Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Akateemineninen kirjoittaminen Yhdyssanat, välimerkit ja luetelmat

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Akateemineninen kirjoittaminen Yhdyssanat, välimerkit ja luetelmat"— Esityksen transkriptio:

1 Akateemineninen kirjoittaminen Yhdyssanat, välimerkit ja luetelmat
Tuula Marila / syksy 2008 Kielikeskus/Kielipalvelut

2 Sen uskominen, että tieto on saavutettu, on vaarallista
Sen uskominen, että tieto on saavutettu, on vaarallista. Sen uskominen, että tieto on lopullisesti saavutettu, on erittäin vaarallista – taolainen filosofi Sisältö: Yhdyssanat –10 Välimerkit –12 Luetelma –14 Linkkejä

3 Tekstin viimeistely Yhdyssanat
Yhteen Erikseen (sanaliitto) kyseessä on yksi käsite: poissaolo, omatunto, rivitalo, Pekka-eno -inen-loppuiset adjektiivit: suomenkielinen, pitkäikäinen adjektiivi + substantiivi: lämmin kesä, koko lailla, tosi kiltti samansijaiset nominit: suin päin, puuta heinää, pari kolme infinitiivien ja partisiippien yht. huomioon ottaen, läsnä oleva -minen + adverbiaali: työssä käyminen liittokonjunktiot kun ja kuin: ennen kuin, sitten kun Käytäntö horjuu seuraavissa: genetiivialkuiset yhdyssanat (hahmotustapa): kieltenopetus / kielten opetus, mummon mökki / mummonmökki genetiivialkuiset -inen-loppuiset: tämänkaltainen, pöytäkirjan mukainen, yön pituinen

4 Tekstin viimeistely harjoitus: yhteen vai erilleen (1)
virkailija tyyppi teollisuus tuotteemme suurperhe käytäntö ydinvoimala onnettomuudet helsinkiläis yleisö leasing sopimus devalvointi kustannukset prime asiakas internet markkinointi

5 Tekstin viimeistely harjoitus: yhteen vai erilleen (2)
esitelmän pitäminen sairauksien vastustuskyky nykyinen maailman tila muutoksen haku palvelun tarjoaja

6 Tekstin viimeistely harjoitus: yhteen vai erilleen (3)
tiedon haluinen saman näköinen viime aikaiset heikompi osaiset vähä arvoinen ohi menevä

7 Tekstin viimeistely harjoitus: yhteen vai erilleen (4)
englannin kielinen englannin kieli voimassa olo voimassa oleva edellä mainittu lukuun ottamatta

8 Tekstin viimeistely harjoitus: yhteen vai erilleen (5)
meille päin eteen päin alun perin kirkolle päin alin omaa

9 Älä eksy Wordin viivaviidakkoon
Yhdysmerkki - ”tavuviiva” Ajatusviiva – en-dash Repliikkiviiva — em-dash Kun ajatusviivaa käytetään välimerkkinä – se erotetaan tyhjin välilyönnein. Kun ajatusviivaa käytetään rajakohtailmausten erikoismerkkinä, se kirjoitetaan kiinni ilmauksen ääripäihin. Tätä sääntöä nautitaan 1–3 kertaa päivässä. Pro gradu -työ sen sijaan kirjoitetaan näin.

10 Tekstin viimeistely harjoitus: sanaliitot, yhdyssanat ja viivat
avaimet käteen periaate Pohjois Karjala projekti Ruotsi Suomi maaottelu Potilas lääkäri suhde Lähi itä Kauko itä Ruotsin matka kansalais ja poliittiset oikeudet Social och kommunalhögskolan Vuodesta (vuodesta vuoteen) s. 5 6 (sivulta viisi sivulle kuusi)

11 Tekstin viimeistely välimerkit: pilkku
Pilkkua käytetään erottamaan toisistaan virkkeen lauseita, lauseenosia, lisäyksiä tms. Suora esitys ja sen jälkeinen johtolause erotetaan pilkulla. Jos sivulause on päälauseen keskellä, sivulause erotetaan molemmin puolin pilkulla. Rinnasteiset päälauseet erotetaan pilkulla, ellei niillä ole yhteistä lauseenjäsentä. Rinnasteisten lauseenosien väliin tulee pilkku, ellei niitä yhdistä rinnastuskonjunktio. Peräkkäiset adjektiivimääritteet erotetaan pilkulla, jos ne ovat rinnasteiset (siis jos niiden väliin voidaan kuvitella ja-sana). Lauseen irralliset lisät erotetaan pilkulla.

12 Tekstin viimeistely välimerkit: kaksoispiste ~ puolipiste
Kaksoispistettä käytetään, kun seuraa: 1) suora repliikki, 2) täsmennys tai 3) luettelo. Huom. myös päätteiden liittäminen: 15 ~ 15:een ~ 15:nteen Puolipiste on ryhmittelymerkki. Esim. Leirille tulee ottaa mukaan: lämpimät vaatteet, sadetakki, kumisaappaat; pyyhe, saippua, hammasharja; lautanen, muki ja lusikka. Puolipistettä voi käyttää myös, jos pilkku tuntuu liian heikolta ja piste liian vahvalta välimerkiltä. (Jos kaksi virkettä kuuluvat läheisemmin yhteen kuin muut ympärillä olevat virkkeet.)

13 Tekstin viimeistely luetelma 1
Kunnallisen kuluttajaneuvojan tehtävänä on ─ antaa kuluttajalle neuvontaa ja opastusta ─ seurata kulutushyödykkeiden laatua, hinnoittelua ja markkinointia ─ tehdä tarvittaessa ilmoitus toimivaltaiselle viranomaiselle.

14 Tekstin viimeistely luetelma 2
Tärkeimmät ulkomaisten investointihyödykkeiden valintaan vaikuttaneet syyt ovat seuraavat: Ulkomainen tuote on hinnaltaan kotimaista edullisempi. Aiemmilla ostokerroilla on saatu hyvät kokemukset hankitusta laitemerkistä. Ulkomaisen tuotteen huolto- ja varaosapalvelujen varmuus on todettu kotimaisen valmistajan palveluja paremmaksi.

15 Linkkejä Yliopiston Kielijelppi: ruotsiksi: Verkko-Kielikello: Kotus: Nelli-portaali: Kirjoittajan työkalupakki:


Lataa ppt "Akateemineninen kirjoittaminen Yhdyssanat, välimerkit ja luetelmat"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google