AMHA eli Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä Miten tähän on tultu? Mikä muuttuu?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TURVALLINEN LÄÄKEHOITO – KERTAUSTA JA TEHYN NÄKEMYKSIÄ
Advertisements

Asiakkaana sosiaalipalveluissa
S OSIAALIALAN T YÖNANTAJAT RY 1 Kohti hyvinvoivaa Suomea Sosiaalialan Työnantajat ry:n linjauksia tulevalle hallituskaudelle
Keskeiset tavoitteet Tasaveroiset toimintaedellytykset ja yhteiset pelisäännöt valvontaan yksityiselle ja julkiselle sosiaalipalvelualalle Palvelusetelin.
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
Keskustelutilaisuus hedelmöityshoitotoiminnasta Jussi Holmalahti, FaT Johtaja Valvira.
Uudistuva sosiaalihuoltolaki ja työelämäosallisuus
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Kehitysvammahuollon valtakunnallinen valvonta
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Työelämäosallisuuden lisääminen on YHTEINEN ASIA Asiantuntijaryhmän ehdotukset heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työelämäosallisuuden lisäämiseksi.
Laki sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
SON ET BOTNIA P OHJANMAAN MAAKUNTIEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS Kehitysjohtaja Arto Rautajoki
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kvalitetskriterier i läroavtalsutbildningen Laatukriteerit oppisopimuskoulutuksessa Pasi Kankare
S OSIAALIALAN T YÖNANTAJAT RY Kohti kunnallisvaaleja 2012 Yksityisen sosiaalialan kunnallisvaaliteemat yhteiset pelisäännöt valvonnan toteuttamiselle tasaveroiset.
Vaikeasti työllistyvien palvelujärjestelmän kehittäminen
Yhteistoimintalaki ja Yt:n organisointi
Kehittämispäällikkö Päivi Voutilainen
Aikuissosiaalityötä käytännössä Aikuissosiaalityön johtava sosiaalityöntekijä ( alkaen) Hanna Tabell
Opetustoimen henkilöstön ammatillisen osaamisen varmistaminen (Osaava) Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta.
Manner-Suomen ESR-ohjelma-asiakirjaesitys 2007 –
Sosiaalihuoltolaki.
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintajärjestelmä
Sosiaali- ja terveyspolitiikka sosiaalialan ammatti- ja palvelurakenteen muuttajana Sosionomin ammatti ja työ seminaari Neuvotteleva.
Sosiaalityön käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen strategista kumppanuutta Itä-Suomen yliopistossa Katri Savolainen Projektipäällikkö Itä-Suomen yliopisto.
Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistoon! Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille ma. professori Arja Jokinen.
Tarpeen mukaiset palvelut... Asiakkaiden tarpeen mukaiset päätökset päätösten mukaiset palvelut, toteutuneen palvelun mukainen laskutus… Tiedotus, neuvonta.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Työryhmä Pirjo Näkki, Sirppa Kinos, Eva Juslin, Raija Lundahl, Marjut Arola
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Kehitysvammahuollon valtakunnallinen valvonta
Yleiset valintaperusteet lv alkaviin opintoihin
Digitalisaation ohjausmalli
Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin
ASIAKKAAN JA POTILAAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
Köyhyys ja lapsen oikeudet
ILMOITUKSENVARAISTEN PALVELUJEN REKISTERÖINTI
LSSAVI Valvontaprosessin vaiheet varhaiskasvatuksessa
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Sosionomin koulutus ja TKI-toiminta nyt ja 2025 Sosiaalialan verkostopäivät ylitarkastaja Sanna Hirsivaara.
Varhaiskasvatuksen lainsäädännön valmistelun eteneminen
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Mitä uutta sosiaalihuollon ammattihenkilölaki tuo alan työhön?
Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Määräys käyttöoikeuksien perusteista
Työpaikalla ”hässäkkä” päällä- kurssi 6. 2
Sosiaalialan työ ja tehtävät
Sosiaalialan tehtävärakenne
Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden valvontaa 1. 3
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
EDUNVALVONTAILTA TAMPERE
Ammattihenkilön valvonta Valvirassa
Asiakasturvallisuus ja ammattitoiminta
Laki yksityisistä sosiaalipalveluista
Valvira Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Tähän tarvittaessa otsikko
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Sote-uudistuksen toimeenpano
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Mallit työllistymiseen ja osallisuuteen
Miten sosiaalityöllä tulisi vastata asiakkaiden tarpeisiin?
Sosiaalihuoltolain uudistushanke – Mikä muuttuu?
Esityksen transkriptio:

