UKG ”ECHO” Sydämen ultraäänitutkimus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Olet todella väsynyt ja turhautunut……
Korjaa lauseet. Alex on myyjä
Verenpaine ja hengitys
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
Mikä vaikuttaa asiakkaiden lojaalisuuteen? Add Value - Asiakaspaneelit Autamme sinua rakentamaan vahvoja asiakassuhteita.
Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
Taitokouluharjoitus Pääteema: 1 v 1 puolustaja selässä Ryhmä:
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Heijastuminen ja taittuminen
Tulosten tulkitseminen SJAL tuomarikoulutus 2013.
4H-Yrityksen liiketoimintasuunnitelma
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
Kysymykset eivät ole kovin vaikeita, joten älä huijaa!.
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Luetaan! Kota-projekti, Diat laati Maija-Liisa Halme-Briedis.
Mihin seikkoihin ihmiset kiinnittävät huomiota taloa hankkiessaan:
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT. LUOKKA JAVA ohjelma koostuu luokista LUOKKA sisältää metodeja molemmat sisältävät attribuutteja eli muuttujia.
Antti Itkonen, Elina Kilponen, Katri Keskinen, Timo Heiskanen
Katsotaan, sanoi lääkäri!
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
Mikä minä olen ? Minä olen suunnilleen 20 cm pitkä. Minun toiminto sopii kummallekin sukupuolelle. Minut voi löytää seisomasta, roikkumasta tai makaamasta.
Univaikeudet.
Kappale 1.
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
LASTEN EEG-TUTKIMUS KUVAOHJE
ULTRAÄÄNITUTKIMUS Ultrasoud
* ”Urheilija ei tervettä päivää näe” * ”Nuorille tehdään nykyisin paljon raskaudenkeskeytyksiä.” * ”Suklaa suojaa korkealta verenpaineelta.” * ”Kahvi.
Mihin metsiä käytetään tulevaisuudessa? – Ota kantaa -kyselyn tulokset
4. Attribuutit 4.1. Sisällys Yleistä attribuuteista. Näkyvyys luokan sisällä ja ulkopuolelta. Attribuuttien arvojen käsittely aksessoreilla. 4.2.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Toimintakyvyn arviointi
Komponenttipohjainen ohjelmistotekniikka (TJTSS56) Osa 4 Kevätlukukausi 2010 Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Markku Sakkinen.
SÄDEHOITO.
Keuhkojen Röntgenkuvaus
Kirje joulupukille By Eetu, Olli & Tuukka.
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
4. VERENKIERTO- JA HENGITYSELIMISTÖ
1. Probleema –Onko täysikuu yhtä korkealla ollessaan eteläisellä taivaalla sekä kesällä että talvella?
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Sydän- ja verisuonisairaudet
Kappale 8 - Ad-Hoc verkkojen tehokkuus Tietoliikennetekniikan seminaari – Markku Korpi.
SEPELVALTIMOIDEN VARJOAINEKUVAUS
THORAXRÖNTGEN eli keuhkokuva
Ercp=Endoskooppinen Retrograadinen Cholangio-Pangreaticographia
Tietokonetomografia CT tai TT
Jonna Turunen & Erna Holopainen
Miksi lääkäriin? Oireesta diagnoosiin
Ultraäänitutkimus/ Ultrasound
Sydän- ja verisuonitaudit
TE3 TEKNOLOGIA LÄÄKETIETEEN TUTKIMUKSISSA Hurtig
Aseet, patruunat ja turvallisuus. Ase ja patruuna muodostavat yhdessä toimivan kokonaisuuden Aseet ovat nykyisin kehitetty tiettyä tarkoitusta varten,
Mitä lääkärissä tapahtuu - oireesta diagnoosiin
Lääkeaine Kemia.
Puun ”muisti” luonnon ja ilmaston historiankirjana
Epilepsia.
Tilastokuvaajien tulkinta
Monimuuttinimuuttuja-analyyseista
Neuropsykologia.
Äänen ominaisuuksia Kaiku syntyy, kun ääni heijastuu kovasta ja tasaisesta pinnasta. Ominaistaajuus on taajuus, jolla esine värähtelee parhaiten. Resonanssi.
Sydämen rytmin seuranta
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
Lääkekorvausten tarpeellisuuden seuranta
PITKÄAIKAISREKISTERÖINNIT
3-4 Terveyden ja sairauden historiaa
Menestyvä työyhteistö Oppimistehtävä
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
Esityksen transkriptio:

