Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Oppiminen ja oppimisvaikeudet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Oppiminen ja oppimisvaikeudet"— Esityksen transkriptio:

1 Oppiminen ja oppimisvaikeudet
Minna-Maria Aaltonen

2 Peruskoulun tavoitteet:

3 Kolmannen luokan tavoitteista:
Luetun ymmärtäminen (ja lukuläksyn lukemisen opettelu) Sujuva kertotaulu ja jakolasku Lauseet Englannin kielen alkeet

4 Luetun ymmärtäminen On yksi peruskoulun tärkeimmistä tavoitteista.
On yksi tärkeimmistä oppimisen tekijöistä.

5 Mitä luetun ymmärtäminen vaatii?
Riittävän nopea ja tarkka tekninen lukutaito Sanavaraston laajuus Motivaatio Keskittyminen Oman lukemisen arviointi ja säätely

6 Taitavat lukijat Heikot lukijat
Ennen lukemista Ennen lukemista - Virittävät aiemmat tietonsa - Alkavat lukea ajattelematta luettavasta aihepiiriä - Tietävät lukemisensa tavoitteen - Eivät tiedä lukemisen tavoitetta - Suuntaavat tarkkaavaisuuden - Runsaasti oheistoimintaa lukemiseen Lukemisen aikana Lukemisen aikana - Jatkuvasti valvovat omaa Eivät tiedä ymmärtävätkö ei- ymmärtämistään vätkä valvo ymmärtämistään Lukemisen jälkeen Lukemisen jälkeen - Tarkistavat tietonsa ja arvioivat - Eivät tiedä mitä ovat lukeneet - Tiivistävät pääasiat Eivät arvioi ymmärtämistään

7 Luetun ymmärtämisen kehittäminen
Luetun ymmärtäminen on vaativa taito, joka kehittyy harjoittelun kautta. Osa oppilaista tarvitsee harjoittelua enemmän kuin toiset. Osalla oppilaista luetun ymmärtämisen taidot ovat hyvin kehittyneitä jo kouluun tullessa. Nämä oppilaat ovat hyvin innoissaan kirjoista ja lukemisesta ja näin he saavat heti alussa runsaasti onnistumisen kokemuksia

8 Keskusteleva lukeminen äärimmäisen tärkeätä
Keskusteleva lukeminen äärimmäisen tärkeätä!!! Myös itse lukeville lapsille kannattaa lukea. Jos lukeminen on vastenmielistä, ei ole väliä mitä lukee, kunhan lukee jotain! (aku ankka, pelit yms.) Motivaatiosta Allington tutki ekaluokkalaisten lukemista viikon ajan - Taitavat ekaluokkalaiset lukivat n sanaa - Heikot ekaluokkalaiset lukivat n. 20 sanaa viikossa.

9 Kasautuvat vaikeudet Luetun ymmärtämisen taitojen kehitys kahden vuoden aikana yleisopetuksessa. (lähde: Vauras, Kinnunen & Kuusela J. of reading Behaviour)

10 Kodilla suuri rooli ”tasaajina”.
Ylisuoriutujat Alisuoriutujat - Jatkuva tarve Pelkää tiedostamatta onnistua ja menestyä epäonnistumista niin - Työskentelee omien paljon, ettei edes yritä kykyjensä ylärajoilla - Koulumenestys jatku- - stressaa ja yrittää vasti heikompaa kuin mitä liikaa kykyjen perusteella voisi odottaa. (laiskat, hosujat, välinpitämättömät) Kodilla suuri rooli ”tasaajina”.

11 Positiiviset kokemukset
Positiiviset kokemukset muokkaavat itsetuntoa ja pitävät motivaatiota yllä. Motivaation menettäminen ja/tai jatkuvat epäonnistumiset johtavat syrjäytymiseen, joka vaarallista nyky-yhteiskunnassa. Jokainen on hyvä jossain, kotiväellä tärkeä rooli tukijana. “Kukaan ei jaksa yrittää, jos ei koskaan onnistu”

12 Miten voin auttaa lastani?
Rohkaiseminen, kannustaminen. (etenkin alisuoriutujat) Olen kiinnostunut lapseni koulunkäynnistä. Auttan lukemisen ymmärtämisessä ennemmin kuin esim. kehotan lukemaan yksin kokeeseen. Luen lapselle ja täten johdattelen lukemisen pariin. Olen aikuinen lapselle.


Lataa ppt "Oppiminen ja oppimisvaikeudet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google