Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kielen- ja tekstinhuoltoa 2/2

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kielen- ja tekstinhuoltoa 2/2"— Esityksen transkriptio:

1 Kielen- ja tekstinhuoltoa 2/2
Anna Hermiö

2 Lähdeluettelo: teoksen tiedot
Kirjoittajan suku- ja etunimi (tai nimikirjaimet) Jos kirjoittajia on useita, kaikki mainitaan Julkaisuvuosi Teoksen nimi Painos, jollei ensimmäinen Julkaisusarja, jos julkaisu on ilmestynyt sarjassa Kustantaja ja kustantajan toimipaikka

3 Teoksen tiedot: esimerkki
Kniivilä Sonja − Lindblom-Ylänne Sari − Mäntynen Anne 2012: Tiede ja Teksti. Tehoa ja taitoa tutkielman kirjoittamiseen. SanomaPro, Helsinki. Kniivilä Sonja, Lindblom-Ylänne Sari & Mäntynen Anne 2012: Tiede ja Teksti. Tehoa ja taitoa tutkielman kirjoittamiseen. SanomaPro, Helsinki. Kniivilä S., Lindblom-Ylänne S. & Mäntynen A. 2012: Tiede ja Teksti. Tehoa ja taitoa tutkielman kirjoittamiseen. SanomaPro, Helsinki.

4 Lähdeluettelo: artikkelin tiedot
Kirjoittajan nimi Artikkelin ilmestymisvuosi Artikkelin otsikko Kokoomateoksen toimittaja(t). Lehden tai kokoomateoksen nimi Lehden volyymi (= monesko vuosikerta) ja numero Sivut Kantokorpi, Mervi 1990: Proosan runousoppia. Teoksessa Mervi Kantokorpi, Pirjo Lyytikäinen & Auli Viikari (toim.) Runousopin perusteet s. 105–171. Helsingin yliopiston Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus.

5 Muita lähteitä haastattelut internetsivut (viittauspäivämäärä!)
sanomalehtiartikkelit konferenssiesitemät pro gradu -tutkielmat

6 Johdonmukaisuus ja sidosteisuus eli koheesio
Eteneekö teksti johdonmukaisesti? Löytyykö tekstin punainen lanka? Ovatko tekstin osat – kappaleet, virkkeet ja lauseet – sidoksissa toisiinsa? kappalejako

7 Virkerakenne Yksi virke, yksi asia
Lyhyiden ja pitkien virkkeiden vaihteleva käyttö Lauseet yhdistetään toisiinsa konjuktioilla, ei pelkällä pilkulla Ei kiilalauseita

8 Osoita asioiden kulku käyttämällä
aikaan tai järjestykseen viittaavia ilmauksia Ennen kuin valitsee pro gradu -työnsä aiheen, kannattaa tutustua, millaista aiempaa tutkimusta aiheesta on olemassa. Vasta sen jälkeen voi tietää, onko aihetta syytä tutkia enemmän. konjunktioita (sillä, koska, vaikka, joten…) ja suhteita kuvaavia ilmauksia (toisaalta, samoin, lisäksi…).

9 # Pro gradu -työn kirjoittaminen voi olla vaikeaa
 # Pro gradu -työn kirjoittaminen voi olla vaikeaa. Opiskelija ei ole motivoitunut tutkimaan valitsemaansa aihetta. Hän ei aina saa kunnollista ohjausta. Aiheen ja ohjaajan vaihtaminen voisi auttaa. Pro gradu -työn kirjoittaminen voi olla vaikeaa, jos opiskelija ei ole motivoitunut tutkimaan valitsemaansa aihetta. Siihen taas saattaa olla syynä se, ettei hän saa kunnollista ohjausta. Tällöin aiheen ja ohjaajan vaihtaminen voisi auttaa.

10 Lauseiden yhdistäminen pilkulla
Tutkimuksen mukaan kovin moni ei käytä julkisia liikennevälineitä, yksityisauton käytöstä on vaikea luopua. Liikkumisen hyödyt on todistettu lukuisissa tutkimuksissa, yhä useampi urheilee monta kertaa viikossa. Suomalaiset juovat edelleen runsaasti kahvia, teenjuonti on suorastaan trendikästä.

11 Kiilalauseet Eteläsataman alue, jota selvityksessä esitellään mahdollisen tulevan Guggenheim-museon sijoituspaikkana, on jo osoittautunut lupaavaksi mahdollisuudeksi tämän vuoden syyskuussa päättyneen alueen uuden käytön suunnittelukilpailun perusteella.

12 Pilkutus Pää- ja sivulauseen väliin tulee pilkku
Olen aina toivonut, että saisin oman auton. Liisa kertoi uudesta kirjasta, joka ilmestyy syksyllä. Kerrotko minulle, kuinka tämä toimii?

