Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tietoturva Tiedon turvaamisen ja suojaamisen menetelmät

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tietoturva Tiedon turvaamisen ja suojaamisen menetelmät"— Esityksen transkriptio:

1 Tietoturva Tiedon turvaamisen ja suojaamisen menetelmät
Tekijä Jaakko Sangi Mytlpt14A

2 Yleistä tietoa tietoturvasta
Jokapäiväiseen tietoturvaan kuuluu kaikki ne asiat, joilla yritämme pitää tietosuojaamme hyvällä tasolla. Tietoturvaan kuuluu: virustorjunta ohjelmien käyttö ja päivitys, salasanojen riittävän usein vaihtaminen ja pitämällä ne monimutkaisina ja runsaan maalaisjärjen käyttö. Tietokonetta ei saisi jättää auki, varsinkaan julkisella paikalla, jos poistuu kauas tai pidemmäksi aikaa. Tietokone pitää silloin lukita. Kaikki linkit ja tiedostot, jotka epäilyttää, ei kannata avata! Näiden perusohjeiden ohella tietoturvaan kuuluu laajempi ja vaikeampi osuus, kuten tiedon suojaamis- ja turvaamismenetelmät.

3 Hallinnollinen tietoturva
Hallinnollisella tietoturvalla tarkoitetaan monia asioita ja toimia, jotka ylläpitävät ja parantavat tietoturvaa. Hallinnollisen tietoturvan tärkein tavoite on pitää tietoturva jokapäiväisesti hyvällä tasolla. Tietoturvan huolto, kehittäminen ja asiantuntijoiden palkkaaminen kuuluvat hallinnollisen tietoturvan alle.

4 Tekninen tietoturva Tekninen tietoturva pitää huolen tietokoneiden ja palvelimien viruksentorjunnasta, sekä että muut sovellukset ja ohjelmat ovat turvallisia ja ajan tasalla. Teknisen tietoturvan yksi tärkeä asia on mahdollisten tietoturva-aukkojen löytyminen järjestelmästä sekä korjata ja ehkäistä niitä. Kaikki tiedot lähetetään ja tallennetaan turvalliseen ja salattuun paikkaan, varsinkin, jos on kyseessä tärkeä tai erittäin salainen tieto. Teknisen tietoturvan osa-alue on myös tietotekniikan turvaaminen ja väärinkäytön estäminen.

5 Fyysinen tietoturva Fyysisellä tietoturvalla pyritään pitämään tieto turvassa fyysisellä sijainnilla esimerkiksi tietokoneen kovalevyllä tai palvelinsaleissa. Tieto turvataan erilaisilla menetelmillä kovalevyn varkauksia vastaan kuten hälyttimillä ja sopivalla kotelolla. Jos mikään edellinen keino ei auta niin tietokone voi tuhota kovalevyn, jos sen kansi aukeaa ilman asianomaisen lupaa. Tulipaloja ja luonnonmullistuksia vastaan on hyvä suojautua, kuten palohälyttimillä ja sijoittamalla palvelinsalin sellaiseen paikkaan missä luonnonmullistukset eivät vaikuta niin paljoa.

6 Tiedon suojaaminen Tiedon suojaamisessa pitää ottaa henkilöt huomioon varsinkin, jos he pääsevät siihen käsiksi sekä erilaiset tahot, jotka huoltavat tietokantoja. Myös pitää suunnitella miten, missä ja milloin tietoon pääsee käsiksi ja minne se laitetaan talteen. Lisäksi tietoja pitää kerätä ja hävittää asian mukaisesti.

7 Tiedon salaaminen Tietoa voi salata monilla tavoilla. Tietoa salataan, siksi ettei kuka vaan voi lukea ja kerätä sitä. Kaikki tallennettu data ja tietoverkossa kulkeva data on salattu. Wlan-tukiasemat on suojattu salasanalla, jotta ulkopuoliset ei siihen pääse. Hdmi-liitännässä on käytössä hdcp-salaus .Se laittaa sekä vastaanottajan ja lähetinlaitteen salauksen, ennen datan siirtoa. Siirtotilanteissa kuva on kryptattu

8 Identiteettivarkaus Identiteettivarkaudessa henkilön salaisia henkilötietoja päätyy jollekin muulle ja hän käyttää niitä väärin. Identiteettivarkaus on mahdollinen, jos kadotat lompakkosi tai se varastetaan. Identiteetti varkaudessa uhri voi menettää kaikki pankissa olevat rahat, tulla mustamaalatuksi ja menettää tärkeitä tietoja. Identiteettivarkaudesta suojautuminen: Jättää turhat kortit ja tunnisteet (passi) kotiin ja pitää ne tallessa. Pitää huolta ettei salasanoja ja tärkeitä tietoja säilytetä lompakossa. Pidä puhelimen näyttö lukittuna. Jos varkaus tapahtuu, mitätöi mahdollisemman nopeaa kortit ja ilmoita asiasta viranomaisille.

9 Tiedon suojaamis- ja turvaamismenetelmät
Tiedon suojaaminen ja turvaaminen ovat kaksi eri asiaa, mutta ne liittyvät toisiinsa. Tiedon turvaaminen tarkoittaa toimia, jolla yritämme pitää ulkopuoliset tunkeutujat loitolla tiedosta virtuaalisesti tai fyysistä reittiä. Tiedon turvaamiseen kuuluu kolme eri alaa: hallinnollinen-, tekninen- ja fyysinen tietoturva. Tiedon suojaaminen tarkoittaa oikeanlaisia toimia ja sääntöjä. Niillä henkilöiden tiedot, esim. tiedot rikosrekisteristä tai potilastietokannasta säilyvät niin ettei ulkopuoliset henkilöt pääse käsiksi niihin, jos heillä ei ole siihen lupaa.

10 Lähteet


Lataa ppt "Tietoturva Tiedon turvaamisen ja suojaamisen menetelmät"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google