Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tehnyt: Melanie Soukko

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tehnyt: Melanie Soukko"— Esityksen transkriptio:

1 Tehnyt: Melanie Soukko
Osteoporoosi Tehnyt: Melanie Soukko

2 Osteoporoosi on :::::::::::::::::::::
Luun määrän vähenemistä eli luukato, joks merkitsee luun haurastumista jolloin syntyy luunmurtumia ilman vammoja. - Yleistä vanhuksilla, luun määrä eli massa alkaa vähntyä joviimeistään 30 vuoden iässä. Haitat alkavat korostua vanhuksilla akentuneen toimintakyvyn aiheuttamista kaatumisista, jotka lisäävät luunmurtumien tulemista. - Osteoporoosia Suomessa on kaiken kaikkiaan yli o ihmisellä. Eniten tästä määräsrä on 50-vuotiaita naisia, joista joka neljännellä on luukatoa. Vuosittain osteoporoosiin liittyviä murtumia tapahtuu ainakin :lla ihmisellä.

3 Osteoporoosin syitä::::::::::::::::::
Yleisempää naisilla kuin miehillä hormonisista syistä. Kumminkin on sanottu, että sitä tulee kaikille iän lisääntyessä. Taipumus osteoporoosiin voi liittyä myös perinnöllisiin syihin.. Naisilla yksi vaaratekijä on , että naisilla sukukypsä ikä alkaa myöhään ja on lyhyt. Eli kuukautiset alkavat myöhään ja päättyvät varhain.). Osteoporoosin lisääntymisen vaaraa lisäävät myös hento ruumiinrakenne, vähäinen liikunta niukka D-vitamiinin/auringonvalon/laksiumin saanti, tupakointi, runsas ruokasuolan käyttö suoliston imeytymishäiriöt, tulehdukselliset reumat, diabetes, munuaissairaudet sekä lääkkeet kuten kortisonivalmisteet ja epilepsialääkkeet.

4 Osteoporoosin oireita:::::::::::::::
Osteoporoosissa ei yleensä tunne mitään selviä oireita, mutta silti voi hsrvoin tuntea jonkinlaisia kipuja. Yleensä ongelmat johtuvst luunmurtumista, joita yleensä löytyy selkänikamista. Tällöin pituus lyhenee ja ryhti painuu kumaraan. Suomessa 15 vuodessa reisiluun murtumiset ovat kaksinkertaistuneet.. Murtumat saadaan yleensä leikkauksella hoidettus, mutta vanhuksen elämänlaadun heikenee ja elinaika lyhenee merkittävästi leikkauksen myötä.

5 Osteoporoosin toteaminen:::::::::
Osteoporoosia ei pystytä toteamaan tavallisella röntgenkuvauksella, mutta se voidaan toteamaan erityisellä DEXA.laitteella. DEXA mittaa luun tiheyden. Luun tiheys mitataan yleensä lannenikamista ja reisiluun yläosasta. Jos ja kun luun tiheys on mittausten mukaan n. 25% pienempi kuin vuotiailla. Jos tiheyas on alempi kuin 25% kyseessä on luun tiheyden väheneminen osteopenia. Luukatoa mitataan myös kaikututkimuksella kantaluusta käsin, mutta tutkimusten mukaan se ei ole yhtä luotettava kuin DEXA .tutkimus.

6 Osteoporoosin hoito Hoidon tarkoituksena on luunmurtumien määrän vähentäminen. Jos sinulle on todettu osteoporoosi. Sen jälkeen on tärkeää, että saa riittävästi liikuntaa, D-vitamiinia ja kalsiumia. Parhaimman tuloksen saa kun syö valmisteita, joissa on sekä D-vitamiinia, että kalsiumia. Tavallisin annos 1 gramma kalsiumia ja 20 mikrogrammaa D-vitamiinia. Perushoitoon osteoporoosissa liikunnan lisäksi kuuluu tupakoinnin lopettaminen. Lääkehoito aloitetaan heti, jos osteoporoosia sairastavalla on todettu luukatoon liittyvä murtuma.

7 hoito jatkuu::::::::::::::::::::::::::
Osteoporoosikehityksen ollessa nopeaa,lääkitystä voidaan alkaa harkitsemaan, esimerkiksi suun kautta annosteltavan pitkäaikaisen kortisonihoidon aikana. Yleisin luunkadon lääkehoidossa käytetty lääke on bisfosfonaatti-lääkkeet. Annostelu kerran viikossa tai kerran kuussa suun kautta. Lääkettä on myös olemassa tippana, suoneen annosteltavana valmisteena eli tsoledronihappo,.Tätä annetaan vain kerran vuodessa. BISFOSFANAATTI: - Lääkkeen tarkoitus lisätä luun mineraalipitoisuutta ja estää tehokkaasti luun hajoaminen. Lääkkeen pitkäaikaiseen käyttöön liittyy myös riskinsä, kuten leukaluun kuoli ja muita luun häiriöitä. JATKUU...

8 jatkuu…:::::::::::::::::::::::::::::::::
Bisfofonaattien lisäksi luunkadon hoitoon on tarjolla yksi toinenkin lääke eli kalsitoniini. Kalsitoniinia saa joko pistoksena tai nenäsuihkeena,. Kalsiitoniinia käyetään yleensä kivuliaissa luukadon aiheuttamissa nikamamurtumissa. Jos on erittäiin vaikeita nikamamurtumia käytetään apuna pistoksena annosteltavaa lisäkilpirauhashormonivalmistetta. Osteoporoosin hoidon etenemistä seurataan vuosittain tehtävillä veritutkimuksilla tai luuntiheysmittauksilla.

9 Osteoporoosin ehkäisy::::::::::::::
Huolehtimalla riittävästä päivittäisestä kalsiumin, D-vitamiinin ja liikunnan saanista vähennät osteoporoosin vaaraa. Kalsiumin saantimäärä päivittäin tulisi olla 0,8g. Maitotuotteet ovat Suomalaisten tärkein kalsiumin lähde. Yksi lasillinen matoa tai siivu juustoa 0.25g kalsiumia. D-vitamiinin annos päivittäin on ihmisellä 20 mikrogrammaa eli 800 IU:ta. Tärkein D-vitamiinin lähe Suomalaisilla rvinnossa on kala. Liikunta lisää kuiden lujuutta. Reipas kävely, lenkkeily ja pallopelit ovat tärkeitä niistä syntyvän tärähtelyn vuoksi. Linkistä löydät luita vahvistavan liikuntaohjeen.

10 Lähteet:


Lataa ppt "Tehnyt: Melanie Soukko"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google