Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tähän tarvittaessa otsikko

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tähän tarvittaessa otsikko"— Esityksen transkriptio:

1 Tähän tarvittaessa otsikko
Lausuntopyyntökysely hallituksen esitysluonnoksesta laiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta Tähän tarvittaessa otsikko Perusturvan hallintopäällikkö Kati Kupiainen

2 Saapunut lausuntopyyntö
Lausuntopyyntö saapunut kuntaan Lausunnot pyydetään antamaan keskiviikkoon mennessä. Lausuntopyynnön kohteena hallituksen esitysluonnos laiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta

3 Nykyisen mallin muutostarpeista
Lupahallintoon tulee enenevässä määrin hakemuksia, jotka koskevat kokonaan uusia tapoja toimia (esim. internetin tai puhelimen kautta annettavat palvelut) Yksityisiä sote-palveluja koskeva sääntely epäselvää ja tulkinnanvaraista  lupaviranomaisten harkintavalta  useita lupaviranomaisia, epäyhtenäiset lupakäytännöt Pienten muutosten käsittely kuormittaa lupaviranomaisia ja toiminnassa on päällekkäisyyttä (kustannuksia lisäävää). Mm. yksityisten sosiaalipalveluiden tuottamista ilman lupaa tai toimintakertomuksen toimittamatta jättämistä ei säädetty rangaistavaksi

4 Nykyisen mallin muutostarpeista
Terveyspalvelujen osalta menettely riippuu siitä, millaisessa oikeudellisessa muodossa palveluja tuotetaan (luvanvaraista yhtiö- tai yhteisömuodossa, ilmoituksenvaraista yksityisellä elinkeinonharjoittajalla/toiminimellä) Yksityisen terveydenhuollon toimipaikan tarkastaa terveyslautakunnan alainen viranhaltija, sosiaalihuollon ympärivuorokautisen toimintayksikön Avi (+ palveluntuottamiskunnan viranhaltija, mikäli Avi pyytää). Tarkastuksen ja lupakäsittelyn erottaminen eri viranomaisille aiheuttaa päällekkäistä työtä. Tarkastusten tekijöiden riittävä ammattitaito?  Harkinnan lisääminen tarkastusten tekemisen tarpeen arvioimiseen, keskiöön tarvearvioinnissa asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistaminen.

5 Nykyisen mallin muutostarpeita
Luvan peruuttamiskynnys korkea: Edellyttää säännösten törkeää (tervh) tai olennaista (sosh) rikkomista Kuntien rooli valvovana viranomaisena usein epäselvä ja ristiriitainen esim. kunnan valvoessa yksityiseltä palveluntuottajalta ostamiaan palveluja Oppilaitokset (mm. AMK) voivat tuottaa sote-palveluja asiakkaille. Ei huomioitu lainsäädännössä yksityisten sote- palvelujen tuottajina. Julkiseen sote-palvelujen järjestämiseen tai tuottamiseen ei liity vastaavaa lupamenettelyä kuin yksityisten.

6 Laki sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta
Lailla kumotaan yksityisistä sosiaalipalveluista annettu laki ja yksityisestä terveydenhuollosta annettu laki. Yksityisten ja julkisten sote-palvelujen tuottaminen ja palvelun tuottajien sääntely yhdistetään samaan lakiin. Yksityisten sote-palvelujen osuus palvelutuotannosta ja valvonnan tarve kasvavat. Valvontaan ei voida lisätä resursseja, joten resurssit pyritään kohdentamaan siten, että sote-palvelujen laatu voidaan turvata mahdollisimman hyvin. Sote-palvelurakenneuudistuksessa tarkoituksena erottaa sote-palvelujen järjestäminen ja tuottaminen. Järjestämistä koskevan lain lisäksi tarvitaan siksi erillinen laki sote-palvelujen tuottamisesta. Laki täydentää myös valinnanvapautta koskevaa lainsäädäntöä.

7 Laki sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta
Nykyisen lupa- ja ilmoitusmenettelyn tilalle kaikkia sote- palvelujen tuottajia koskeva rekisteröintimenettely. Kaikki sote-palvelujen tuottajat ja palvelut sisällytetään samaan rekisteriin (Avit ja Valvira ylläpitää yhdessä)  internetin kautta kattava ja ajantasainen tietopalvelu, palvelee mm. julkisten sote-palveluiden järjestäjien, Kelan ja THL:n tietotarpeita. Vahvistaa tuottajan omaa vastuuta palvelujen laadusta, turvallisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toiminnan aloittaminen edellyttää, että sekä palveluntuottaja että palveluyksikkö olisi rekisteröity sote- palveluntuottajien rekisteriin ja rekisteröinnistä olisi annettu päätös. Palveluntuottaja toimittaa tiedot ja vastaa oikeellisuudesta. Tarvittaessa tarkemmat selvitykset tai ennakkotarkastus.

8 Laki sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta
Palveluntuottajat voivat valita keskinäisellä sopimuksella (yhteisen) vastuullisen palveluntoimittajan edustajakseen viranomaisessa asioidessaan. Vastuullinen pt toimittaisi muiden palveluntuottajien puolesta rekisteröimiseksi tarvittavat tiedot ja vastaisi ilmoittamistaan tiedoista. Rekisteri- ja valvontaviranomaisina Valvira ja aluehallintovirastot. Kunnilta poistuvat yksityisen terveydenhuollon lupiin liittyvien ennakkotarkastusten tekeminen ja sosiaalihuollon luvanvaraiseen toimintaan liittyvien lausuntojen antaminen lupaviranomaiselle. Kuntaan ei jatkossa toimitettaisi enää myöskään (muita kuin ympärivuorokautisia) sosiaalipalveluita koskevia ilmoituksia. Maakunnille ei myöskään tulisi näitä tehtäviä.

9 Laki sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta
Omavalvontaa koskevaa sääntelyä yhtenäistetään sote- palvelujen tuottajille, ja laajennetaan omavalvontasuunnitelmaa koskeva velvoite kaikille terveyspalvelujen tuottajille niiden oikeudellisesta muodosta riippumatta. Palvelun tuottajaksi rekisteröityminen edellyttää mm. taloudellisten edellytysten täyttymistä (nykyisin taloudellisten seikkojen tarkastelu koskee vain ympärivuorokautisten yksityisten sosiaalipalvelujen tuottajia). Lakia ei sovelleta, kun palveluntuottaminen on satunnaista eikä liike- tai ammattitoiminnasta. (Soveltamisalan ulkopuolella epäsäännöllinen ja epäsuunnitelmallinen, ei jatkuvaksi tarkoitettu, ei laajemmalle joukolle ihmisiä, pienimuotoinen ja yksittäistapauksellinen toiminta, kuten perhepiirissä annettava kertaluontoinen hoito)


Lataa ppt "Tähän tarvittaessa otsikko"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google