AMHA eli Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä Miten tähän on tultu? Mikä muuttuu?

Historiaa…. Ammattitaitovaatimus ja koulutus kulkeneet käsi kädessä 1991 SOSTL esitti terv- ja sos.huollon ammatinharjoittamiseen yhteistä lakia laki ja asetus terveydenhuollon ammattihenkilöistä voimaan ja asetus sos.huollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusehdoista (802/92). Sosiaalityön yliopistollisena pääaineoppiaineena ja tieteenalana kehittynyt myöhään (1994 vuodesta) Ammattikorkeakouluasetus 1995: sosionomi, geronomi, kuntoutuksen ohjaaja, sosionomi diak

Historiaa… SOSTL esitti ministeri Terttu Huttu- Juntuselle, että sosiaalialan ammattien harjoittamista edistävän lainsäädännön valmistelu tulee käynnistää. STM asetti sosiaalialan ammatinharjoittamislainsäädäntöä valmistelevan työryhmän (jatkoa soshuollon ammatinharjoittamislainsäädännön tarvetta selvittäneelle työryhmälle) voimaan Laki sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista (272/2005) ja sitä täydentävä asetus (608/2005). Laki sosiaahuollon ammattihenkilöistä (817/2015) ja sitä edeltävä hallitusohjelmakirjaus

Kelpoisuuslaki / Amha Sosiaalihuollon kelpoisuuslaki määritti koulutuksen perusteella kelpoisuusvaatimukset tehtävänimikkeittäin sosiaalityöntekijän ja sosiaaliohjaajan tehtävään. Amha määrittää koulutuksen perusteella oikeuden harjoittaa sosiaalityöntekijän, sosionomin, geronomin ammattia – laillistettu ammattihenkilö.

Mikä amha? Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä (817/2015) Hyväksyttiin eduskunnassa Voimaan sellaisena kuin eduskunta lain hyväksyi Laki luo perusteet ammattihenkilöiden rekisteröinnille Sosiaalihuollon kelpoisuuslaki kumotaan

Mikä on lain tarkoitus? Edistää asiakasturvallisuutta ja asiakkaan oikeutta laadultaan hyvään sosiaalihuoltoon Ammattihenkilöllä on oltava riittävä koulutus ja ammatillinen pätevyys Asiakkaiden palvelutarpeista lähtevä tehtävärakenne, selkeä työnjako Valvonta (AVI, Valvira) Tukee sote integraatiota

Keitä tämä koskee? Ammatinharjoittamisoikeus – laillistettu ammattihenkilö - sosiaalityöntekijä, sosionomi, geronomi (keskeiset sosiaalihuollon ammatit) Lähihoitaja nimikesuojattu Laki koskee kaikkia sosiaalialan ammattilaisia riippumatta siitä työskenteleekö yksityisellä vai julkisella sektorilla Myös valvontaa ja rekisteriviranomaisia koskevia tehtäviä Työnantajia koskevia velvoitteita

4 § Ammattieettiset velvollisuudet Sosiaalihuollon ammattihenkilön ammatillisen toiminnan päämääränä on sosiaalisen toimintakyvyn, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden edistäminen sekä syrjäytymisen ehkäiseminen ja hyvinvoinnin lisääminen. Sosiaalihuollon ammattihenkilön velvollisuutena on noudattaa ammattitoiminnassaan, mitä sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista sekä asiakastietojen käsittelystä on säädetty.

