Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Käsitteen didaktiikkaa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Käsitteen didaktiikkaa"— Esityksen transkriptio:

1 Käsitteen didaktiikkaa
Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos

2 Käsitteiden opettaminen
Motto: "Käsite on vaikea käsite" Käsitteen ala ja sisältö Käsitteen ala tarkoittaa niiden olioiden tai Käsitteen sisältö tarkoittaa niiden ominaisuuksien kokonaisuutta, joista käsite muodostuu. Esim: hevosuus = ominaisuudet, jotka on niillä olioilla, jotka ovat hevosia (nelijalkaisuus, hyvä liikuntakyky jne.) Käsitteen ala tarkoittaa niiden olioiden tai asioiden joukkoa, johon käsite viittaa. Esim. kaikki maailman hevoset.

3 Käsitekolmio (Teräväinen/Varto)
Merkitys Olio Sana (nimi) Tarkoite

4 Didaktiikkaa Itse käsitteen käsitteen opettaminen kuuluu filosofiaan muttei luultavasti ET:hen ET:ssäkin syytä tuoda esiin abstraktien asioiden olemassaolo, mutta on huomattava asian haastavuus ja oppilaiden kehitystason rajoitukset Tarkoittaako sana ”dinosaurus” jotain, vaikka maailmassa ei ole dinosauruksia? Entä tarkoittaisiko sana ”tuoli”, jos maailmassa ei olisi tuoleja? Käsitteen ja sanan ero (”pulpetti” ja ”desk” viittaavat samaan käsitteeseen; ”sana” on nelikirjaiminen, sanassa voi olla eri määrä kirjaimia).

5 Didaktiikkaa (jatkuu)
Alan ja sisällön kuvauksen lisäksi paljon esimerkkejä (näiden miettiminen voi olla aikamoinen haaste myös opettajalle). Vastakohdan miettiminen (onko saituudella ja ahneudella sama vastakohta?). Naapurikäsitteiden miettiminen (mikä on tiedon suhde uskomukseen, luuloon, arvaukseen, uskonnolliseen uskoon jne.?).

6 Didaktiikkaa (jatkuu)
(Ylemmillä luokilla(?)/filosofiassa:) Erilaisten paradoksien ja syventävien pohdiskelujen esittäminen, esim: synonyymit, homonyymit (kurkku, kuusi). Käsitehierarkiat – millä tasolla puhutaan, esim: Mikä on se musta, joka kävelee tuolla hihnan päässä? Se on meidän Murre! Se on labradorinnoutaja. Se on koira. Se on nisäkäs. Se on eläin. Se on olio.

7 Didaktiikkaa (jatkuu)
Lähinnä filosofian 3. kurssilla: Referentiaalisen merkitysteorian ongelmat ja muu syvempi kielifilosofia (ks. Tanninen 2005 = Kielifilosofian opetuspeli) Frege Iltatähdestä ja Aamutähdestä eli mielen (Sinn) ja referentin (Bedeutung) ero. Russell määrätyistä kuvauksista (”Ranskan nykyinen kuningas on kaljupäinen.” )


Lataa ppt "Käsitteen didaktiikkaa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google