Ryhmätoiminnasta voimaa kuntoutumisen polun eri vaiheisiin

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tapio Malinen Rohkeuden kasvattaminen-ratkaisukeskeinen näkökulma sosiaaliseen jännittämiseen Tapio Malinen
Advertisements

Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Naisen toipumisen polku
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Voimaantuminen ihmisten kykyjen, mahdollisuuksien ja vaikutusvallan lisääntymistä. Voimaantumisessa korostuu oma sisäinen vahvistuminen ja se, että ihminen.
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
Pelaajien ja läheisten vertaistuen kehittäminen. Projektin tehtävät Tarkoitus: Pelaajien ja läheisten hyvinvoinnin ja voimaantumisen tukeminen. Tavoitteena:
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
IHMISEN PSYYKKINEN KEHITYS (PS2)
Aivovamma – arkielämän ankeuttaja(ko)?
Neuropsykologin rooli aivovammakuntoutuksen eri vaiheissa
Dialogi ja sen soveltaminen ympäristöongelmien ratkaisemisessa VIEVE Työseminaari Levi Marika Palosaari.
Juhani Tamminen ProAkatemialla vierailu 2014
Vuorovaikutus ja kohtaaminen
Riippuvuus tupakoinnista
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Riippuvuuksista toipuminen ja vertaistukiryhmien merkitys toipumisessa
Ikali Karvinen, TtT, sh AMK Diakonia-ammattikorkeakoulu
(c) Kari Salonen - Tampere VANHUSTYÖN SOSIAALISET - SOSIAALINEN GERONTOLOGISESSA SOSIAALITYÖSSÄ Kasvun ja vanhenemisen tutkijat ry – Tampere.
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Terveyden edistäminen diakoniatyössä
Maahanmuuttajanuorten ohjaus KIVITIPPU
Kristiina Harju Fakta & Fiktio Oy
PURKAAMO. Purkaamo -työskentelyn tavoitteet Orientoida ja aktivoida työyhteisöä opetussuunnitelmaprosessiin Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta.
Työntekijän kokemuksia asiakkaan kohtaamisesta jalkautuvassa työssä
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
Mielenterveys s. 110 –
Johtamiskorkeakoulu Tay
VUOROVAIKUTUS.
Saku Ylä-Soininmäki Psykologi, Lahden ammattikorkeakoulu
LASTEN SUOJELU – JOKAISEN TEHTÄVÄ Varhaiskasvatuksen mahdollisuudet lasten suojelussa, KELTO Pirjo Harjupatana LTO Riitta Sinko.
Terapeuttinen hevostoiminta voimaantumisen mahdollistajana Tietoisku Mielenterveysmessuilla Ilo Elää Hyvinvointipalvelut
Motivointi, sitouttaminen, yhteisöllisyys
Osastonjohtajakurssi 2010 Partion kasvatustavoitteet.
AJATUKSIA IHMISTEN VÄLISESTÄ KOHTAAMISESTA
Silmän käyttäytymisen tutkimus ja sovellukset Veikko Surakka Tampere University Computer Human Interaction Group.
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Riippuvuus tupakoinnista
Yrittäjien hyvinvointikilta® yrittäjien hyvinvointia tukemassa Yrittäjien hyvinvointikilta on Suomen Mielenterveysseuran ja Suomen Yrittäjien kehittämä.
Tietoisuus omasta kehosta.  antiikin Kreikassa ruumis oli hengen temppeli, josta oli pidettävä huolta – ”mens sana in corpore sano”  tavoitteena oli.
Voimauttava ja tiedostava johtajuus Syksy lähijakso Monica Åberg.
MIEPÄ-projekti mielenterveys- ja päihdekuntoutujille – Asiakkaiden ja yhteistyötahojen näkemyksiä projektista.
OPPISOPIMUSNUOREN OHJAAMINEN TYÖPAIKALLA RAKENNUSAINEITA NUORTEN MODUULIN SUUNNITTELUUN Työpaikkakouluttajat valmentaen vahvoiksi- hanke 2015.
19 Psykoterapiat perustuvat psykologian eri suuntauksiin Ydinsisältö.
Arkeen Voimaa (CDSMP) - Ryhmästä tukea pitkäaikaissairauden oireiden hallintaan ja arjen sujuvuuteen.
Diaesitys työterveyshuollon esimiesten vertaisfoorumipilottiin Toisesta diasta alkaa esitys vertaistuesta. Voit lisätä tähän alkuun omaa tekstiäsi.
ITSETUNTO JA ITSESÄÄTELYTAIDOT Päivi Juustila. ITSETUNTEMUS on hyvän ja terveen itsetunnon edellytys  Itsetuntemus on oman kehon, ajatusten ja tunteiden.
 Tehtävä 2.7. pareittain, sivu 76  Kriisi on ongelma tai vaikeus ihmisen elämässä, joka voimakkuutensa vuoksi tekee ihmisen väliaikaisesti kykenemättömäksi.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
Lastensuojelun perhetyö Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut.
RYHMÄ Ryhmäprosessin vaiheet Ohjaajan rooli prosessin eri vaiheissa
Apua koulunkäyntiin Keski-Suomessa
MONIAMMATILLISUUS TUEN TARPEESSA OLEVAN LAPSEN JA PERHEEN ARJESSA
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Hannu Hätinen LAPE-kehittämispäivä
Liikuntapainotteisen yläkoulun suunnitelma
Valmentajan osaamisen arviointi valmennustilanteessa
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
Tavoitteen asettamisesta tasavertaiseen kohtaamiseen
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Yhteisopettajuus arjessa
Yhteenveto: Kohtaamisen kulmakiviä
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
MIELI pt (personal trainer)
Asiaa itsemurhasta Tilastoja Itsemurhariski
MATKALLA KOHTI REILUMPAA URHEILUA
Esityksen transkriptio:

