Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tietoturva internetissä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tietoturva internetissä"— Esityksen transkriptio:

1 Tietoturva internetissä

2 Tiedon turvaaminen Tarkoitetaan varmuutta siitä, että tieto- ja viestintätekniikan järjestelmät suojaavat tiedot, joita niissä käsitellään sekä toimivat tarkoituksenmukaisella tavalla oikeutettujen käyttäjien valvonnassa. Eli lyhyesti sanottuna lainsäädännöllisiä asioita yksilön tiedon salaamiseksi.

3 Tiedon suojaaminen Se tarkoittaa tiedon poissa pitämistä ylimääräisiltä osapuolilta. Voidaan jakaa kolmeen ryhmään: tekniseen. fyysiseen ja hallinnolliseen

4 Tiedon suojaaminen Fyysinen: Esimerkiksi yrityksen toimitilojen ja niissä sijaitsevien laitteiden suojaamista sanotaan yleisesti nimellä fyysinen turvallisuus. Esimerkkinä suljetussa huoneessa olevat tietokoneet. Koneet lukitaan, ettei kukaan pääsisi käsiksi mm. koneen kovalevyihin.

5 Tiedon suojaaminen Hallinnollinen: Tarkoittaa työntekijöiden ja organisaation jäsenten riittävää tietoturvaosaamista. Esimerkiksi salasanojen huolellinen käsittely. Työntekijöiden täytyy ymmärtää, että salasanojen käsittelyn tulee tapahtua huolellisesti, eikä niitä saa kirjoittaa lapuille.

6 Tietoturvan peruskäsitteitä
Luottamuksellisuus: tiedot, järjestelmät ja palvelut ovat vain oikeutettujen saatavissa eikä niitä luvatta julkaista. Eheys: tiedot, järjestelmät ja palvelut eivät ole esimerkiksi laitteisto- tai ohjelmistovikojen takia muuttuneet eivätkä tuhoutuneet. Käytettävyys: Tiedot, järjestelmät ja palvelut ovat tarvittaessa oikeutettujen esteettömässä käytössä.

7 Tiedon suojaaminen Tekninen: pyritään siihen, että käytetyissä laitteistoissa ja ohjelmistoissa ei ole tietoturvapuutteita. Tietojärjestelmiin pääsyä valvotaan salasanojen ja käyttäjätunnusten avulla. Salasanat eivät kuitenkaan ole varmoja, sillä salasanojen päättely ja käyttäminen on helppoa. Kun on yhteydessä laajoihin tietoverkkoihin, kannattaa varmistaa, etteivät ulkopuoliset pääse suoraan käsiksi sen sisältöihin. Sen laisia varmistuksia ovat palomuurit sekä käsiteltävän tiedon kryptaaminen (tieto koodataan lukukelvottomaksi).

8 Uhat Esimerkiksi ilman palomuuria koneelle voi päästä periaatteessa kuka tahansa. Koneissa pitäisi olla virustorjuntaohjelmat, sillä monilta sivuilta on mahdollista saada viruksia koneeseen, jolloin kone ei ole suojattu. Erityisen tarkka täytyy olla, kun käyttää nettipankkia. Sivun suojauksen näkee siitä, että osoitteessa lukee https: Tietoturvallisuuden muina uhkina pidetään esim. huijausyrityksiä, roskapostia, piratismia.

9 Tiedon salaamistavat Tiedon salauksella on tarkoitus varmistaa, että tiedot pysyvät luottamuksellisina. Tavoitteena on luoda salaus, jonka murtaminen kohtuullisessa ajassa ja kohtuullisin resurssein on mahdotonta. Salaustapoja: Symmetrinen salausmenetelmä (viesti avataan samalla avaimella kuin puretaan), epäsymmetrinen salausmenetelmä (viesti avataan eri avaimella kuin puretaan), Symmetrisen ja epäsymmetrisen salausmenetelmän yhdistäminen (viestin salaaminen tapahtuu kertakäyttöisellä avaimella) Salausohjelmia ovat esimerkiksi: Secure Shell, Secure Sockets Layer, SecureHTTP, Pretty Good Privacy

10 Matkapuhelimen turvallinen käyttö
Matkapuhelinten tyypillisimpiä uhkia ovat erilaiset huijausyritykset. Käyttäjä houkutellaan huijausyrityksillä soittamaan maksulliseen palvelunumeroon tai liittymään kalliiseen palveluun. Lisäsuojaa matkapuhelimeen saat palomuurista ja virustentorjuntaohjelmista. Lataa ohjelmistoja vain luotetuista lähteistä. Salaa matkapuhelimen sisältö mikäli mahdollista. Muista myös pin-koodin laitto. Sulje nettiyhteys ja bluetooth, jos et käytä niitä. Lue matkapuhelimen käyttöohjeet.

11 Tietokoneen turvallinen käyttö
Suojauksen kannalta tärkeintä on pitää asennetut ohjelmistot ajan tasalla (helpointa automaattiset päivitykset). Virukset ja haittaohjelmat, jotka ovat päässeet tietokoneelle, voivat aiheuttaa paljon harmia. Tavallisimmin haittaohjelma saastuttaa tietokoneen selaimen sähköpostissa olevan linkin tai liitteen kautta. Huolehdi siis päivityksistä. Suojaa tietokone palomuurilla ja käytä virustorjuntaohjelmaa. Suojaa selaimesi.

12 Lähteet assurance/


Lataa ppt "Tietoturva internetissä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google