Ennakkotietämys esiin! Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteeet (mat/fys/kem suunt.) Syksy 2014 Kari Sormunen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Advertisements

Liikunnanopetuksen suunnittelun hahmottamisen tueksi
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja Anne Laajaniemi Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta.
Toimintaohjeet opelle
1 Maantiede tieteenalana ja oppiaineena
TVT ja verkot opetuksessa ja oppimisessa Opintopäivä Arcada, Haaga & Helia Tore Ståhl Pil-projektet
Innovatiiviset opetuskäytänteet ja opetusteknologian pedagogiset haasteet Juho Norrena projektitutkija Agora Center
OPETTAJAN AIKAHARHA OPETTAJAN AJAN TAJU VÄÄRISTYY KUN HÄN ASTUU YLEISÖN ETEEN. OPETTAJAN AIKA OPISKELIJAN AIKA OPETTAJA LUULEE ETENEVÄNSÄ HITAASTI, MUTTA.
Jenna, Marika, Iiris. Esiintymismuodot: • Kielen äännerakenne epäselvä, metalingvistiset vaikeudet • Vaikeudet ääntämisessä, kirjoittamisessa, lukemisessa.
VOA-oppimispäiväkirja
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
Opiskelija oppimisen arvioinnissa Ryhmäkeskustelujen tuotokset Peda-forum päivät Helsingissä Työpaja 17.
Matematiikan oppiminen.
Turun esi- ja perusopetuksessa
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Erilaiset opiskelijat samassa opetusryhmässä Nitoja –projekti Omnia 11
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Miten hyvä opetus eroaa huonosta?
OPISKELIJAA TUKEVA PALAUTE
Mallit ja mallintaminen luonnontieteiden opetuksessa
Hyvän kirjoittamisen opetuksen ohjelman piirteitä.
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
MILLAISENA KIELI NÄYTTÄYTYY OPPILAIDEN SILMISSÄ JA OPPIMATE- RIAALISSA?
Käsitteen didaktiikkaa
Hankkeiden hyvät käytännöt ja erilailla tekeminen toimintakulttuuriksi Keväinen kv-koulutuspäivä Tampereella Tiina Sarisalmi.
Kympit – Kymenlaakson maahanmuuttajien paremman integraation tueksi Teemafoorumi Höyrypanimo, Kotka Metallialan osaamiskartoitus Riitta.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Suomi-koulujen opettajat suomenopettajina
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
matematiikan ja luonnontieteiden pedagogiikan professori, OKL, JY
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
JOHDATUS TUTKIVAAN OPPIMISEEN
OPPILAS LUOKKAHUONEESSA
Oppimisorientaatioita
4.3 Tutkiva oppiminen? a) Opetusmenetelmä, jonka aikana oppilaat opiskelevat opetuksen kohteena olevia asioita ja tiedon tuottamisen prosesseja tutkimuksia.
Keskustan Pohjoisen alueen pohdintoja Jokaisella oppilaalla on oikeus hyvään opetukseen * Pätevät opettajat, riittävä resurssointi ei liian suuriksi kasvavia.
Uudistuuko kemian opetus? Marja Montonen MMO Kemian opiskelijat yleissivistävässä koulutuksessa Ympäristö ja luonnontieto (1- 4) opp.
Taksonomiat ja oppilas- arviointi lukion ET:n ja filosofian opetuksessa Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos Käyttäytymistieteellinen.
1. Probleema –Onko täysikuu yhtä korkealla ollessaan eteläisellä taivaalla sekä kesällä että talvella?
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
Toimintaohjeet opelle
Yhtäsuuruus alakoulussa Pursiainen & Suontakanen.
Matematiikka-ahdistus ja opettajan merkitys
VERKKOMATERIAALI KEMIAN OPETUKSESSA Maija Aksela & Mari Juuti
Ops 2016 ja arviointi.
Kiusaamiskysely 2014 Syksy.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Kokeellinen lähestymistapa yläkoulun kemian opetuksessa
Ops seminaari Askola.
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
USKONTO/aineenopettajat Reflektointityöskentely Ryhmäkokoontuminen 3 Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
© Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus ( Sami Paavola Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus.
Miksi historiaa pitäisi ylipäätään opiskella? Antaa valmiuksia jokapäiväisen maailman ymmärtämiseen Antaa valmiuksia jokapäiväisen maailman ymmärtämiseen.
Fysiikka ja kemia Antiikin aikoina ja pitkään sen jälkeen tutkijat pohtivat laajasti luonnonilmiöitä. Sama tiedemies saattoi tutkia geometrisiä ongelmia,
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
Konstruktivismi Tekijä Bogi
OPS Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
3.c
Kolme oppimista jäsentävää orientaatiota
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja
Tavoitteet ja arviointi
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
TURKU Monikulttuurinen opetus 2.Jakso
IPPO-MALLI Toimintamalli opetuksen
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Oppiminen.
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Esityksen transkriptio:

Ennakkotietämys esiin! Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteeet (mat/fys/kem suunt.) Syksy 2014 Kari Sormunen

Ennakkotietämys käsitteenä  Ennakkotietämys; mitä se voi pitää sisällään?  käsitteellis-kognitiivinen alue (ns. ennakkokäsitykset; misconceptions... alternative conceptions)  proseduraalinen alue (taidot; menetelmällinen hallinta)  epistemologinen alue (tietoon ja tietämiseen liittyvät näkemykset; episteeminen motivaatio; episteemiset kognitiot)  affektiivinen alue (asenteet; ennakko-odotukset)  Metakognitiivinen alue (oman oppimisen tiedostamisen suhteen)  Sosiokulttuurisen teorian mukaan jokainen kantaa omaa ”historiaansa” mukanaan.  itse asiassa opetuksen välittämä käsitteellinen malli on oppijalle vaihtoehtoinen käsitys  Miksi luonnontieteellisiin ilmiöihin ja olioihin liittyviä ennakkotietämystä ja ennakkokäsityksiä tulee selvittää?  oppimisteoreettinen perustelu [rakas konstruktivismihan sen jo kertoo…]  kognitiivisen konfliktin aikaansaaminen käsitteellisen muutoksen käynnistämiseksi  opetuksen suunnittelun lähtökohta  hypoteesien asettaminen kuuluu luonnontieteellisen prosessin luonteeseen  Miten voisi selvittää opetuksen yhteydessä ja eri ikäkausien oppilailta?

Mitä ennakkokäsitysten taustalla voi olla ? [Huom. Tässä yhteydessä keskitytään siis käsitteelliseen ymmärtämiseen eli ennakkokäsityksiin.]  jokapäiväinen elämä; konkretia  Oppilailla on vaikeuksia pohdiskella abstraktein käsittein.  ilmiön selitys voi olla se, mikä ensiksi mieleen juolahtaa (ristiriitainenkin)  Oppilaiden käsitykset ovat usein kapea-alaisia.  Olioita ja ilmiöitä kuvataan ja selitetään tieteen käsitteillä ilman, että hahmotetaan sitä kokonaisuutta, joka tarvitaan käsitteen täsmällisyyden ja laaja-alaisuuden osoittamiseksi. Oppitunneilla tarkastellaan vain yhtä ilmiötä kerrallaan ja sitäkin vain yhdestä näkökulmasta, jolloin oppilaan näkökulma muodostuu kapea-alaiseksi.

 arkikieli – tieteellinen kieli (entäs ”koulun kieli”?)  Jokapäiväisessä puheessa tietyt käsitteet saavat lisämerkityksiä ja niiden merkitys voi laajentua. Samalla käsitteiden sisältö muuttuu siitä, mitä tiedemiehet ymmärtävät kyseisillä käsitteillä.  Oppikirjoissa on paljon virheitä ja väärinkäsityksiä lisääviä ilmaisuja.  kokemuksiin perustuva mentaalimalli on hyvin pysyvä (uuden torjunta / sulauttaminen; vanhan korvautuminen)  Kun oppilas on luonut oman mallin, hän pitää siitä usein voimakkaasti kiinni ja torjuu muut selitykset, myös opettajan selitykset.

 ”koulutiedon” ulkokohtaisuus (”opettajan tai kirjan tietoa – ulkoa opettelu), ”koulufysiikka” vs. luonto jne...  Oppimista haittaavat kokemuksen kautta hankitun käsityksen ristiriitaisuus opittavaksi tarkoitettuun ainekseen nähden. Oppilaat osaavat opettajan esittämät asiat ja tiedot tehdessään oppikirjan tehtäviä, mutta eivät sovella oppimiaan asioita ja periaatteita todellisten ja tapahtuvien luonnonilmiöiden tulkintaan ja ennustamiseen.  opettajalla ja opettajaksi opiskelijoilla myös ennakkotietämyksen eri alueisiin liittyviä käsityksiä, uskomuksia, asenteita, jne.  Oppilaiden väärinkäsitykset voivat vahvistua, koska opettajien omat tiedot etenkin fysiikassa ja kemiassa voivat olla rajalliset ja osin virheelliset eivätkä he välttämättä tiedä riittävästi oppilaiden väärinkäsityksistä sekä fysiikan ja kemian oppimisen luonteesta. Ks. myös kurssikirja: Viiri 2005, 11-: ”Nasse löytää tuolin” Aiheesta lisää: esim.