UKG ”ECHO” Sydämen ultraäänitutkimus

http://www.pkssk.fi/sydamen-ultraaani

Miksi tutkimus tehdään? Sydämen ultraäänitutkimuksen tärkeimmät aiheet ovat: Hengenahdistuksen syyn selittäminen Poikkeavan voimakkaan sivuäänen syyn selvittäminen Läppävikojen vaikeusasteen arviointi ja seuranta Sydämen vajaatoimintaoireiston taustalla olevan syyn selvittäminen sekä sydämen luotettavan koon arvioiminen vajaatoimintaepäilyssä Sydämen toimintakyvyn arvioiminen sydäninfarktin jälkeen Usein sydämen ultraäänitutkimus on tarpeellinen pitkittyneen ja syyltään tuntemattoman kuumeen selvittelyssä varsinkin, jos sen yhteydessä kuullaan uusi sydämen sivuääni Sydämen vajaatoimintalääkitystä suunniteltaessa ja tiettyjen rytmihäiriölääkkeiden sopivuutta arvioitaessa on sydämen ultraäänitutkimuksesta apua Synnynnäisten sydänvikojen havaitseminen, tosin diagnosoimattomat synnynnäiset sydänviat aikuisväestöllä ovat nykyisin harvinaisia, koska ne yleensä kattavan neuvolajärjestelmän ansiosta havaitaan jo lapsuudessa.

Indikaatiot Echolla tutkitaan sydämen rakennetta ja toimintaa Echo on kajoamaton, sekä kivuton potilaalle. Tutkimus ei sisällä ikärajaa. Se on turvallinen myös raskaana oleville.   Tutkimus kestää noin 20-30 minuuttia tapauksesta riippuen.  Tulokset ovat saatavilla jo seuraavana päivänä. Echon tulkinnan tekee tutkimuksen suorittanut lääkäri. Tulkinta sisältää mittaustulokset, ultraäänikuvat ja lausunnon. Tulkinnassa otetaan huomioon potilaan ikä, koko ja lääkäri pyrkii antamaan vastauksen tulo lähetteessä kysyttyyn ongelmaan.

Tutkimukseen valmistautuminen Erityisiä etukäteisvalmisteluja ei vaadita potilaalta ja hän voi ottaa omat lääkkeensä normaalisti. Ensin potilas asetetaan makaamaan puoliksi vasemmalle kyljelle. Tutkimuksessa käytetään erityistä anturia ja ultraäänigeeliä. Itse sydämen tutkiminen tapahtuu rintakehän päältä. Ultraäänianturi lähettää megahertsintaajuista ääntä, mikä heijastuu erilailla eri kudoksissa. Tietokone vastaanottaa kaikuja, mistä se muodostaa reaaliaikaista kuvaa sydämen supistelusta. Kuvassa nähdään sydämen läppien avautuminen ja sulkeutuminen. Useimmat ultraäänilaitteet näyttävät kolme- tai neliulotteista kuvaa, mistä nähdään hyvin sydämen läppien rakenne. Echossa sydämen lokeroiden koot ja lihaskerrosten paksuus voidaan mitata millimetrien tarkkuudella. Mitatessa vasemman kammion kokoa lepo- ja supistusvaiheessa, saadaan selville sydämen pumppauksen tehokkuus eli ejektiofraktio (normaali arvo yli 50%). Supistusliike voidaan nähdä symmetrisenä eli normaalina tai epäsymmetrisenä, mikä voi johtua esimerkiksi infarktiarvesta. Echossa nähdään myös onko sydämen läpissä rakennepoikkeavuuksia tai kalkkikertymiä.

Virhemahdollisuudet Ultraäänitutkimus ei välttämättä onnistu aina hyvin. Ongelmana on, että ultraääni ei läpäise luuta, joten kapeat kylkiluuvälit voivat aiheuttaa ongelmia. Tämän lisäksi laajentuneet keuhkot ja lihavuus voivat heikentää näkyvyyttä. Kuitenkin yleensä tutkimus onnistuu ainakin osittain. Jos oleellista tietoa jää saamatta ja näkyvyys on huono, tutkimus voidaan tehdä (”transesofageaalisesti”) eli ruokatorven kautta. Siinä potilas nielee tähystintä muistuttavan letkun, joka suunnataan ruokatorveen. Ruokatorvi sijaitsee sydämen takana, joten kuva on laadultaan erittäin hyvä. Tätä tapaa voidaan myös käyttää, vaikka echo saadaan onnistumaan rintakehän päältä, mutta tarvitaan tarkempaa tietoa. Tällaisia tarkkaa kuvaa vaatia tutkimuksia on esimerkiksi, kun lääkäri etsii vasemman eteisen sopukoista verihyytymiä tai tutkii hiippaläppää/eteisten väliseinää Ultraäänellä ei voi tutkia riittävän tarkasti sepelvaltimoita. Sepelvaltimoista kuitenkin voi saada epäsuoraa tietoa tutkimalla vasemman kammion seinämänliikkeitä, tästä voi paljastua esimerkiksi akuutin hapenpuutteen ohimenevä liikehäiriö. .

Lähteet http://www.sydan.fi/sydansairaudet-ja-hoito/sydan-ja-verisuonitautien-tutkimukset http://www.pkssk.fi/sydamen-ultraaani http://www.terve.fi/lappaviat/milloin-potilaalle-pitaisi-suorittaa-sydamen-ultraaanitutkimus