historiassa oikein on sitä mikroa?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yleistä Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys Käyttäytyminen
Advertisements

Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
Nykytaide -Mitä se on?.
Funktionaalinen tulonjako Suomessa: katsaus tutkimustuloksiin
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
YMPÄRISTÖTAIDE ”Taidetta siihen paikkaan ja siitä paikasta, johon teos sijoittuu.” (Kaija Hannula, 1995) Ilmiö, teos tai tapahtuma, joka käyttää ympäröivää.
10 vinkkiä voimaantumiseen
Espoon Internet-sivuston uudistus Kristiina Andreasson
 Nuorisotutkimuksen tieto (jne.) – kurssin luento / J.Lähteenmaa.
Metodologian ja menetelmien valinta
MYA9114 Matkailupalvelun perusteet, 2 op
CHEERLEADING Tiina Määttä.
Markku Salakka KTK 258 ALAKOULUN USKONTO Markku Salakka KTK 258.
NALLE PUH.
Sosiologian johdantokurssi 2006 HY Sosiologian laitos prof. Pekka Sulkunen -ke Unioninkatu 40 Sali 1 - pe Unioninkatu 40 Sali 1 - Loppukuulustelu.
Kirkon ja koulun uskontokasvatus
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
Valitse seuraaviin vaihtoehtotehtäviin oikea vastaus…
TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Luku- ja tenttivihjeet 4A Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
METATEKSTI, METADISKURSSI = tekstiä tekstistä (Minna-Riitta Luukka 1992 ja 1995) Tieteellisetkään tekstit eivät ole pelkkiä faktakokoelmia, vaan niissä.
Orientaatio: Miksi näytän tämän videoklipin?
Toiston tekeminen Javalla  Mikä toistorakenne on?  while toistorakenne  do-while toistorakenne  for toistorakenne 1.
Kvantitatiivisen aineiston keruu ja analyysi (kl.2011) -harjoitukset pääaineopiskelijoille Mira Kalalahti Käyttäytymistieteiden laitos
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen Käytä oikeita käsitteitä.
Luku- ja tenttivihjeet 1 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Kontekstinhallinta ja muut rajapintatarpeet Mika Tuomainen Juha Mykkänen SerAPI-projekti, HIS-tutkimus Kuopion yliopisto, Tietotekniikkakeskus, Centek.
1900-luvun jälkipuolen tutkimus
Monitieteisen tutkimusryhmän haasteet ja hyödyt Jari Ojala
Monipuolista alakoulun kemian opetusta.
Murtoluvun supistaminen
Mitä sosiologia on? -luennot (II) Pekka Räsänen
Ympäristöväittämien käyttö tuotteiden myynninedistämisessä Johtaja Anja Peltonen Kuluttajavirasto Ympäristöseminaari Kuluttajavirasto.
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Aikakauslehtien lukukerrat KMT Kuluttaja syksy 2013 / kevät 2014.
Tietopalvelu verkkoympäristössä Nina Granlund 2006.
TABUT - mistä ei voi puhua, siitä ei enää vaieta Yleis- ja seutusuunnittelun perusteet YSS 07 SMASH ASEM (valokuva Olli Salo)
Algoritmi-harjoituksia…
Aikakauslehtien kohtaamiskerroin ja kohtaamiskontaktit KMT Kuluttaja kevät 2014.
Luotettavaa tietoa KARELIA AMK, Kirjasto Sisältö o Miten tunnistat luotettavan tiedon? o Emme elä villissä lännessä - muista tekijänoikeudet!
Johtajuus- ja asiantuntijaviestintä
Johtajuus- ja asiantuntijaviestintä Leif Åberg syyslukukausi 2006.
1 Ohjelmointikielten varhaishistoria Esa-Matti Miettinen
Annuiteetti- eli tasaerälaina
Pro gradu-tutkimuksen ohjausseminaarit Raija-Leena Punamäki, prof. Graduaiheet
Seminaarityön rakenteesta
Aikakauslehtien kohtaamiskerroin ja kohtaamiskontaktit KMT Kuluttaja 2014.
Deskriptiivinen ja normatiivinen monikulttuurisuus Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos Käyttäytymistieteellinen tiedekunta.
Väitöskirja prosessina Teologisen tiedekunnan tohtorikoulutuskurssi Maiju Lehmijoki-Gardner.
HENRIK-tietokanta kirjahistoriallisen tutkimuksen apuna Esitys HENRIK-seminaarissa Tuija Laine.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Luku- ja tenttivihjeet 1 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Miksi Marc Bloch on nykyisin niin arvostettu historiantutkimuksen klassikko? Miksi luemme suurella innolla ja ihastuksella hänen ikivanhaa ”Historian.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Kannattaako opiskelijapalautetta kerätä? Pedagoginen kahvila Saara Repo-Kaarento Pedagoginen yliopistonlehtori.
MAB3 prosenttilasku.
HISTORIATEORIAN AJANKOHTAISIA KYSYMYKSIÄ
Luku- ja tenttivihjeet 1 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Mikrohistoria Suuntaus syntyi 1970-luvulla Kuului ns. uuden suuntaukseen, jossa kyseenalaistettiin perinteisen historiankirjoituksen valtio- ja suurmieskeskeistä.
Topic modeling sosiologin työkaluna
1800- ja 1900-lukujen vaihteen kirjallisuus
Asettamiskirje: Korkeakoulujen tietohallinto-ja ICT-ohjausryhmän täsmennettynä tehtävänä on:
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Ohjelmarunko LUENTO 1/11.1. SILTAVUORENPENGER 3A, ATHENA, SALI 261, HISTORIATIETOISUUS JA HISTORIAKULTTUURI LUENTO 2/13.1. SILTAVUORENPENGER 3A,
Keskustelupainotteinen tunnin toteutus
Matematiikan oppimisvaikeudet
Esityksen transkriptio:

historiassa oikein on sitä mikroa? Historiateorian luentosarja Kl 2014 Matti Peltonen, Helsingin yliopisto Mikä mikro- historiassa oikein on sitä mikroa? Lähtökohtia mikro-makro-linkin käsittämisestä

Mikrohistoria ja johtolankaparadigma Lähtökohtana (jälleen) Carlo Ginzburgin artikkeli Johtolankoja (1978) Mallina Giovanni Morelli, Sherlock Holmes ja Sigmund Freud elämän arkinen ja vähäpätöinen taso onkin tärkeää tietoteoreettinen mullistus ihmistieteissä 1800/1900-lukujen vaihteessa

Mutta mistä Ginzburgin artikkeli ei sitten kertonutkaan? Ei käytä termiä mikrohistoria eikä puhu mikro-makro-erottelusta (mutta otti asiat esille samanaikaisesti toisessa artikkelissa!); Keskittyy ”johtolankojen” tulkitsemiseen, mutta mikrohistorian muut aspektit jäävät sivuun (erit. tarkastelun kohdentaminen pieneen ”mittakaavaan” [tai skaalaan] – jota Giovanni Levi korostaa); Mistä termit mikro ja makro sekä mittakaava (skaala) oikein tulivat mikrohistorian metodologiseen arsenaaliin?

Miten mikro-makro erottelu keksittiin yhteiskuntatieteissä? Yleisenä ja yhteisenä mallina kansantaloustieteen metodologisen terminologian muutos 1940-1950-lukujen vaihteessa (varsinaisena lähtökohta mikroteorian ja makroteorian erottelu); Mikro taloustieteessä= yksilö (kuluttaja, työnhakija), yksittäinen yritys; Myöhemmin, 1960-luvulla myös sosiologia kiinnostui mikrotasosta (henkilökohtaisesta vuorovaikutuksesta), mutta yleisesti sielläkin seurataan taloustieteen esimerkkiä (eli yksilö hahmotetaan mikrona).

Yhteiskuntatieteiden metodologisia ongelmia mikro-makro-suhteen hahmottamisessa Kansantaloustiede: miten muodostaa makrosuureet mikrosuureista (ns. aggregointiongelma) – jos vain samanlaisia voidaan laskea yhteen, niin mitä tehdä heterogeeniselle todellisuudelle? Ja tuottaako pelkkä aggregointi uutta tietoa? Sosiologian piirissä metodologisen individualismin ongelma samanlainen; mikrotason pitää olla yhdenmukainen makrotason kanssa (reduktiivisuus); tai sitten jompikumpi sivuutetaan kokonaan.

Uusi mikrohistoria tarkastelun mittakaavan (”skaalan”) pienentämisenä Mielikuva ei ole omaksuttu kansan-taloustieteestä tai sosiologiasta, vaan antropologiasta; Antropologiassa puhuttu ”skaalasta” tietyssä merkityksessä ainakin 1940-luvulta lähtien; Se ei ole kartantekijän mittakaava, vaan yhteisön ominaisuus (väen pienempi määrä, keskinäisten suhteiden intensiivisyys).

Onko biografia mikrohistoriaa? Antropologia: emme tutki kyliä vaan kylissä! (ts. kylä ei ole sinänsä mikroa); toistuuko tämä tunnetuissa mikro-historioissa (joissa ei ole kysymys elämänkerrasta eikä paikallishistoriasta)?; Onkin alettu kysyä voiko mikrohistoria muuttaa/uudistaaa biografian käsitettä? esimerkkejä…

Mikrohistoria on tutkimuksen strategia,joka antaa muutamia käsitteellisiä työkaluja (ei muuta)! Tämä tulee hyvin esille Ginzburgin alussa mainitussa artikkelissa: se ei ole toimintateoria tai yhteiskuntamalli, vaan uusi tietoteoreettinen paradigma; tutkimuksellinen ote; Tämä on myös uuden mikrohistorian olennainen piirre; Giovanni Levi puhuukin toistuvasti “tarkastelun mittakaavan supistamisesta kokeellisessa tarkoituksessa”; Historiantutkimuksen ja muiden ytheiskuntatieteiden mikro-makro erottelun erilaisuus kannattaa panna merkille.  

Luennolla käytettyä kirjallisuutta: Matti Peltonen: Carlo Ginzburg and the New Microhistory. Suomen antropologi/Antropologi I Finland 20, 1995:1, 2-11; Matti Peltonen: Clues, Margins and Monads. The Micro-Macro Lind in Historical Research. History and Theory 40, 2001:3, 347-359. Matti Peltonen: Mikrohistorian lajit. Muistitietotutkimus : metodologisia kysymyksiä /toim. Outi Fingerroos et al.. - Helsinki : Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2006 (Tietolipas 214), 145–171.