Olli Simonen, Suomen Osteoporoosiyhdistys Heinola 13.6.2015.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Nainen – miehen kylkiluustako?
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Ikäihmisten tapaturmat
Terveysliikunta Anne Partala 2011.
Kaarina Järvenpää Kouluterveydenhuollon osuus TULES-vaivojen seulonnassa ja hoidossa Kaarina Järvenpää
Ortopediaa.
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Kävelyn ja pyöräilyn terveyshyödyt Päivittäisten liikkumistarpeiden, kuten työmatkojen, suorittaminen pyörällä tai kävellen tuottavat huomattavia etuja.
LIIKUNTA JA KOULUIKÄINEN
Asta Heino Koulutuskeskus Tavastia Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Menopaussiseura
Osteoporoosi Julia ja Sara.
The HUR Natural Transmission Paineilma-vastus Edut Portaaton vastuksensäätö Tasainen vastus myös nopeassa liikkeessä Turvallista ja tehokasta Matala.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
Sekundaariset Osteoporoosit Olli Simonen Suomen Osteoporoosiyhdistys Heinola
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
OSTEOPOROOSI ON AINEENVAIHDUNTASAIRAUS. LUUSTO  Luusto uusiutuu n. 10 vuodessa  Osteoklastit hajottavat luukudosta  Osteoblastit rakentavat luukudosta.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
 Luu on elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Osteoporoosi. Mikä on osteoporoosi? Osteoporoosi eli tunnetummalla nimellä luukato on Suomessa runsaslukuisena esiintyvä yleissairaus. Sairaus sekä tietyt.
Mikä näistä mielestäsi kuvaa terveyttä? Perustele.
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä, Lihasmassa vähenee lähes puoleen 20. ja 90. ikävuoden välillä lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä,
Rasitusmurtumat Harri M. Hakkarainen LL, LitM, valmentaja.
9. KUNTOA KANNATTAA KEHITTÄÄ TERVEYSTIETO 7. Pohdi : Mitä hyötyä on koululiikunnasta?
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
Osteoporoosi (luukato)
 Luu elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
LIIKUNTA JA TERVEYS.
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Eläkeikäiset.
Liikunta+ravinto.
Liikutaan.
Liikutaan.
Kohti hyvää kuntoa Kpl 30.
Tehneet Helmi, Emmi ja Krista  8M
LIIKKUUKO LAPSESI RIITTÄVÄSTI?
Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
Selkärankareuma ja liikunta
Tehnyt: Melanie Soukko
Savuton sairaala itseauditointi Suomessa 2004
Luentomateriaali Osteoporoosi
Liikunta tukee työhyvinvointia
Hyvinvointia Liikunnasta.
Raajamurtumapotilaan fysioterapia
LUUSTON TERVEYTTÄ TUKEVA LIIKUNTA
Selkärankareuma ja liikunta
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy – Elämäntavat
Tervetuloa osteoporoosin opinto ja virkistyspäiville heinolaan
Päijät-Hämeen Luustoterveys ry
K-vitamiini ja kalkkeutuminen
Kodin turvallisuus- valmennus
Esityksen transkriptio:

Olli Simonen, Suomen Osteoporoosiyhdistys Heinola

 Murtuma on osteoporoosin päätetapahtuma  Osteoporoosin heikentämä luu murtuu rasitustilanteissa, joissa terve luu ei murru (kaatuminen, kompastuminen, liukastuminen, putoaminen matalalta –sängystä, tuolilta)  Osteoporootinen luu murtuu toistamiseen kunnes osteoporoosin hoito aloitetaan  Osteoporoosin hoito aloitettava viimeistään ensimmäisen murtuman ilmaannuttua, tavoitteena on aloittaa hoito jo ennen ensimmäistä murtumaa

 Osteoporoosin tunnistaminen ja vaikuttavan hoidon aloittaminen ennen ensimmäistä murtumaa, mutta viimeistään ensimmäisen murtuman yhteydessä  Käypä hoidon lähtökohta on löytää ja hoitaa murtumapotilaat ja muut korkean osteoporoosiriskin omaavat henkilöt

 Luuston tiheysmittaus  Murtumahistoria  Riskitekijöiden kartoittaminen ja arviointi esim Frax tai MOI –testillä  Onko kyseessä primaarinen (ikääntymiseen liittyvä) vai sekundaarinen (sairauksien, lääkitysten aiheuttama) osteoporoosi

Hoida osteoporoosi Mittaa luuntiheys Elämäntapa- ohjeet

 NIKAMA  RANNE  OLKAVARSI,  NILKKA,  LANTION ALUE  KYLKILUU,  SOLISLUU  LONKKA (REISILUUN KAULA)

Suositus korostaa erityisesti nikaman murtuman tunnistamisen tärkeyttä:  Äkillisesti ilmaantunut pitkään jatkuva selkäkipu, joka ilmaantunut kumartuessa, nostaessa tai itsestään.  Pituuden (4 -) 5 cm lyhentyminen;  Ryhdin muututtua kumaraksi (kumaraselkäisyys)

 huolehdi riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista  huolehdi riittävästä energian ja proteiinin (=1,2 g/painokilo) saannista ja vältä kuihtuminen  huolehdi riittävästä liikunnasta  lopeta tupakointi  ehkäise kaatuminen jo ennalta.

 KALSIUM: Tarve 1-1,5 g/vrk, ensisijaisesti ravinnosta, jota täydennetään kalsiumvalmisteilla. Suurempiin kalsiumannoksiin liittyy haittoja.  D-VITAMIINI: Osteoporoosissa ja –peniassa tarve/annos tulee määritellä kalsidiolimittauksen perusteella niin, että verestä mitattu kalsidiolipitoisuus on nmol/L. Annos vaihtelee µg/vrk. D-vitamiini imeytyy parhaiten otettuna pääaterian yhteydessä

 opi ja omaksu liikunnallinen elämäntapa  liiku riittävästi : käypä hoito suositus - n 4 tuntia viikossa; minä: 5-6 tuntia viikossa  liikunnan kokonaisuus : kestävyysliikuntaa ( hölkkä, reipas kävely, pallopelit, nopeat tanssit, aerobic), voimaharjoittelua (kuntosali, porraskävely), tasapainoharjoittelua (14.6), nivelten liikkuvuutta edistävää liikuntaa

LUULÄÄKEHOIDOT:  oma esitys 14.6  sitoudu pitkäaikaiseen lääkehoitoon ja hoidon seurantaan KAATUMISEN EHKÄISY  oma esitys 14.6