Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

(ja sen kaverit) Särmä s. 313

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "(ja sen kaverit) Särmä s. 313"— Esityksen transkriptio:

1 (ja sen kaverit) Särmä s. 313
KAKSOISPISTE : (ja sen kaverit) Särmä s. 313

2 KAKSOISPISTE 1. SELLAISEN LAUSEEN JÄLJESSÄ, JOTA SEURAA SELITYS TAI PERUSTELU Lompakossani ei ollut euroakaan: kuukauden palkka oli kulutettu loppuun. (Kaksoispisteen tilalla mahdollinen jokin selittävä sana, esim. koska, sillä, näet)

3 KAKSOISPISTE 2. SUORAA ESITYSTÄ EDELTÄVÄN JOHTOLAUSEEN LOPUSSA Maija kysyi: ”Otatko lisää?” (Ei näin: Maija kysyi, että: ”Otatko lisää?”

4 KAKSOISPISTE 3. LOPPULYHENTEEN, SYMBOLIN TAI NUMERON JA PÄÄTTEEN VÄLISSÄ 13:nnessa

5 PUOLIPISTE ;

6 PUOLIPISTE 1. EROTTAA VIRKKEEN VEROISIA ILMAUKSIA, JOTKA KUULUVAT LÄHEISESTI YHTEEN. Kovin usein puolipistettä ei tarvita; hyvä se on silti tuntea.

7 PUOLIPISTE PILKKUA VAHVEMPI EROTUSMERKKI LAAJOISSA LUETTELOISSA
Suomen kielellä on monia ominaispiirteitä: äänneopissa sananalkuisten konsonanttiyhtymien puute, diftongien ja yleensä vokaalien runsaus; muoto-opissa sijojen suuri määrä, lukuiset johdostyypit ja yhdyssanojen muodostamisen helppous; lauserakenteen alalla mm. lauseenvastikkeet ja sanajärjestyksen suhteellinen vapaus.

8 AJATUSVIIVA -

9 AJATUSVIIVA OSOITTAA, ETTÄ VIRKKEEN LOPUKSI SEURAA JOTAIN ODOTTAMATONTA. Polulla tallusteli vastaan – ilmi elävä karhu.

10 AJATUSVIIVA 2. VIRKKEEN SISÄLLÄ EROTTAMASSA IRRALLISTA LISÄÄ. Eilen kerrottiin useimmissa lehdissä – ainakin Helsingin Sanomissa ja Aamulehdessä – että Tehyn lakko on todennäköinen.

11 AJATUSVIIVA 3. ÄÄRIARVOJA, RAJAPAIKKOJA, OSAPUOLIA TMS. OSOITTAVIEN NUMEROIDEN JA SANOJEN VÄLISSÄ: 10 – 15 euroa, 16 – 18-vuotiaat

12 AJATUSVIIVA 4. AJATUSVIIVAPARI OSOITTAA YHDEN TAI USEAMMAN SANAN POISTOA LAINAUKSESTA ”Vain asianomistajaa saadaan - - kuulustella siitä, mitä ja minkä verran hän on rikoksen johdosta kärsinyt vahinkoa.”

13 Tehtävä monisteessa! Kaksois- ja puolipisteen sekä ajatusviivan käytön säännöt Särmässä s. 313-


Lataa ppt "(ja sen kaverit) Särmä s. 313"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google