Ryhmätoiminnasta voimaa kuntoutumisen polun eri vaiheisiin Tarja Hiltunen 17.4.2012 Tarja Hiltunen 17.4.12

Ryhmän luonne - mitä tavoitellaan ja tehdään yhdessä Ongelman / arjenratkaisuryhmä - Keskitytään puhumiseen/ kokemustieto, ammattitiedon hankinta 2. Yhdessäolo aktiviteetti ryhmä - Keskitytään toimintaan 3. Itsekasvuryhmä - Keskitytään puhumiseen (ja toimintaan) 4. Vaikuttamisryhmä - Ryhmässä kertyvä kokemukseen perustuva tieto halutaan saada palveluiden ja tuen järjestäjien käyttöön Tarja Hiltunen 17.4.12

Toipumisen vaiheet 1/4 (noin 2 vuoden prosessi) 1. Varhaistoipuminen Retkahduksen riski suuri, tuen tarve suuri Käyttäytymisen yllykkeiden hallinnan opettelu Matala kynnyksen toimintoja – helppo tulla Kohdataan kokonaisena ei vain ongelmien kautta – kaikki henkilön elämänalueet kiinnostaa Arvostava kohtaaminen = parantavaa Ratkaisukeskeinen lähestymistapa Tarja Hiltunen 17.4.12

Toipumisen vaiheet 2/4 2. Keskivaiheen toipuminen Kiinnostus omasta toipumisesta herää Toipuminen eri osa-alueilla, surutyö, Tunteiden kokemisen opettelua Rikkoutuneiden sosiaalisten suhteiden korjaaminen Toipuja laatii itselleen konkreettisen toipumisohjelman, jonka avulla elämän tasapainoa vahvistetaan Itse laadittu toipumisohjelma auttaa hallitsemaan arjen muutostilanteita ja opetellaan hallitsemaan omat tunnemyrskyt ilman päihteen antamaa lohtua Tarja Hiltunen 17.4.12

Toipumisen vaiheet 3/4 3. Myöhempi toipuminen Vakiinnuttaminen, ei vain ilman päihteitä oleminen, vaan ”raittiiksi” tuleminen Elämäntavan muutos vakiintuu ja päihteettömyys alkaa olemaan itsestään selvää. Työskentelyssä mennään syvemmälle, juurisyihin ja kohdataan omia kipuja Lapsuusajan ongelmien käsittelyyn löytyy energiaa Vastuullisen aikuisuuden roolit Tarja Hiltunen 17.4.12

Toipumisen vaiheet 4/4 4. Toipumisohjelman ylläpitäminen Energiaa ja voimaa kumpuaa henkiseen kasvuun ja sisäiseen kehitykseen Päihteetön arkielämä vakiintuu ja elämä tasapainottuu Elämä alkaa tuntua elämisen arvoiselta ”Toipuminen on sitä, että uskaltaa olla oma itsensä ja hyväksyy itsensä omine rajoituksineen ” Tarja Hiltunen 17.4.12

31.1.2010 Virpi Kujala

Tavoitteena terve aikuisuus Oman identiteetin selkiytyminen, käsitys minästä, ominaisuuksista, tarpeista, tunteista Aitous, itsen kuunteleminen, hoitaminen, arvostaminen Hengellisyys Yhteys toisiin ihmisiin, kuuluminen johonkin Muiden tukeminen Yhteiskunnallistuminen Tarja Hiltunen 17.4.12

Toipumisen elementtejä Koski-Jännes(1995): Tiedostaminen, mistä päihderiippuvuudessa on kyse ja kiinnittää huomiota oman päihteidenkäytön lisäksi omiin käyttöä ylläpitäviin uskomuksiin Omien riskitilanteiden tunnistaminen ja kuva omasta muutosvaiheesta Tarja Hiltunen 17.4.12

Toipumisen elementtejä 3. Omien selviytymiskeinojen löytäminen 4. Muutokset elämäntavassa ja sosiaalisessa kentässä 5. Muutos identiteetissä eli minäkuvassa, arvoissa ja suhtautumisessa tulevaisuuteen  Itseapuryhmät ovat identiteettityössä suureksi avuksi. Tarja Hiltunen 17.4.12

Arvostava kohtaaminen ja vuorovaikutus parantavat Ihmisten elämänpiirit saavat kosketuspinnan keskenään Tapahtuu vakavasti ottamisen, läsnäolon ja jakamisen kautta Ihmisyyden arvostamista, joka ei ole kiinni ihmisen saavutuksista, onnistumisista tai epäonnistumisista Ihmisen persoonan arvostamista Tarja Hiltunen 17.4.12