13 Pilkutus Päälauseiden väliin tulee pilkku, jos lauseilla ei ole yhteistä lauseenjäsentä. Kurssi alkaa maanantaina, ja se päättyy torstaina. Asiantuntija laatii tekstin, ja toimittaja tarkistaa sen kieliasun. Opiskelija ilmoittautuu kurssille ja hankkii tarvittavat kirjat. Ensi viikolla toimitusjohtaja lähtee työmatkalle ja hallintopäällikkö vastaa asiaan liittyviin kysymyksiin.

14 Pilkutus Rinnasteisten sivulauseiden väliin ei tule pilkkua.
Teen tämän tehtävän viikonlopun aikana, jotta voin palauttaa sen maanantaina ja ehdin tehdä toisen tehtävän torstaiksi. Mikko oli kuullut, että auto on kaksi vuotta vanha ja se on myynnissä Porvoossa.

15 Pilkutus Lauseenvastike: ei pilkkua Irralliset lisät
Palatessani kaupungilta tapasin bussissa vanhan ystäväni. Irralliset lisät Pidän dekkareista, varsinkin ruotsalaisista, ja olen ajatellut kokeilla kirjoittamista itsekin. sekä − että, joko − tai Asuessani Saksassa olin sekä työssä että opiskelin taloustiedettä.

16 Lauseenvastikkeet tiivistävät tekstiä
tuovat vaihtelua virkerakenteeseen saattavat heikentää tekstin ymmärrettävyyttä saattavat aiheuttaa tulkintaongelmia

17 Lauseenvastikkeet - esimerkkejä
Oululaismies myönsi Kemissä tehdyn surman. Oululaismies myönsi, että Kemissä on tehty surma. Oululaismies myönsi tehneensä Kemissä surman. Auto syöksyi sillalta jokeen kuljettajan saadessa surmansa. Auto syöksyi sillalta jokeen, kun kuljettaja sai surmansa. Auto syöksyi sillalta jokeen, ja kuljettaja sai surmansa

18 Lauseenvastikkeet - esimerkkejä
Kuljettaja tuomittiin sakkoihin ajaessaan ylinopeutta. Kuljettaja tuomittiin sakkoihin, koska hän ajoi ylinopeutta. Kivisen jäädessä opintovapaalle myyntipäälliköksi nimitetään Lehikoinen. Kivinen jää opintovapaalle, ja myyntipäälliköksi nimitetään Lehikoinen. Luettavuus voi vaikeutua lauseenvastikkeiden määrän kasvaessa. Luettavuus voi vaikeutua, jos lauseenvastikkeita on paljon.

19 Lauseenvastikkeet - esimerkkejä
Riitta vastaa siivouksesta toimien myös esimiehenä. Riitta vastaa siivouksesta ja toimii myös esimiehenä. Haluaisin palata asiaan liittyen eiliseen keskusteluun. Haluaisin palata yhteen asiaan, joka liittyy eiliseen keskusteluumme. Haluaisin palata eiliseen keskusteluun liittyvään asiaan.

20 Kielikuvat erotella jyvät akanoista kaksiteräinen miekka
kantapään kautta kokemuksen äänellä lapsenkengissä painaa villaisella suoralta kädeltä Teorian juuret ulottuvat syvälle eurooppalaiseen maaperään. Merkitys? Täsmällisyys? Tyyli?

21 Passiivi Asiakirjat on useimmiten kirjoitettu suomeksi.
#Asiakirjat ovat useimmiten kirjoitettu suomeksi. kirjoitetaan kirjoitettiin on kirjoitettu (EI NÄIN! # ollaan kirjoitettu) oli kirjoitettu (EI NÄIN! # oltiin kirjoitettu)

22 Pronominit joka ja mikä
Joka viittaa ed. sanaan, mikä viittaa koko ed. lauseeseen. Sain palautettua ajoissa tutkimussuunnitelmani, jossa tosin olisi vielä hiomisen varaa. Sain palautettua ajoissa tutkimussuunnitelmani, mikä on hieman yllättävää, sillä aloitin kirjoittamisen vasta viime yönä.

23 Joka-pronominin viittauskohde sijaitsee yleensä heti pronominin edellä
Lautakunta käsitteli kokouksessaan kolmen hakijan valitukset, joiden pääsykoepistemäärä ei riittänyt opiskelupaikkaan. Kohennusesimerkki: Lautakunta käsitteli kokouksessaan kolme valitusta, jotka koskivat pääsykokeita. Valituksen tehneiden hakijoiden pistemäärät eivät olleet riittäneet opiskelupaikan saamiseen.

24 Määriteketjut Helsingin käräjäoikeuden viime maaliskuussa veropetos- ja kirjanpitorikoksista tuomitsemien kahden suomalaismiehen saamat tuomiot…. Joukko kolmatta kertaa kiipeilymatkalle Ranskan Alpeille lähtenyttä matkailijaa sai omin silmin nähdä…


Lataa ppt "Kielen- ja tekstinhuoltoa 2/2"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google