Petra Suonio  MISTÄ NÄKÖKULMASTA ARVIOIT LAPSEN KEHITYKSEN PULMIA?PIDÄTKÖ NIITÄ ENSISIJAISESTI VAIKEUKSINA VAI LAPSEN OMINAISUUKSINA?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suvi Laine, 2005 Tietoa keskeytyksen taustalla olevista tekijöistä (lainattu OPH:n julkaisusta ”Keskeyttääkö vai ei?)
Advertisements

Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Vihdin seurakunnan ilta
Viivästynyt kielen kehitys
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Oppiminen ja oppimisvaikeudet
Katso Aitolasta lisää:
Samran Khezri Turun Normaalikoulu 2008
IHMISEN PSYYKKINEN KEHITYS (PS2)
Persoonallisuus Biologinen perusta.
Kielellinen erityisvaikeus SLI
Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä
Hoitajan ja muistisairaan välisen vuorovaikutuksen tukeminen
LAPSEN HYVÄN KASVUN JA KEHITYKSEN ARVIOINNIN NÄKÖKULMAT OPASKIRJASSA
Valmentajana ja ohjaajana toimiminen Erilaisten ryhmien ja yksil ö iden kohtaaminen: Vinkkejä ohjaamiseen Riikka Juntunen, Heli Laitinen, Sari Rautio,
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
Yhteistyössä:. Mistä on kyse? Hanke edistää esi- ja alakouluikäisten vähän liikkuvien lasten yhdenvertaisia osallistumis- ja liikkumismahdollisuuksia.
Mielenterveys kuntoutus
Skitsofrenian epidemiologia
Koulussa elämää opettelemassa
Anni Lindberg Laura Lehtinen Aino-Maria Lahdensuo
OPPIMISVAIKEUDET Ylivoimaisesti yleisin oppimisen vaikeus on luki-vaikeus. Sen vaikea muoto on dysleksia. Noin 10 % koulutulokkaista tarvitsee yksilöllistä.
Kouluinfo Renkomäen koulu
Sosiaalinen kehitys lapsuudessa
Sosiaalisen kehityksen keskeiset kysymykset
Antti Pollari Suomen Vammaisurheilu- ja liikunta VAU ry
Erityistä tukea tarvitsevan ohjaaminen Helena Sorsa.
Psyykkinen itsesäätely
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Alkoholi. Alkoholi Suomen yleisin päihde Etanoli on alkoholi juoman päihdyttävä aine Alkoholia pidetään keskivahvana päihteenä Alkoholi pitoisuus ilmaistaan.
Lähetekriteerit ja lähetteen sisältö. Lähetekriteerit erikoissairaanhoitoon Lastenpsykiatrian yksikköön tullaan hoitoon lääkärin lähetteellä Mikäli lapsella.
KYSELYT SOVELTUVUUSKOKEESSA Kuullun ymmärtäminen, kuinka hyvin hakija kykenee pitämään kuulemaansa tietoa mielessä, keskittymiskyky, ohjeiden ymmärtäminen.
LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
Näkövammaisen lapsen vuorovaikutuksen ja puheenkehityksen tukeminen NKL Lasten kuntoutus Riitta Laakso Maria-Liisa Punkari
KOULUIKÄ PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Mitä muistat ensimmäisestä koulupäivästä? Jos et itse muista paljoa, niin kysy vanhemmiltasi asiaa.
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Piaget ja ajattelun kehitys Kehityspsykologia Ruut Ruokonen 2012.
L ASTEN JA NUORTEN KIELELLINEN ERITYISVAIKEUS S PECIFIC LANGUAGE IMPAIRMENT SLI Petra Suonio 2012.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Lapsihavainnointi on lapsen arvostamista ja kuuntelemista Petra Suonio 2011.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Lasten havainnoimisesta Ruut Ruokonen Näistä lähtökohdista… Yksilöllisyys =kehitys etenee määrätyssä järjestyksessä, mutta lapset saavuttavat näitä.
Kertaus 1) Mitä sana huume tarkoittaa? 2) Miten keskushermostoa lamaannuttavat aineet eroavat keskushermostoa piristävistä aineista? 3) Miksi kannabiksen.
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Mielenterveyden häiriöt
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Työkykymalleja Lääketieteellinen työkykykäsitys
Motorinen kehittyminen
Onko meillä syytä olla huolissaan?
3 Minuudessa on kaksi puolta
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
Kielitietoisuus.
Perheeseemme kuuluu erityislapsi
Lapsuus ja nuoruus.
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
Reggio Emilia REGGIOLAISUUDEN TAUSTAA Reggio Emilian kaupunki sijaitsee Romagnan maakunnassa, Pohjois-Italiassa. Kyläläiset rakensivat lapsille ensimmäisen.
PED0031, VARHAISPEDAGOGIIKKA
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Elämänkaarinäkökulma
Lukion tehtävä antaa laaja-alainen yleissivistys
Lasten kuntoutus Katja Hietaniemi Miia Kääntö Minja Liuska
”Ihmisen kehitys vauvasta vaariin”
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
KESKITETYN PALVELUN KOULUJA JA LUOKKIA
Kielellinen erityisvaikeus
Esityksen transkriptio:

Petra Suonio 2012

 MISTÄ NÄKÖKULMASTA ARVIOIT LAPSEN KEHITYKSEN PULMIA?PIDÄTKÖ NIITÄ ENSISIJAISESTI VAIKEUKSINA VAI LAPSEN OMINAISUUKSINA?

