Symmetria Rinnastaminen, kielen ”sopusuhtaisuus”.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KIELIOPPI SISÄLTÖLINKKEJÄ: RINNASTUSKONJUNKTIOT RINNASTUSLAUSEET
Advertisements

 Voi käyttää lainauksissa  Tavanomaisista poikkeavissa merkityksissä:  Nelli on ”vauva”.  Puheenvuoroissa:  ”Tättää”, sanoi Nelli.  Teosten nimissä:
 Voi käyttää lainauksissa  Tavanomaisista poikkeavissa merkityksissä:  Nelli on ”vauva”.  Puheenvuoroissa:  ”Tättää”, sanoi Nelli.  Teosten nimissä:
Suora ja epäsuora esitys
ÄI8 Kielenhuoltoa.
VASTAVALMISTUNEEN PUHEENVUORO
Mitä on kirjoittaminen? (s. 55)
Epilepsia: erillaista tositarinaa -kampanja.
Carita, Kati ja Juuso OSAO Myllytulli ja Mytlpt09E 2010
Virkkeiden peruskunnostus
Päivän erikoinen ÄI1.
Akateemineninen kirjoittaminen Yhdyssanat, välimerkit ja luetelmat
Lukemaan oppii vain lukemalla
Oppimistulokset opettajankoulutuksen näkökulmasta Heini-Marja Järvinen Helsingin yliopisto, opettajankoulutuslaitos.
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
Pilkku.
Sosiaalinen media opetuksessa Katrina Vartiainen Turun normaalikoulu.
Käyttäjätunnukset ja salasanat Mika Pasanen Osao Myllytulli ja Mytlpt09E 2010.
Kongruenssi OK s. 318 kohta 9. = predikaatti mukautuu subjektin persoonaan ja lukuun.
PILKKU.
Koodistopalvelu. Mikä? Palvelu, jonka avulla koodistoja voidaan jakaa ja hallinnoida keskitetysti. Perustuu JHS-työryhmän suositusluonnokseen ja sen yhteydessä.
KIELENHUOLTOA PILKKU.
Pilkun käyttö PILKUN PÄÄSÄÄNTÖ: Pilkkua käytetään a) erottamaan eri lauseita toisistaan ja b) samanarvoisia lauseenjäseniä toisistaan. A-kohdan 1. poikkeus:
Luetelman laadinta Käytä luetelmia harkiten.
KIELENTUNTEMUS Kielioppi Metakieli Kielitietoisuus Kielioppi Metakieli Kielitietoisuus.
Juhani Kettunen Yrityksen kilpailukykytekijät Yrityssuunnittelu ja johtaminen  yrityskulttuuri Asiakaslähtöinen toiminta – sisältää mm. tuotekehityksen,
Lauseenvastikkeet AI 15.
Uudenkaupungin lukiosta valmistuneiden ylioppilaiden SIJOITTUMISTIETOJA Opinto-ohjaaja Mirja Niiranen Uudenkaupungin lukio
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 12 – Jukka Luoma Optimointiopin seminaari - Kevät 2007 Jaksolliset radat ja rajajoukot.
Pilkulla jäsennetään virkkeen rakennetta ja palvellaan näin lukijaa. Sari Toivakka
Etsi ensin predikaatti.
Kieli ja tyyli eriteltävänä
Kielen- ja tekstinhuoltoa 2/2
Kielenhuoltoa Johdanto-luku Tekstipaja ja 11. lokakuuta 2015.
Pilkku Kotilainen, Liedes, Luttinen, Meriläinen.  Pääsääntönä on, että virkkeen lauseet erotetaan toisistaan yleensä pilkulla.  Päälause erotetaan sivulauseesta.
Pilkku,.  PÄÄSÄÄNTÖ: PILKKU EROTTAA VIRKKEEN LAUSEET TOISISTAAN.  HÄH? MISTÄ TUNNISTAA VIRKKEEN JA LAUSEEN?
PILKKUSÄÄNNÖT. PILKUT SUOMEN KIELESSÄ Suomen kielen pilkutus on lauseopillista pilkutusta. Pilkun paikan ratkaisee siis virkkeen lauserakenne. Jotta pilkkusäännöt.
H5 TIETOTURVA NETISSÄ JANI BJÖRKBACKA MYHOKO15A. YLEISTÄ TIETOTURVASTA Tietoturva tarkoittaa tietojen, palvelujen, järjestelmien ja tietoliikenteen suojaamista.
Lauseet.
Kieli ja tyyli eriteltävänä
Kieli ja tyyli eriteltävänä
Kieli itseilmaisun välineenä
Kertausta tärkeimmistä asioista
Tekstipaja 1 Kielenhuoltoa Johdanto/tiivistelmä.
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Virke ja lause PL Sanojen liittoja + SL virke.
PILKKU.
Suomen kielen alkeiskurssi - sanaluokat
H5 Tietoturva Patrik Lammela.
Tietoturva.
Tietoturva Tiedon turvaamisen ja suojaamisen menetelmät
Jari-Pekka Koivu Myelpt14C
EHTOVIRKEPARIT YHTEENVETO.
Omistusliite Kun substantiivia tai postpositiota edeltää persoonapronominin genetiivi, liitetään substantiiviin ja postpositioon omistusliite. Korjaa:
Tee aiheesta muistiinpanot blogiisi
Sanajärjestys.
Sivulauseen sanajärjestys
Tietoturva Roosa Juusola MYelpt14B
Omistusliite Lue OK s. 304 – 305. Kun substantiivia tai postpositiota edeltää persoonapronominin genetiivi, liitetään substantiiviin ja postpositioon omistusliite.
KOTILEIKKI,KOULU-LEIKKI PIKKUVELI OMA PUHELIN DRAAMA-TUNNIT
Tekstipaja 1 Kielenhuoltoa Johdanto.
Pää- ja sivulauseen erottaminen toisistaan pilkulla
(ja sen kaverit) Särmä s. 313
Finský praktikum  Titta Hänninen.
Suomen kielen pilkutuksen logiikka
Lähdin juoksemaan, niin että muut jäivät jälkeen.
Tietoturva internetissä
YHTEISHAKU 2019.
Onko turhia paineita?.
KONDITIO NAALI.
Esityksen transkriptio:

