Kertaus 1.Mitä asioita on otettava huomioon liikuntaharrastusta aloittaessa? 2.Millä tavalla venyttelisit ennen harjoitusta? 3.Miksi saunassa ei saa pitää.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Advertisements

Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen NOPS – hankkeen alueseminaari NOPS, Nuoren työ- ja toimintakyvyn edistäminen ammattiopistoissa.
Duodecimin ratkaisut terveyden ylläpitoon
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Terveysliikunta Anne Partala 2011.
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Terveystieto 7.
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
Asta Heino Koulutuskeskus Tavastia Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala
Liikunnan arviointi luokilla
Sydän- ja verisuonitaudit
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
Kertaus 1. Miksi kestävyysharjoittelu on tärkeää? 2. Mikä nopeusharjoittelussa on tärkeää? 3. Miten nuoren kannattaa harjoittaa voimaa? 4. Mitkä ovat taidon.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
5. RUOKAA TERVEYDEKSI TERVEYSTIETO 7. RAVINNON VAIKUTUS IHMISEN TERVEYTEEN PSYYKKINEN TERVEYS ??? FYYSINEN TERVEYS ??? SOSIAALINEN TERVEYS ???
15 PAINONHALLINTA JA LIHAVUUS. 1) BMI (Body mass index) = paino/pituus 2
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä, Lihasmassa vähenee lähes puoleen 20. ja 90. ikävuoden välillä lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä,
1. MITÄ TERVEYS ON? TERVEYSTIETO 7. Piirrä vihkoosi ajatuspilviä. Kirjoita ajatuksesi jatkamalla lauseita. Terveys on… Terveys on kuin…
Erilainen ruokavalio – sairauden hoitoon Hurtig
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Uni –lääkkeistä parhain Hurtig LEVON VIIKKORAPORTTI Oliko unen määrä sopiva koko viikon? Olitko jossain vaiheessa viikkoa väsynyt? Voisitko.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
TE4 Terveysteknologia Hurtig 2016.
SEURANTA- TUTKIMUS TE 3 / SANNA.
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
Osteoporoosi (luukato)
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
TE3 - TUTKIMUS 1-3 hlö:n ryhmissä JOKIN TERVEYSTOTTUMUS
Terveyskunto ja sen osa-alueet
Liikutaan Kpl 29.
Matematiikkaa 3b © Varga–Neményi ry 2017
Terveysteknologia Tutustutaan, mitä kaikkea terveysteknologialla voidaan tarkoittaa ja miten se auttaa terveyden hoidossa ja sairauksien ehkäisyssä.
SEURANTA- TUTKIMUS TE 3 / SANNA.
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
TE1 Terveyden perusteet
TE1 Painonhallinta Hurtig
Liikunta+ravinto.
Liikutaan.
VALINNAINEN LIIKUNTA PUOLANKAJÄRVEN KOULU ALAKOULU
Terveyskunto ja sen osa-alueet
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
Siiri, Kaisla, Lola ja Zibin
Tehneet Helmi, Emmi ja Krista  8M
OPISKELEN KYSYMYSTEN AVULLA
Kohti hyvää kuntoa.
Tervetuloa Suomi 4B –kurssille!
Lapsuus ja nuoruus.
28. YMPÄRISTÖN VAIKUTUS TERVEYTEEN
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
Liikunta tukee työhyvinvointia
Opintopsykologi Katja Hietanen
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
VALINNAINEN LIIKUNTA PUOLANKAJÄRVEN KOULU ALAKOULU
Lukuvuosi [Lisää vuosi] Koulun nimi Opettajan nimi Luokka-aste
Esityksen transkriptio:

Kertaus 1.Mitä asioita on otettava huomioon liikuntaharrastusta aloittaessa? 2.Millä tavalla venyttelisit ennen harjoitusta? 3.Miksi saunassa ei saa pitää uimahousuja/uimapukua? 4.Mitä liikuntahampurilainen sisältää? 5.Mainitse kaksi turvallista liikuntalajia? 6.Näytä seuraavat jooga-asennot/sarjat: Aurinkotervehdys, Soturiasennot, Kobra, Puu

Liikunnalla edistetään terveyttä Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove

LiikkumisellaLiikkumisella on hyviä vaikutuksia muun muassa: 1.aineenvaihduntaan 2.verenkiertoelimistöön 3.tuki- ja liikuntaelimistöön 4.psyykkiseen hyvinvointiin. LiikuntaLiikunta voi vähentää monien sairauksien riskitekijöitä: 1.tyypin 2 diabetes 2.sydän- ja verisuonitaudit 3.syövät 4.mielenterveysongelmat LiikunnallaLiikunnalla on myös positiivisia vaikutuksia uneen. LiikuntaLiikunta auttaa painonhallinnassa.