SAIRAUS- NÄKÖKULMA LAPSEN KÄYTÖS JOHTUU SAIRAUDESTA LAPSI AVUSTAJAN VASTUULLA LAPSI TYÖLLISTÄVÄNÄ LAPSELLA VAIKEUKSIA

OMINAISUUS NÄKÖKULMA LAPSELLA ERILAISIA OMINAISUUKSIA LAPSI TARVITSEE YKSILÖLLISTÄ TUKEA EI LUOKITTELE LAPSIA LAPSEN TILANNE HAASTEENA

 Jos kehitys poikkeaa merkittävästi tavanomaisesta, voidaan puhua kehityshäiriöistä tai-viivästymistä  Kehityshäiriöt ja viiveet voivat ilmetä kehityksen eri osa-alueilla  Laajuus voi vaihdella  Syyt moninaisia ◦ Perimä, raskausaikaiset, synnytykseen liittyvät, syntymän jälkeiset

 Tyypillisen kehityksen tunteminen  Odotettu taito ei ilmaannu ajallaan  Mitä aikaisemmin kehityshäiriö ilmenee, sitä vaikeammasta ja laajemmasta häiriöstä on yleensä kyse  Havainnointi  Ennakointi  Kehityksen arviointi  Moniammatillisuus, perheperustaisuus

 Usein päällekkäisiä  Vaikeat fyysisen ja motorisen kehityksen ongelmat usein helpompi huomata kuin psykososiaaliset tai kognitiiviset  Esim. vaikea liikuntavammaisuus havaitaan usein motoristen taitojen hitautena, liiallisena velttoutena tai jäykkyytenä jo ensimmäisinä ikäkuukausina

 Kehityshäiriö käsitteen alle mahtuu laaja kirjo kehitysviiveestä erilaisiin vammoihin  Häiriö ja vamma sanaa ei ole tarvetta eriyttää  Nykyisen toimintakyvyn näkökulman mukaan normaalin-häiriön-erilaisuuden-vamman- lahjakkuuden-yms. erot vähenevät entisestään

 Kehitys poikkeaa varhaisesta lapsuudesta asti  Häiriöt ilmenevät tavallisesti ennen kuuden vuoden ikää  Laajaan kehityshäiriöön liittyy keskushermoston biologisen kypsymisen ja psyykkisen kehityksen viivästymiä  Näkyy vuorovaikutustaidoissa  Usein myös jonkinasteista yleistä älyllisten toimintojen heikkenemistä

 ”Diagnoosi elää lapsen mukana. Se voi muuttua joka kerta johtuen siitä, että mitä enemmän tutkitaan, päästään syvemmälle ongelman juureen ja lapsilla kehitystä tapahtuu ja ihan luontaista kasvamistakin. Diagnoosilla ei ole kuitenkaan mitään tekemistä sen arjen kanssa ja ei vaikuta siihen. " Pahemmalla" diagnoosilla saa vain enemmän etuuksia ja kuntoutusta. Lasten kanssa ei kannata miettiä tulevaisuutta kovin pitkälle, kun kuntoutuksella voi tapahtua ihmeitä. ”

KEHITYSTÄ HAAVOIT- TAVIA TEKIJÖITÄ OPPIMIS- VAIKEUDET TRAUMAT MITÄ- TÖINTI VANHEMMAN VÄSYMYS YM. PERIMÄ KASVATUS KASVU- YMPÄRISTÖ STRESSI KIINTYMYS- SUHDE- ONGELMAT

KAVERIT MYÖN- TEISYYS HARRAS TUKSET ONGEL- MAN- RATKAIS UKYKY HYVÄ KOGNI- TIIVISEN KEHITYKSEN TASO TURVAL- LINEN KIINTYMYS- SUHDE TURVAL- LINEN AIKUINEN VAHVA MINÄ SOSIAA- LISET TAIDOT KEHITYSTÄ SUOJAAVIA TEKIJÖITÄ

 Ennen diagnooseja kasvatushenkilöstön havainnoilla on suuri suuntaa näyttävä tehtävä  Jokainen lapsi, jonka kehitys selkeästi ja pysyvästi poikkeaa normaalista tai joka menettää oppimiaan taitoja, on syytä tutkia

 Imeväisikäisen katse-, hymy-, tai jokelluskontaktin puuttuminen  Puutteellinen näön käyttö  Oudot ilmeet, maneerit, puuttuva kiinnostus ympäristöstä, liiallinen rauhallisuus  Levottomuus, aggressiivisuus, leikin kehittymättömyys  Itsestimulaatio  Motorisen kehityksen hitaus

 Hiltunen ym. Ohjaan ja avustan  Kronqvist. Ym Kehityspsykologia matkalla muutokseen  Suvikas ym Kuntouttava lähihoito   Huhtanen Kun huoli herää. Varhainen puuttuminen koulussa 