Symmetria Rinnastaminen, kielen ”sopusuhtaisuus”

Mistä on kyse? Rinnastaminen eli symmetria tarkoittaa lauseen tai virkkeen osien liittämistä toisiinsa rinnastuskonjunktion (ja, sekä, sekä - että, -kä, eli, tai, joko - tai, vai, mutta, vaan) tai pilkun avulla. Samassa asemassa olevia virkkeen jäseniä sanotaan rinnasteisiksi.

Kieliopillinen symmetria Rinnasteisten jäsenten on oltava keskenään kieliopillisesti samanmuotoisia: voidaan rinnastaa esimerkiksi saman sanaluokan sanoja, päälauseita, sivulauseita ja lauseenvastikkeita, mutta esimerkiksi päälausetta ja sivulausetta ei voi rinnastaa, ei myöskään lauseenvastiketta ja sivulausetta. Myös luetelmien osien on oltava keskenään rinnasteisia.

Korjaa Tulin lukioon opiskelemaan valmistuakseni ylioppilaaksi ja että saisin myöhemmin hyvän opiskelupaikan. Tulin lukioon valmistuakseni ylioppilaaksi ja saadakseni myöhemmin hyvän opiskelupaikan. Luennoitsija kertoi ongelmien syntymisestä ja miten niihin yritettiin löytää ratkaisua. Luennoitsija kertoi, miten ongelmia syntyi ja miten niihin yritettiin löytää ratkaisua.

Korjaa On selvitettävä palveluiden kustannukset ja vastaavatko palvelut käyttäjien tarpeita. On selvitettävä, mitä kustannuksia palveluista aiheutuu ja vastaavatko palvelut käyttäjien tarpeita.

Korjaa Viimeiseksi lähtevän on muistettava tietokoneiden sulkeminen että valot on sammutettu lukita huoneen ovi. Viimeiseksi lähtevän on huolehdittava siitä, että tietokoneet on suljettu valot on sammutettu huoneen ovi on lukittu.

Sisällöllinen tasapaino Lauseiden on oltava myös asiasisällöltään samanarvoisia: Kiitän lähettämästänne materiaalista. Sen ansiosta esitelmäni onnistui erinomaisesti. (Ei: Kiitän lähettämästänne materiaalista ja esitelmäni onnistui erinomaisesti.) Rinnastettujen lauseiden yhteinen osa voidaan jättää toistamatta. Edellytyksenä on kuitenkin, että osat ovat muodoltaan samanlaiset ja että ne ovat samana lauseenjäsenenä. Tyttö oli uupunut eikä (tyttö) halunnut lähteä ulos.