5 § Ammattipätevyyden ylläpitäminen ja osaamisen kehittäminen Ammattihenkilö/ työntekijä: on velvollinen ylläpitämään ja kehittämään ammattitaitoaan, sekä perehtymään ammattitoimintaansa koskeviin säännöksiin ja määräyksiin. Ammattihenkilön työnantajan: tulee luoda edellytykset sille, että ammattihenkilö saa työssään tarvittavan perehdytyksen ja että hän voi osallistua ammattitaitonsa kehittämiseksi tarpeelliseen täydennyskoulutukseen.

9 § Sosiaalityöntekijän erityiset velvollisuudet Sosiaalityöntekijä vastaa sosiaalityön ammatillisesta johtamisesta sekä yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen sosiaalisen tuen ja palvelujen tarpeeseen vastaavasta sosiaalityön asiakas- ja asiantuntijatyöstä sekä sen vaikutusten seurannasta ja arvioinnista. Sosiaalityöntekijä vastaa lisäksi sosiaalihuollon palvelujen antamisesta ja päätöksenteosta sen mukaan mitä muussa laissa on erikseen säädetty.

12 § Oikeus toimia tilapäisesti sosiaalihuollon laillistetun ammattihenkilön ammatissa Ns. sijaispykälä Sosiaalityöntekijä: ”sosiaalityöntekijän ammattiin opiskeleva, jolla sosiaalityön aineopinnot ja käytännön harjoittelu suoritettuna” ei sosiaalityöntekijälle säädettyä oikeutta päättää kiireellisissä tapauksissa tahdosta riippumattoman huollon antamisesta tai siihen liittyvistä toimenpiteistä. Sosionomin ja geronomin sijaiseksi voi palkata ammattiin opiskelevan tai soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneen.

Valvonta 18§ julkinen tietopalvelu: Valvira voi antaa tiedon nimestä, rekisterinumerosta, pätevyydestä ja rajoituksista 19§ asianmukaisuuden selvittäminen: Valvira voi velvoittaa ammatillisen toimintakyvyn ja terveydentilan selvitykseen, tiedoissa puutteita – työnäyte, työkokeilu tai kuulustelu 20 § seuraamukset virheellisestä menettelystä – voidaan antaa määräyksiä, rajoittaa ammatinharjoittamisoikeutta

Talentian tavoitteita amhaan liittyen: Lakiin kaikki sosiaalialan ammatit – myös kuntoutuksen ohjaaja AMK Ammattipätevyyden ylläpitoon tarvitaan työnohjausta Lakiin erikoissosiaalityöntekijä, erikoissosionomi ja - geronomi Sosionomin erityiset velvollisuudet lakiin 12 § eli oikeus toimia tilapäisesti ammatissa –rajattava opiskelijoihin ja siirtymäajaksi sosiaalialalle suuntaavan korkeakoulututkinnon ja sosiaalialan korkeakoulututkinnon suorittaneille. Oltava riittävästi sosiaalityön opintoja suoritettuna.

2016 alusta voimaan tullut sosiaalihuoltolain mukainen ilmoitusvelvollisuus ja omavalvonnan lisääntyminen huomioitava Sosiaalihuollon johtotehtävien turvaaminen: ammatillinen ja sosiaalipalveluiden johtaminen Sosiaaliasiamies, lastenvalvoja Lto, elto, päiväkodin johtaja varhaiskasvatuslakiin

Tehtävärakennetyö tulee toteuttaa huolella, ja siinä on huomioitava: Asiakkaiden palvelutarpeet Väestön alueelliset palvelutarpeet Muut alueelliset/paikalliset erityispiirteet Henkilöstön osaaminen ja osaamistarpeet Lainsäädäntö (sen joustot ja rajoitteet) Sote-integraatio Työn vaativuuden arviointi, palkkaus