Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Asenne kohilleen- ja tuas jaksaa!
Advertisements

Juniori-SaPKon ohjeistus Pohjola- leirille. LEIJONA TIEN ALKUA 1996 ikäluokassa pelaajia n ikäluokka kulkee saman matkan, mutta POHJOLALEIRI.
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
GOLF HARRASTUKSENA Tietoa Vanhemmille
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Stressi Stressi on elimistöön kohdistuvaa fyysistä tai psyykkistä, ympäristöstä tulevaa tai sisäsyntyistä kuormitusta.
Terveelliset elämäntavat
VAPAAEHTOISTEN VOIMAVARAPÄIVÄ
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
VAMMAT VEKS Valmennuksen näkökulma
S. 152 – I7e8NrYHE Uni s. 152 – I7e8NrYHE.
Kehittymisen kulmakiviä
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Sairasteluiden välttäminen
LUKIOLAISTEN NUKKIMISTOTTUMUKSET MUUTTUNEET 2000-LUVULLA HUONOMPAAN SUUNTAAN
Pelaajan kehittäminen
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään.
Koulussa elämää opettelemassa
Suuttumuksen hallinta
Täytä harjoituspäiväkirjaa päivittäin (lepo/ravinto/liikunta) valmentajiesi ja alla olevien ohjeiden mukaan. Kirjan alussa on ravintoon ja lepoon liittyviä.
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Nimi_________________Nro____ BLUES MK -01 White Harjoituspäiväkirja Kesä 2013 Iloisuus – Urheilullisuus – Luovuus – Yrittäminen – Oppiminen.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
UNI Unen rakenne 1. Vaihe >kevyt, lähes hereillä, 2. vaihe uni syvenee, 3-4. hidasaaltouni, syvä uni, josta siirtymä 2. vaiheen kautta REM-uneen, jossa.
Stressin kahdet kasvot. Stressi … f - p - s oireina ilmenevä häiriötila, joka johtuu yksilön kokemuksesta, ettei hän kykene selviytymään häneen kohdistuvista.
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimakello. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimakello  Woimakello kertoo millainen on hyvä päivän ateriarytmi  Woimakellon.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
11. UNI JA LEPO Terveystieto 7.
Uni –lääkkeistä parhain Hurtig LEVON VIIKKORAPORTTI Oliko unen määrä sopiva koko viikon? Olitko jossain vaiheessa viikkoa väsynyt? Voisitko.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
HYVINVOINTI = STRESSIN HALLINTA - LIIKUNTA TRAINER4YOU EDUCATION.
Navigaattori Kunpa uni tulisi. Navigaattori 3 Unettomuus Aivojen ”unikeskus” ei pysty voittamaan ”valvekeskuksen” liian suurta aktiivisuutta.
Urheiluakatemiaohjelma
Perustettu vuonna 1927.
Nimi:tuomas Luokka: 7b Päivämäärä:
Jyväskylä Arto Riihimäki SEL ry.
Nuoren urheilijan ravitsemus
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
Uni, lepo ja rentoutuminen
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
Nimi: Taru Tuominen Luokka: 7B Päivämäärä:
UNI JA LEPO.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Vanhempien rooli lapsen harrastuksessa
Nimi: Aino-Lotta Vuori Luokka: 7B Päivämäärä:
Nimi: Luokka: Päivämäärä:
Nimi: Elsa Lindholm Luokka: 7B Päivämäärä:
Urheiluakatemiaohjelma
Nimi: Netta Luokka: 7B Päivämäärä:
Opintopsykologi Katja Hietanen
X-breikki: LIIKKUVA AMIS SAKU ry.
Ruokaoppia.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Opintopsykologi Katja Hietanen
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Opintopsykologi Katja Hietanen
Lähteet: Mark Williams Marko Haverinen Janne Lahtinen
Esityksen transkriptio:

Stressi ja sen hallinta

Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?

Yleistä stressistä Stressillä tarkoitetaan tilannetta, jossa yksilön tarpeiden, tavoitteiden ja kykyjen välillä vallitsee pitkäaikainen tai voimakas lyhytaikainen ristiriita tai epäsuhta. Kaikki stressi ei ole haitallista Onko stressisi jatkuvaa vai tilapäistä? Filosofi Epiktetos: "Eivät asiat sinänsä vaivaa meitä, vaan meidän käsityksemme niistä."

Stressitekijöitä Ulkoisia tai sisäisiä Ulkoisia: - ympäristöstä tulevat paineet ja vaatimukset - perhe, koulu, urheilu Sisäisiä: - Menestymisen tarve - Tarve olla maailman paras lajissaan - Tarve olla hyvä sekä urheilussa että koulussa

Fyysiset keinot - Rentoutuminen ja palleahengitys - Ruokavalio ja terveellinen ravinto - Säännöllinen liikunta - Luppoaika - Tauotus - Ajanhallinta (Koulu jne..) - Lepo ja riittävä uni - Terveellinen ympäristö

Tunne-elämään liittyvät keinot Sosiaalinen tuki ja yhteenkuuluvuus Hemmottelu ja virkistyminen Vuorovaikutus Tunteista puhuminen Realistiset tavoitteet ja jämäkkyys Huumorintaju

Kognitiiviset keinot Rakentava ajattelu Kyky kääntää huomio pois kielteisistä ajatuksista Suhtautuminen haasteisiin Hyväksyminen  oppimiskokemus

Vuorokausirytmi  ajanhallinta Säännöllinen unirytmi on tehokkaan palautumisen edellytys  ”Anabolinen uni” Säännöllinen ruokailurytmi  Hyvä vireystila ja keskittymiskyky  Palautuminen tehokkaampaa

Ravintorytmi 5-8 ateriaa päivässä  harjoitusmäärä ja laji vaikuttaa Tasainen rytmi, ei yli 4 tunnin välejä Paljon pieniä aterioita  imeytyminen tehokkaampaa Esimerkkipäivä kaksi harjoitusta/päivä 7.00 Herätys 7.15 Aamupala 8.30 Aamuharjoitus Välitön välipala Monipuolinen lounas Runsas välipala ”Harjoitustankkaus” Toinen harjoitus Välitön välipala Kunnon päivällinen Iltapala

Lepo ja palautuminen Kehittymisen kulmakivi! Harjoittelun tarkoitus rikkoa elimistön toimintakykyä, joka palautuu ja kehittyy levon aikana  Superkompensaatio Syvän unen aikana tapahtuu merkittävä osa kehon palautumisessa ja uusien muistijälkien syntymisessä Nuoren tulisi nukkua vähintään 8-10 tuntia/yö Vuorokausirytmin säilyttäminen ja laadukkaan unen hankinta