64 v.) kuolleita naisia yht. 3  Lähde: Tilastokeskus

3 SAIRAS VAI HUMALASSA VAI SAIRAS JA HUMALASSA? (KALVO 4)
Alkoholilta tuoksuvan ihmisen tajuttomuus ei välttämättä johdu alkoholista. Kyseessä voi olla myös tapaturma tai jokin sairauskohtaus, esimerkiksi diabetes, epilepsia tms. MITÄ TEET KADULLA NUKKUVALLE TAI TAJUTTOMALLE? Selvitä, mitä on tapahtunut. Mene hänen lähelleen ja tarkkaile häntä rauhassa. Tarkista liikkuuko rintakehä hengityksen tahdissa. Yritä herättää nukkuva puhuttelemalla häntä äänekkäästi ja olkapäästä ravistelemalla. Kerro, että huolestuit ja tulit auttamaan häntä. Jos juopunut herää, kysy mikä hänellä on hätänä ja kehoita häntä jatkamaan matkaansa. Katso selviääkö hän yksin ja auta hänet tarvittaessa kotiin. Jos hän ei herää, siirrä hänet turvaan ja aseta hänet kylkiasentoon. Soita 112, kerro havaintosi ja jää odottamaan apua. Älä jätä tajutonta yksin.

4 ÄLÄ KÄVELE OHI! (KALVO 5) KESKUSTELUNAIHEITA Millaisia omia kokemuksia sinulla on tällaisista tilanteista ? Valikoitko autettavan sen perusteella, onko hän nuori, vanha, hyvin pukeutunut, pultsarilta näyttävä tms. ? vaikuttaako auttamishaluun oma kiire, pelko osaamattomuudesta tms. ?


Lataa ppt "HUMALAN VAIHEET (KALVO 1)"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google