Kotitehtävät Lue kappale ”Liikunnalla edistetään terveyttä” ja tee kappaleen lopusta sivulta 236 tehtävät 1-5 vihkoosi. Täytä saamasi moniste.

Kertaus 1. Mikä on suurin nuorten painoon vaikuttava tekijä? 2. Mikä on riittävä syketaso painon pudotukseen? 3. Mainitse jokin terveysväline? 4. Mainitse kaksi sairautta, joita liikunta ehkäisee? 5. Miten voit parantaa ryhtiäsi?

Painonhallinnan perusteet Mikäli energiaa saadaan enemmän kuin kulutetaan, paino nousee. Jos taas energiaa kulutetaan enemmän kuin sitä saadaan, paino laskee. Ravinto vaikuttaa eniten painonhallintaan. Liikunnalla on vähäisempi merkitys, mutta tärkeä rooli terveyden kannalta. Päivittäinen fyysinen aktiivisuus vaikuttaa olennaisesti nuorten painoon. Painon pudotuksessa täytyy edetä maltillisesti, kuitenkin muistaen riittävä kuormitus.

Rasvaa polttamassa

Terveysteknologia terveydestä huolehtimisen apuna

Ryhdikkäästi

Oikea nostoasento ja istuma-asento = ergonomiaa!

BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole kovin tarkka mittari.. MIKSI?! Se ei mm. huomioi lihasten, rasvan ja veden osuutta kehon painosta. Tästä syystä mm. lihaksikkaat ihmiset saavat epäluotettavia tuloksia. Nuorilla taas paino suhteutuu pituuteen yksilöllisesti kasvukehityksen vaiheen mukaan. → Painoindeksiä tulee käyttää vain aikuisväestöllä! Muita painon arviointikeinoja ovat mm. vyötärön ympärys, vaaka, paino- ja pituuskäyrät, ihopoimumittaus (ks. kuva Vire- kirja 233A) peili!

Omenalihavuus  Rasva kertynyt keskivartaloon  Yleistä miehillä  Vatsaontelon sisään kertynyt liikarasva = viskeraalinen rasva  erityisen haitallinen sydän- ja verisuonisairauksien kannalta Päärynälihavuus  Rasva kertynyt alavartaloon  Yleistä naisilla

Liikunta ja ympäristöterveys Ihmisen toiminta vaikuttaa ympäristöön tavalla tai toisella. Myös liikunnan harrastaminen, niin terveellistä kuin se onkin, kuluttaa luonnonvaroja. Voit itse vaikuttaa siihen, kuinka paljon luonnonvaroja harrastamiseesi kuluu. ”Vähäpäästöisiä” lajeja ovat yleisesti luonnossa tapahtuvat liikuntamuodot (kävely, suunnistus, lenkkeily, hiihto). Liikunnan harrastamisessa luontoa erityisesti kuluttavat liikenne, liikuntapaikkojen rakentaminen ja ylläpito (laskettelukeskukset, golfradat). Kestävän kehityksen huomioiminen näkyy liikuntapolitiikassa... Pitäisikö teidän mielestänne maauimaloiden lämmittää vetensä myös talvisin?

Kotitehtävät Lue kappale ”Oireet voivat johtua sairaudesta” sivulta 248 lähtien. Täytä saamasi lomake erilaisten sairauksien aiheuttajista sekä niiden hoidosta.

Oikea ryhti

Liikkuvuus/notkeus-testi

Liikuntavälinekysely Jokaisella oppilaalla on kyselypohja. Ideana on kolmen minuutin aikana kiertää luokkaa ja kysellä luokan muilta oppilailta: ”Onko sinulla kyseistä liikuntavälinettä?” Jos oppilas vastaa myönteisesti, saat kirjoittaa oppilaan nimen ruutuun. Se, joka saa eniten nimiä erilaisten liikuntavälineiden ruutuihin, voittaa. HUOM! Yhdeltä oppilaalta saa kysyä vain yhden kysymyksen!

Liikuntabingo Oppilaat piirtävät paperille 4x4 ruudukon. Bingon vetäjä lukee aina kysymyksen ja numeron. Oppilaat merkitsevät mielestään oikean vastauksen numeron ruudukkoon haluamalleen paikalle. Kun kaikki kysymykset on käyty läpi, bingonvetäjä lukee oikeat vastaukset läpi ja niiden numerot. Bingorivit muodostuvat täten vasta tarkastusvaiheessa.