Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kongruenssi OK s. 318 kohta 9. = predikaatti mukautuu subjektin persoonaan ja lukuun.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kongruenssi OK s. 318 kohta 9. = predikaatti mukautuu subjektin persoonaan ja lukuun."— Esityksen transkriptio:

1 Kongruenssi OK s. 318 kohta 9. = predikaatti mukautuu subjektin persoonaan ja lukuun

2 Kongruenssi Predikaatti noudattaa yleensä nominatiivissa olevan subjektin lukua. Korjaa: Pojat juoksee. Predikaatin yksiköllisyyteen tai monikollisuuteen vaikuttaa yleensä subjektin muodollinen luku eikä tarkoitettujen asioiden määrä. Siksi lukusanan ja osa- sanan predikaatti on yleensä yksikössä. Vertaa: Naapurin neljä poikaa on jo ylioppilaita. Naapurin neljä poikaa ovat jo ylioppilaita.

3 Poikkeuksia ja rajatapauksia Eksistentiaali- eli olemassaololauseissa (KH s. 26) predikaatti on yksikössä. Laatikossa on sakset. Omistuslauseessa predikaatti on yksikössä. Tytöllä on vaaleat hiukset. Jos subjektina on monikollinen erisnimi, predikaatti on yksikössä. Helsingin Sanomat kirjoitti asiasta. Predikatiivilauseissa predikaatti voi määräytyä joko subjektin tai predikatiivin mukaan. Varmin tunnistuskeino on TAI ovat sormenjäljet.

4 Teitittely Yhtä henkilöä teititeltäessä verbin partisiippimuoto on yksikössä. Herra ministeri, oletteko kuullut näistä hankkeista?

5 Huomaa Passiivilauseessa ei ole subjektia, joka vaikuttaisi verbin lukuun. Lauseen objekti ei vaadi predikaattia monikkoon. Korjaa: Ylioppilaskirjoitukset olivat alun perin tarkoitettu yliopiston pääsykokeiksi.

6 http://www.yle.fi/java/elearning2/$qccwxciyey622rdh 86d7/lesson/index.nvl#question_1


Lataa ppt "Kongruenssi OK s. 318 kohta 9. = predikaatti mukautuu subjektin persoonaan ja lukuun."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google